Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « karolekk1989 60x30x30 [54l] Aktualizacja !
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: karolekk1989 60x30x30 [54l] Aktualizacja !  (Przeczytany 5107 razy)
karolekk1989
Zainteresowany
**

« : Marzec 20, 2010, 00:14:33 »

Akwarium 54l (wystartowane: początek stycznia 2010):

Akwarium - 54l (60x30x30)
Filtr - Hanza Aquaristik JP-022F
Oświetlenie - 1x15W
Grzałka - Aquel 25W

Podłoże - Żwirek różnej wielkości.

Nawożenie - Brak

Flora - rośliny
Nie znam nazw roślinek proszę o pomoc w ich rozpoznaniu na PW.

Fauna

-8 Neonek
-7 Gupików
-5 Danio
-2 Glonojady
-4 Krewetki Red Cherry

Zdjęcie z  13.03.2010

AKTUALIZACJA 19.03.2010

-Pozbyłem się wszystkich sztuczny roślinek
-Pozbyłem się skalarów oraz danio
-Beczkę oraz skałkę (ceramiczną) wraz z korzeniem 'przyozdobiłem' mchem
-W akwarium znajduje się obecnie
a)5 Gupików + narybek
b)2 Platki
c)2 Zbojniki Niebieskie
d)10 Neonek
e) około 20-30 krewetek (różnego rodzaju)

Przygodę z akwarystyką zacząłem niedawno. Więc liczę na wasze komentarze pozytywne jak i na te negatywne. Dzięki nim będę wiedział co jest do poprawy.
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2010, 01:32:13 »

akwarium ma swój urok to twoja praca i wiem, że to najprzyjemniejsza rzecz kiedy inni mogą ocenić coś w co się włożyło trochę trudu Wink ja dołożyłbym więcej światła 15W to za mało rośliny będą go potrzebować a tą imitacje termometru na szybie wywal po co Ci 2 termometry? no i mieszanie krewetek spowoduje, że będziesz miał krzyżówki misz masz ja bym pozostał przy jednym gatunku np na początek RC aha i pięknie się prezentują i wybarwiają na czarnym żwirku pamiętaj o  tym przy następnym razie no i fotki tych krewetek brakuje pozdro Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2010, 01:38:11 wysłane przez Tal » Zapisane

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2010, 01:59:38 »

No nie przesadzaj, przy pierwszym akwarium (zwłaszcza niskim, bez nawożenia i CO2) te 15W spokojnie wystarczą. Da się tam wychodować sporo gatunków roślin.
Co do krewetek to też nie tak do końca. Niewiadomo jakie ma gatunki i czy mogą się krzyżować.
tobi_091
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2010, 15:21:23 »

Mam podobne aqwa (temat wyzej) powiem ci z własnego doswiadczenia, przy takim oświetleniu to roślinki będa ci rosły ale bardzo pomału a do tego bedziesz musial duzo nawozic. Powiem ci tak ja poszedlem do brikomarche kupilem zwykle gotowe lampy przypomocowalem za pomoca opasek zaciskowych i mam teraz juz 42W a wtedy dodasz bimbrownie np.symfonie zlota pluz zelazo i bedziesz sie cieszyl ze musisz raz w tygodniu przyciac rosliny
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2010, 15:59:55 »

Mam podobne aqwa (temat wyzej) powiem ci z własnego doswiadczenia, przy takim oświetleniu to roślinki będa ci rosły ale bardzo pomału a do tego bedziesz musial duzo nawozic. Powiem ci tak ja poszedlem do brikomarche kupilem zwykle gotowe lampy przypomocowalem za pomoca opasek zaciskowych i mam teraz juz 42W a wtedy dodasz bimbrownie np.symfonie zlota pluz zelazo i bedziesz sie cieszyl ze musisz raz w tygodniu przyciac rosliny

Dużo nawożąc przy słabym świetle to glony murowane a roślinom nic nie da.
Szkoda, że właśnie robię restart w tym akwarium bo zrobiłbym parę fotek (mam identyczne wymiary i moc światła). Wiadomo, że cudów tam nie zrobi ale przycinka raz w tygodniu u mnie była normą.
karolekk1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2010, 17:38:56 »

Hmm ja osobiście nie nawożę niczym i roślinki dosyć szybko rosną. Ogólnie na razie nie planuje dokładać więcej światła.
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2010, 18:50:36 »

Tło koszmar, obsada też. Nie nacieszysz się gupikami. Danio będą na nie polować Grin Zreszta to za małe akwa dla danio Cool. Wywal tą sztucznotę z akwarium, beczka i chyba rośliny. Tło zastąp brystolem-czarnym. Roślinki pięke Cheesy.

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2010, 19:09:40 »

Od razu lepiej z mchem Good !
Niektóre z gupików są bardzo ładne Wink

Pozdrawiam papa
karolekk1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2010, 23:52:57 »

Tło koszmar, obsada też. Nie nacieszysz się gupikami. Danio będą na nie polować Grin Zreszta to za małe akwa dla danio Cool. Wywal tą sztucznotę z akwarium, beczka i chyba rośliny. Tło zastąp brystolem-czarnym. Roślinki pięke Cheesy.

Nie wiem człowieku o co Ci chodzi ? Danio w zbiorniku nie mam, sztucznych roślin też nie mam. Posiadam tylko beczkę. Pozdrawiam i proszę czytać uważnie Smiley Hmm czarnym brystolem , myślisz że było by lepiej ? Może spróbuje, na razie planuje wymienić beczkę na kokosa.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2010, 23:55:46 wysłane przez karolekk1989 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2010, 00:48:42 »

Jak tak lubisz tą beczkę to dokup jeszcze statek piracki to do niej będzie pasował Grin

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
karolekk1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 21, 2010, 00:58:38 »

He z tym statkiem to chyba żart Tongue a i tak nie mam miejsca Cheesy:D beczki się chce pozbyć ale jakby to powiedzieć decyzja nie należy tylko do mnie Cheesy
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2010, 06:35:03 »

Za danio, przepraszam Embarrassed akurat pisałem w dziale ale u innego użytkownika, który mam nadzieję je odda lub sprzeda. Jeszcze raz gratuluję obsady. Brystol kosztuje ok. 1,50zł przyłożysz zobaczysz Cheesy

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2010, 10:17:58 »

djdzej555 dość srogie dajesz komentarze ale u ciebie to też nie ma rewelki
pzdr.
robocik411pc
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2010, 21:19:04 »