Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « glony, sinice - zwalczanie - naturalnie, lampa UV czy inne metody ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: glony, sinice - zwalczanie - naturalnie, lampa UV czy inne metody ?  (Przeczytany 17238 razy)
Vitec
Nowy
*

« : Marzec 23, 2010, 21:54:16 »

Witam,
Po wielu latach, korzystając ze skarbnicy wiedzy uczestników tegoż forum zaliczam powrót do akwarystyki. zbiornik założony 3 tygodnie temu. Dojrzewa, Nowy Eheim chodził tydzień u znajomego akwarysty. Rośliny na Aquasubstracie wystrzeliły pieknie. Nie powielam, błedów młodości i dopóki zbiornik sie nie zrównoważy pływających pociech nie będzie, choc presja otoczenia jest  Smiley. Wszystko w normie i tu pojawia się "ale" i pytanie jednocześnie. Jestem w tej chwili na wyjeżdzie. Otrzymuję co 3 dni zdjecia - raporty z aktualnego stanu. Przedwczoraj oczywiście okazało się, że pojawiły sie te zielone, bunatne, ciagnace sie nitkowato, na razie brak jednoznacznej diagnozy ale do sinic im blisko. Zbiornik zostaje zacieniony na 5 dni. akurat na 5 dzień wrócę i zaczne porzadkować.
Poniewaz wolę naturalne rozwiązania jakie sa wasze sugestie poza erytromycyną i preparatami:
1. Po zaciemnieniu porządki, podmiana wody i zakup grubowargów /kosiarek/i otosków ?
2. Po zaciemnieniu porządki, podmiana i lampa UV ?
Lampa UV jeżeli stosowana z umiarem w krótkich cyklach może usunąć przyczyny, w końcu filtr jest bankiem bakterii więc zawsze flora pozostaje

Proszę o poważne sugestie i naprowadzenia lub wyprowadzenia z błedów.
Dziękuje i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 23:12:19 wysłane przez Vitec » Zapisane

holender 240 L
eheim prof 3 2073
2x29W 1x54W
CO2

obsada:
4x kosiarka
2 x kirys spiżowy
2x cierniooczek kuhla
13x neon innesa
9x neon czerwony
7x bystrzyk pięknopletwy
1x labeo bicolor
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2010, 23:42:05 »

podaj więcej szczegółów o akwarium i dodaj fotkę

IMHO żadne z wymienionych sposobów nie bedzie w 100% skuteczne dopóki nie pozbędziesz sie przyczyn glonów..
Vitec
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2010, 00:03:23 »

Ok, fotki zaraz jakieś wyślę, rozumiem, że na priva mogę, bo tu w opcjach załaczania nie widzę.
A co do szczegółów: Oświetlenie oprócz 2x39W Aquael`a dodałem 1x54 Aquarelle Philipsa. Oprócz filtra użytego w innym akwa, dodałem do wody zalecana ilość bakterii na starcie. Rośliny z jednego żródła co prawda internetowego, znanego, przyszły w bardzo dobrym - idealnym stanie i źródło wydaje się być wiarygodne.
CO2 nie podawane od poczatku. Temperatura cały czas 26 stopni i filtr pracuje non-stop. Parametry wody niestety później podam.

holender 240 L
eheim prof 3 2073
2x29W 1x54W
CO2

obsada:
4x kosiarka
2 x kirys spiżowy
2x cierniooczek kuhla
13x neon innesa
9x neon czerwony
7x bystrzyk pięknopletwy
1x labeo bicolor
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2010, 00:11:11 »

tak na teraz to ci podpowiem by zmniejszyc ilosc oswietlenia albo dodac nawozenie CO2
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2010, 00:52:35 »

Albo zmniejszyć ilość azotu, np przez dozowanie fosforu. Sinice nie dadzą rady bez azotu. Możliwy też jest brak żelaza.

Miałem sinice jeden jedyny raz. Przez kilka dni zniszczyły mi prawie wszyskie rośliny w mocno zarośniętej 112. Zrobiłem tak:
Duża podmiana, zasłonięcie akwarium na ok 10 dni, po tym okresie generalne sprzątanie z dużą podmianą wody. Podczas zasłonięcia filtr odkręciłem prawie na full.
Pomogło, polecam taki sposób Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 00:58:01 wysłane przez maskotus » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2010, 11:05:19 »

Albo zmniejszyć ilość azotu, np przez dozowanie fosforu. Sinice nie dadzą rady bez azotu. Możliwy też jest brak żelaza.

Miałem sinice jeden jedyny raz. Przez kilka dni zniszczyły mi prawie wszyskie rośliny w mocno zarośniętej 112. Zrobiłem tak:
Duża podmiana, zasłonięcie akwarium na ok 10 dni, po tym okresie generalne sprzątanie z dużą podmianą wody. Podczas zasłonięcia filtr odkręciłem prawie na full.
Pomogło, polecam taki sposób Smiley

gwarantuje że jak Vitec posłucha sie twojej rady to sie doczeka ZIELENIC  Wściekły
Vitec
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2010, 18:18:52 »

Panowie na razie zaciemnienie max. Po powrocie z wyjazdu - będzie akurat 5 dni ciemnicy, powiem Wam co zrobiłem i zobaczymy. Ale niedoborów np. Fe nie przewiduję przy nowym Aquasubstracie i po reakcji wzrostowej roślin. Później podam wszystkie parametry aktualne wody. Na pewno sie odezwę.

holender 240 L
eheim prof 3 2073
2x29W 1x54W
CO2

obsada:
4x kosiarka
2 x kirys spiżowy
2x cierniooczek kuhla
13x neon innesa
9x neon czerwony
7x bystrzyk pięknopletwy
1x labeo bicolor
cin
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2010, 19:18:34 »

Witam,
Chciałem się podzielić z Wami swoim sposobem na wszelkie glony i bakterie.
Kupiłem pochłaniacz jonowy, który utrzymuje NO3 na poziomie 7 ppm oraz barkterie Tetra Safe Start.
Jestem zdumiony tym, co się stało w ciągu trzech tygodni - wszelkie glony zniknęły - nawet sinice ze ślimaków, które teraz mają żywe kolory.
Już na drugi dzień po dodaniu bakterii woda w akwarium zaczęła pachnieć a nie śmierdzieć "rybami" a tłusta zawiesina na tafli wody zniknęła.
To tyle Smiley
Parametry mojej wody:

PH 7.2
GH 13
KH 10
NO3 7
PO 0,6
NO2 0
Mikroelementy z nawozu PMDD z poziomem żelaza 0,15 - 0,25 ppm

Vitec
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2010, 20:27:00 »

Witam, brzmi nieźle. I oczywiście pogratulować ! Pochłaniacz a raczej wymieniacz czy tak ? Sprawdź proszę CIN czy o to chodzi ?
http://www.allegro.pl/item962591423_zoolek_wymieniacz_jonowy_no3_super_okazja.html

holender 240 L
eheim prof 3 2073
2x29W 1x54W
CO2

obsada:
4x kosiarka
2 x kirys spiżowy
2x cierniooczek kuhla
13x neon innesa
9x neon czerwony
7x bystrzyk pięknopletwy
1x labeo bicolor
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2010, 20:58:10 »

Jak rośliny od razu ruszyły to znaczy że niczego im nie brakuje.

Podejrzewam że nowy firmowy substrat po prostu wydziela do wody więcej nawozu
niż rośliny są w stanie pochłonąć.
Zalecałbym regularne podmiany wody nawet co dwa dni bez zaciemnienia
żeby rośliny mogły swoje pochłaniać.
Przy podmianie można bezpiecznie podać potas i magnez - wskazane.
Z czasem podaż i popyt nawozu powinny się zbilansować.

Akwarium i hydroponika
cin
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2010, 21:19:38 »

Vitec: woreczek który mam to http://allegro.pl/item939829421_jbl_nitratex_250ml_wklad_usuwa_azotany_wroclaw.html
Kupiłem też taki woreczek na fosforany, ale leży w szafce, bo okazało się, że przy stałym poziomie azotanów i dozowaniu codziennie do akwarium 72 litry nawozu PMDD w ciągu szściu dni zszedł fosfor z 2 do 0,3 ppm!
Nie polecam Zooleka - miałem już wymieniacz jonowy na TwO tej firmy i wylądował w koszu bo nic nie zmienił parametrów w malutkim akwarium.
Wcześniej miałęm także przereklamowany nawóz Planta Gainer Classic i rośliny o mało mi nie zgniły z braku potasu lub boru.
Bardziej od woreczka polecam bakterie http://www.aquashop.com.pl/catalog/product_info.php?products_id=2154 bo to one podejrzewam rozłożyły wszystko na pierwiastki pierwsze ;-) Nie wiem czy to są te same bakterie co rozkładają muł tak że żwirek jest czysty ale u mnie akwarium przypomina teraz wzorcowe ze zdjęć o którym zawsze marzyłem.
Aha i jeszcze jedno - nie wiem na ile to prawda, gdy rośliny dobrze rosną mimo parametrów sprzyjających rozwojowi glonów wydzielają jakieś substancje zapobiegające rozwojowi glonów tak więc nie głodź roślinek brakiem fosforu czy azotu, byle nie za dużo (polecam stosunek fosloru do azotanów 0,5-1 do 7)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2010, 23:12:36 »

Vitec jesli chcesz uniknąć czestych podmian to najprostszym rozwiazaniem bedzie podawanie CO2, rosliny szybciej zaczna rosnąć a co za tym idzie wchłaniac sole z wody.
Przy nielimitowanym wzroscie roslin nie trzeba sie specjalnie przejmowac stosunkiem fosforu do azotu, azot do fosforu moze być nawet w stosunku 1:1 i nie wpłynie to na glony dopóki nie zabraknie jakiegos kluczowego dla roslin składnika.
Przez zaciemnienie tylko osłabisz rosliny a glony sobie poradzą..
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2010, 23:32:39 »

Wcześniej miałęm także przereklamowany nawóz Planta Gainer Classic i rośliny o mało mi nie zgniły z braku potasu lub boru.
bo z tego co mi wiadomo to jest to nawóz mikroelementowy a producent zaleca by uzywać go wraz z nawozem PG MAKRO. Nie dziwne ze rosliny ci padły skoro podawałes tylko mikro...

Bardziej od woreczka polecam bakterie http://www.aquashop.com.pl/catalog/product_info.php?products_id=2154 bo to one podejrzewam rozłożyły wszystko na pierwiastki pierwsze ;-) Nie wiem czy to są te same bakterie co rozkładają muł tak że żwirek jest czysty ale u mnie akwarium
przypomina teraz wzorcowe ze zdjęć o którym zawsze marzyłem.
Nie pierwiastki pierwsze  Wink tylko ich rolą jest przetwarzanie substancji organicznych do nieorganicznych. Substancje nieorganiczne nie sa tak łatwo przyswajalne jak te organiczne przez glony. Dodatkowym plusem dla roslin jest wytwarzanie CO2
przykład ze strony http://www.holenderskie.pl/?m=7/a/42
W pełni dojrzały filtr biologiczny wytwarza 1 gram CO2 w ciągu 24 godzin z każdego grama suchego pokarmu dla ryb dodanego do akwarium.

Aha i jeszcze jedno - nie wiem na ile to prawda, gdy rośliny dobrze rosną mimo parametrów sprzyjających rozwojowi glonów wydzielają jakieś substancje zapobiegające rozwojowi glonów tak więc nie głodź roślinek brakiem fosforu czy azotu
i tu trafiłes w sedno sprawy  Wink bo glony najczesciej pojawiaja sie gdy przestaja rosnąć rosliny, czy to na skutek braku jakis pierwiastków ( najczesciej brakuje C) czy z powodu niedojrzałej filtracji biologicznej. Jeden i drugi czynnik powoduje obecnosc substancji organicznych w wodzie które sa doskonała pozywką dla glonów.
byle nie za dużo (polecam stosunek fosloru do azotanów 0,5-1 do 7)
stosunek redfielda ma zastosowanie praktyczne w akwarystyce morskiej ale jak sie okazuje w akwarium słodkowodnym mozna miec wartosc fosforu zblizona do wartosci azotu pod warunkiem ze rosliny beda miały pod dostatkiem wszystkich pierwiastków nie zbednyych do prowadzenia fotosyntezy.
cin
Gość
« Odpowiedz #13 : Marzec 25, 2010, 23:41:21 »

bo z tego co mi wiadomo to jest to nawóz mikroelementowy a producent zaleca by uzywać go wraz z nawozem PG MAKRO. Nie dziwne ze rosliny ci padły skoro podawałes tylko mikro...

