Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkład ceramiczny a pH  (Przeczytany 1808 razy)
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« : Marzec 18, 2010, 15:23:22 »

Mam problem. Kupiłem wkład ceramiczny do filtra i nie dokładnie go wypłukałem... Woda jest teraz delikatnie mętna, ale to nie problem. Kilka podmian i będzie ok. Głównie chodzi mi o to że mam wysokie pH... mimo szyszek i herbaty (bo lekko przesadziłem z ilością) oraz CO2  z bimbrowni...
kH = 6
pH= 8

Czy jest możliwe, że to przez ceramikę, którą źle wypłukałem? Ktoś jeszcze stosuje takie pierścienie ceramiczne jako wkłady?

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2010, 16:57:54 »

zeby zamulona woda stala sie krystaliczna nie musisz podmieniac wody ... gdzies tu jest temat ze zrobilem taki samy blad i samo sie ustatkowalo po 6 dniach

czy moglo ci to podniesc ph wody

nie mysle .... ja mam strasznie niskie ph wody okolo 6.0 i jak mialem ten sam problem to nie zauwazylem zeby ph wody poszlo mi do gory .... ale w twoim przypadku nie wiem ciezko mi stwierdzic ....  jak chcesz sam sie przekonac wyjmij ten wklad z ceramika i zobaczysz czy spadnie ci ph

a jaki to litrarz
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2010, 21:53:43 »

To jest 40x40x40 co daje 64l brutto Wink
masz rację chyba to nie to... właśnie sprawdziłem parametry wodociągów. mają pH 7,8 aż tak wysokiego się nie spodziewałem Grin
Teraz walczę żeby zbić co najmniej do 7,0 ciężka sprawa ale powoli idzie Wink

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2010, 21:56:28 »

JAM MAM DUZY KORZEN .... ma juz chyba z 6 lat wiec mysle ze to on mi strasznie zbija ph .... postaraj sie dodac korzen moze ci pomoc
cin
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2010, 19:33:23 »

Ja bym zrobił tak: kupił wodę demineralizowaną, dodał do niej CaCO3 i podmienił w części akwarium.
Pozdrawiam
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2010, 22:15:37 »

Ja bym zrobił tak: kupił wodę demineralizowaną, dodał do niej CaCO3 i podmienił w części akwarium.
Pozdrawiam
No tak... właśnie odpowiedziałem Ci na Twoje pytanie odnośnie rozpuszczania węglanu wapnia w Twoim topicu... więc za takie rady dziękuję, ale nie!

Zwłaszcza, że chcę obniżyć pH a CaCO3 je jeszcze podwyższa  Wściekły

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: