Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Eheim - wkłady do filtra  (Przeczytany 3663 razy)
Koli
Nowy
*

« : Marzec 23, 2010, 09:22:34 »

Witam serdecznie.

Po kilkumiesięcznej użerce fantastycznym filtrem Tetra Ex 700 zakupuję aktualnie filtr Eheim 2073. Są w nim zastosowane jakieś dziwne wkłady filtracyjne: Substrat pro (ceramika, jeśli dobrze rozumiem), biomech (wkład biologiczno - mechaniczny) oraz mechpro (jakieś dziwne rurecki do filtracji mechanicznej). Mam pytanko o te wkłady: czy ktoś z Was już ich kiedyś używał? Mam następujący dylemat: chcę dwa kubełki przeznaczyć na biochemię, jeden na mechanikę. Czy lepsza jest biologicznie ceramika JBL-a (której używam aktualnie), czy też Substrat pro oraz biomech? Czy może jeden i drugi są lepsze co do powierzchni filtracyjnej od ceramiki JBL-a? Tak czy owak zdaje mi się, że przynejmniej od tego biomechu biologicznie ceramika JBL-a będzie lepsza... A ten cały mechpro? Czy rzeczywiście będzie lepszy od zwykłej, gęstej notabene włókniny akwarystycznej? Wierzyć się nie chce...

Uprzejmie proszę o Wasze sugestie w tym temacie...

Pozdrawiam.
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2010, 18:18:39 »

moja sugestia
kubeł pełny ceramiki i prefiltr na rurce ssącej jako mechanik

Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2010, 07:38:52 »

Ja właśnie też tak myślę. Tyle, że nie wiem którą ceramikę wziąść. Najlepsza ze sklepu, w którym kupuję, według opinii sprzedawcy, jest ceramika JBL-a i jej też używam. I nie wiem czy te eheimowskie fiki-miki są od niej lepsze czy gorsze... Proszę o doradę...

Pozdrówka.
maciek333_13
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2010, 08:50:38 »

moja sugestia

Witam,

Gdzie można coś takiego kupić o czy piszesz tzn. prefiltr na rurke? Patrzyłem w sklepach internetowych i średnio coś takiego widzę:/
Mam problem z drobinkami unoszącymi się w toni wody i może taki prefiltr pomoże. Jeżeli chodzi o filtr to mam dokładnie ten sam co w temacie wątku.

dzięki,
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2010, 08:59:53 »

moja sugestia

Witam,

Gdzie można coś takiego kupić o czy piszesz tzn. prefiltr na rurke? Patrzyłem w sklepach internetowych i średnio coś takiego widzę:/
Mam problem z drobinkami unoszącymi się w toni wody i może taki prefiltr pomoże. Jeżeli chodzi o filtr to mam dokładnie ten sam co w temacie wątku.

dzięki,

Autorowi cytowanego postu chodzilo o gabke np http://allegro.pl/item955491465_wklad_gabkowy_do_filtra_aquael_fan_1_plus_gabka.html#gallery
Sugerowalbym zakupic gabke ktora ma wieksze "oczka", ze wzgledu na to ze przy malych wydajnosc filtra moze spasc Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 09:02:52 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

maciek333_13
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2010, 09:25:32 »

moja sugestia

Witam,

dzięki,

Autorowi cytowanego postu chodzilo o gabke np http://allegro.pl/item955491465_wklad_gabkowy_do_filtra_aquael_fan_1_plus_gabka.html#gallery
Sugerowalbym zakupic gabke ktora ma wieksze "oczka", ze wzgledu na to ze przy malych wydajnosc filtra moze spasc Wink

dzięki:) a gdzie to się montuje?
Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2010, 10:56:54 »

Ja w moim zatęchłym Hagenie Crystal 40 wkładam zwykłą watę akwarystyczną owiniętą w pończochę do koszyszka zasysającego. Wydajność przepływu nie spada, a jeśli nawet, to nieznacznie, a przez to przedłuża się okres między czyszczeniami filtra. Zrobiłem też sobie wyłącznik i wyłączam filtr na czas karmienia. Plusy: 1) nic jedzenia się nie marnuje, 2) filtr się mniej zapycha.

A jeśli chodzi o prefiltr Eheima to znajdziesz go na przykład tu:

http://www.kubazoo.com/pl/akwarium-slodkowodne-18/akcesoria-i-czesci-45/eheim-filtr-wstepny-prefiltr-1057.html

Pozdrawiam.
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2010, 13:06:06 »

Jak duże masz akwarium? Ja w mojej 220 nigdy nie widziałem żeby coś z jedzenia się marnowało przez wciągnięcie do filtra. Zresztą nawet jeśli to płatek lub dwa, które rozłożą się w przeciągu dwóch dni... Tak więc uważam że wyłączanie filtra jest bez sensu.

Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2010, 14:31:46 »

Ja mam póki co malutkie, 100 litrowe akwarium z lekko przesadzoną ilością ryb i kompletnie dziadowskim filtrem. Więc jestem póki co zmuszony używania technik maksymalnie wydłużających cykle czyszczeniowe. A jeśli wlewam rozpuszczony pokarm mrożony, to on szybko rozprzestrzenia się po całej objętości akwarium przez co jego część jest wciągana i zapieprza mi filtr oraz rury. Ale mam nadzieję, że jak dojdzie do mnie Eheim, to ta sytuacja się unormuje. Już go zamówiłem i tylko czekam na dostawę. Smiley

Pozdro!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: