Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: azotyny  (Przeczytany 1828 razy)
czatom
Stały użytkownik

« : Luty 11, 2005, 16:35:38 »

Prawdopodobnie zrobilem dosc duzy blad na codzien mialem azotynow 0. w poniedziałek 7 lutego podłaczyłem nowy filtr kubełkowy FZK- 1 aquela i gdy wczoraj czyli 10 lutego robilem miesieczne porzadki w akwarium wyczyscilem gruntownie pracujacy filtr kaskadowy tzn zmienilem jedna z gąbek na watę akrylową i umylem ale nie w wodzie z akwarium lecz w czystej ceramike i drugą gabkę. Mialem nadzieję,że nowy filtr kubelkowy już odrobinę dojrzał i gdy dziś czyli 11 lutego zrobilem pomiar azotynow wyszlo ze jest ich 0,5. Jak myslicie poradźcie czy zrobic teraz znow częściowa podmiane wody czy dać kilka dni aż filtry na nowo dojrzeją

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2005, 22:33:23 »

powinieneś wkład "starego" filtra wypłukać w akwarium, tak aby osad został wchłonięty przez filtr nowy. Ale niczym sie nie przejmuj, skok azotanów nie jest duży, akwarium i filtry sobie spokojnie z tym poradzą Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2005, 09:30:27 »

tak własnie się stało gdy w sobotę 12 lutego czyli wczoraj robiłem pomiary azotynów było 0 dodatkowo zrobiłem pomiary NH4 również 0 tak więc warunki już się ustabilizowały

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2005, 13:34:42 »

Nie zauważyłem ze chodzi o azotYny Smiley myślałem o azotAnach Smiley Ale jak już sie ustabilizowały to ok Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: