Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « PYTANIE/PROBLEM akwarium 130L
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PYTANIE/PROBLEM akwarium 130L  (Przeczytany 3930 razy)
Liquman
Nowy
*

« : Marzec 21, 2010, 19:31:56 »

Witam!

Na samym początku pragnę oświadczyć iż jestem totalnie zielony w akwarystyce.
Posiadam akwarium 130L. Filtr zewnętrzny Tetra Tec Ex 600 i dodatkowo filtr wewnętrzny od akwarium 60L.

Obsada akwarium:
-5 skalarów
-3 welony
-1duży zbrojnik + 5 młodych
-sum rekiniowaty
-mieczyk
-2 neony

W akwarium znajduje się korzeń, 2 sztuczne rośliny, zamek zdobny. Posiadam czarne gładkie tło. Moim problem jest to, że mimo iż pracują 2 filtry, woda jest brudna, ciągle pływają jakieś 'fafoły' i woda nie jest krystalicznie czysta. Gdy wleje odpowiednią ilość płynu TetraAQUA Crystal water, woda robi się czysta przez jakies 3-4 dni, po czym na nowo traci swoją klarowność. Na samym początku, w filtrze zewnętrznym była zamieszczona deszczownica, którą zdjąłem jak i końcówkę rurek ssących. Trochę to pomogło we wciąganiu brudów, jednakże woda nadal jest brudna. Nie wiem czy to nie jest czasami minus czarnego tła?

Moje pytanie jest takie, co mam zrobić żeby woda była czysta? Nie mogę patrzeć na forum jak ludzie mają czyste, piekne akwaria, a moje caly czas brudne. Proszę Was o pomoc, co zmienić.  Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2010, 19:45:47 »

Witam!

Na samym początku pragnę oświadczyć iż jestem totalnie zielony w akwarystyce.
Posiadam akwarium 130L. Filtr zewnętrzny Tetra Tec Ex 600 i dodatkowo filtr wewnętrzny od akwarium 60L.

Obsada akwarium:
-5 skalarów
-3 welony
-1duży zbrojnik + 5 młodych
-sum rekiniowaty
-mieczyk
-2 neony

W akwarium znajduje się korzeń, 2 sztuczne rośliny, zamek zdobny.
Moje pytanie jest takie, co mam zrobić żeby woda była czysta? Nie mogę patrzeć na forum jak ludzie mają czyste, piekne akwaria, a moje caly czas brudne. Proszę Was o pomoc, co zmienić.  Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad

Zmienić przede wszystkim obsadę. Poczytaj w odpowiednim dziale na forum. Kup żywe rośliny, wyrzuć zamek.
P.S. sum rekinowaty to raczej sum rekini, rośnie to ponad 1m metra długości i pewnie gościł na twoim stole jako panga.(no ale pewnie o nim słyszałeś w formie jadalnej).
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2010, 19:51:00 »

Jak napisał wkukler, zmienić ryby. Powiem mocniej, z obsady mogą zostać neonki, mieczyki i ewentualnie zbrojnik (zależy, co to jest?), jeśli się ryby traktuje uczciwie. Wtedy kłopoty znikną. Jeśli nie zdecydujesz się na radykalną zmianę, to będzie tylko gorzej, bo ryby przecież rosną.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2010, 19:57:08 »

Przede wszystkim wywal zamek i sztuczne rosliny. Kup zywe zielsko. Pozbadz sie rekina. Do kubla podlacz deszczownie, a w filtrze wewnetrznym wylacz napowietrzanie. Deszczownia dobrze ustawiona da rade odpowiednio napowietrzyc wode. Moim zdaniem duzo pogarszaja widocznosc wlasnie te bable z filtra wew. I przy kazdej podmianie wody dobrze odmulaj dno. A ... i dolej wody pod pokrywe.

pozdrawiam
asmi
Liquman
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2010, 20:00:05 »

A czy mogę oddać wszystkie ryby prócz skalarów i glonojadów? to chciałbym sobie zostawić jedynie. Da to coś?
Liquman
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2010, 19:13:36 »

Jakie kupić żywe rośliny? Co proponujecie?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2010, 19:37:53 »

Moczarka i rogatek
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2010, 19:49:58 »

A czy mogę oddać wszystkie ryby prócz skalarów i glonojadów? to chciałbym sobie zostawić jedynie. Da to coś?

Jak najbardziej!

\

Żabienice (np amazońska, ozyrysa, blehera), zwartki (inaczej krytokoryny), moczarkę, rogatka, bakopę, i tzw epifity wodne które przywiązuje się do korzeni: mikrozorium, anubias, bolbitis. Poszukaj na allegro, jest często taniej niż w sklepie. Wystrzegaj się roślin o kolorowych, czerwonawych liściach bo przeważnie są bardzo wymagające pod kątem światła i nawożenia.

Jak często i w jakich ilościach podmieniasz wodę? Ile i czym karmisz?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Liquman
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 23, 2010, 13:16:39 »

Jak najbardziej!

\

Żabienice (np amazońska, ozyrysa, blehera), zwartki (inaczej krytokoryny), moczarkę, rogatka, bakopę, i tzw epifity wodne które przywiązuje się do korzeni: mikrozorium, anubias, bolbitis. Poszukaj na allegro, jest często taniej niż w sklepie. Wystrzegaj się roślin o kolorowych, czerwonawych liściach bo przeważnie są bardzo wymagające pod kątem światła i nawożenia.

Jak często i w jakich ilościach podmieniasz wodę? Ile i czym karmisz?

Raz na tydzień tak 3/4 wody podmieniam. Karmię Płatkamii Tetra i ochotką, jeden taki plastik ochotki ma 100g, ja daje pół czyli 50g ;]
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2010, 15:48:26 »

jeden taki plastik ochotki ma 100g, ja daje pół czyli 50g ;]

Na tydzień? Dość sporo. Przydałoby się  trochę zieleninki bo welony to roślinożercy (np spirulina super forte z tropica) i jakieś mniej tłuste robale do wyboru. Ogranicz karmienie ryb bo to właśnie sprawia, ze woda sprawia wrażenie brudnej.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 15:50:41 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: