mylisz pojecia
![Tongue](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/tongue.gif)
nie chodzi mi oto by miec maksymalnie rosnace rosliny tylko oto by im nic nie brakowało
swiatło ma byc jedynym czynnikiem ograniczającym szybkosc fotosyntezy, i wrecz niezaleca sie bardzo silnego swiatła ( powyzej 1w/l) w takim układzie bo wymusza to koniecznosc dozowania duzej ilosci wegla co moze nastreczac kłopotów...
sprawdza sie to w kazdym układzie bo pozwala zdrowo rosnac roslinom. A glony to przedewszystkim wynik pojawienia sie substancji organicznych z chorujacych roslin i/lub słabej filtracji biologicznej, przekarmiania, za duzek obsady itd.
Można miec w akwarium wysokie stezenie azotu fosforu i mikro i nie miec przy tym glonów.
Jezu za jakie grzechy ;-) Przeczytaj proszę najpierw artykuł który jest jednym z dwóch rozwiązań bazując na wielu wielu latach doświadczenia ludzi którzy to napisali a potem pisz czy myle pojęcia czy nie. Ogólniając "by niczego im nie brakowało" to równie dobrze możesz pisać "by jednego było więcej a reszty mniej".
Wkurzyłem się, bo zaczynasz polemizować z takimi szychami jak Amano i inni którzy tą metodę wskazaną w linku testowali.
Co tam jeszcze...aha zawsze można podać antyglon.
Napisz mi proszę na jakiej zasadzie glony pobierają substancje organiczne. Podaj link. Wiem, że rośliny poprzez korzenie pobierają związki organiczne w postaci chelatów (a może nie do końca pobierają, tylko czekają aż bakterie rozłożą te chelaty na związki nieorganiczne które w krótkim czasie są wchłaniane przez rośliny). Ale glony (przecież to nie bakterie żywiące się białkiem)?
Tak więc czekam na jakiś link, bo zdziwiłbym się bardzo mimo wielu odwiedzonych forów że jest jeszcze coś w tej materii (powodów występowania glonów) czego nie wiem.
Generalnie jak już część forumowiczów się przekonała nienawidzę rozmydlania spraw.
Masz glony? Sprawdź poziom azotanów i fosforanów w pierwszej kolejności. Nie masz kasy na testy? Stosuj metodę ESTIMATIVE INDEX. Masz kasę na testy? Jesteś żałosny gdy w tym przypadku masz glony ;-)
Opiszę teraz pewien przypadek gościa od którego odbierałem roślinki.
"- Bo wie Pan ja 25 lat mam akwarium
Woow, naprawde ładne, a jakie parametry przy tych 4 świetlówkach oślepiających, i stadzie neonków ma woda?
- (Z dumą) Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem"
No comment.
Dodam, że czerpie wodę od tych samych wodociągów co ja i przypomnę że hoduje neonki przy GH 30
Tak czy siak, niech każdy robi co chce i jak chce ja już nie mam sił polemizować, bo by polemizować trzeba najpierw widzieć w tym sens.
![papa](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/papa.gif)