Bo nie wiem czy już pisałęm ale azotany miałem na poziomie 40 ppm a fosforany 2 ppm

Bardziej od woreczka polecam bakterie http://www.aquashop.com.pl/catalog/product_info.php?products_id=2154 bo to one podejrzewam rozłożyły wszystko na pierwiastki pierwsze ;-) Nie wiem czy to są te same bakterie co rozkładają muł tak że żwirek jest czysty ale u mnie akwarium
przypomina teraz wzorcowe ze zdjęć o którym zawsze marzyłem.
Nie pierwiastki pierwsze  Wink tylko ich rolą jest przetwarzanie substancji organicznych do nieorganicznych. Substancje nieorganiczne nie sa tak łatwo przyswajalne jak te organiczne przez glony. Dodatkowym plusem dla roslin jest wytwarzanie CO2
przykład ze strony http://www.holenderskie.pl/?m=7/a/42

Z pierwiastkami to taka metafora - mówi się rozebrać coś na części pierwsze więc pomyślałęm że przetwarzanie substancji organicznych na nieorganiczne zabrzmi śmiesznie troche o co mi chodziło. Sorki jężeli pomyśleliście że nie wiem ten tego
BTW glony chyba nie przyjmują substancji organicznych, jedynie nieorganiczne przetworzone z organicznych przez bakterie których jak już wspomniałem miałem za mało/nie miałem/miałem złą odmianę ;-)

W pełni dojrzały filtr biologiczny wytwarza 1 gram CO2 w ciągu 24 godzin z każdego grama suchego pokarmu dla ryb dodanego do akwarium.

A tego to nie wiedziałęm

Aha i jeszcze jedno - nie wiem na ile to prawda, gdy rośliny dobrze rosną mimo parametrów sprzyjających rozwojowi glonów wydzielają jakieś substancje zapobiegające rozwojowi glonów tak więc nie głodź roślinek brakiem fosforu czy azotu
i tu trafiłes w sedno sprawy  Wink bo glony najczesciej pojawiaja sie gdy przestaja rosnąć rosliny, czy to na skutek braku jakis pierwiastków ( najczesciej brakuje C) czy z powodu niedojrzałej filtracji biologicznej. Jeden i drugi czynnik powoduje obecnosc substancji organicznych w wodzie które sa doskonała pozywką dla glonów.

byle nie za dużo (polecam stosunek fosloru do azotanów 0,5-1 do 7)
stosunek redfielda ma zastosowanie praktyczne w akwarystyce morskiej ale jak sie okazuje w akwarium słodkowodnym mozna miec wartosc fosforu zblizona do wartosci azotu pod warunkiem ze rosliny beda miały pod dostatkiem wszystkich pierwiastków nie zbednyych do prowadzenia fotosyntezy.

No nie będę się sprzeczał. Przeczytałem tylko przy okazji zapoznawania się z nawozem PMDD że glony zostały powstrzymane niskimi wartościami fosforu. Ja z osobistego doświadczenia wiem, że fosfor na poziomie do 1 a azot do 10 jest w moim akwarium gwarancją tego, że rośliny nie pokryją się glonami.
Aha nad gwarancją czuwa też straż trzech kosiarek i otosków.
Pozdrawiam serdecznie
cin
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2010, 00:53:57 wysłane przez cin » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 26, 2010, 22:16:45 »

Niestety ale jednak glony sa w stanie wykorzystać substancje organiczne i dlatego mają przewage nad roslinami w niedojrzałym akwarium słabo zasiedlonym bakteriami.

Można limitować glony niskimi stężeniami fosforu ale uważam że łatwiej jest zapewnic roslinom wszystkie niezbedne składniki w nadmiarze, w takim przypadku nie trzeba bawic sie testami i stałym monitorowaniem, wystarczy tylko lac odmierzone dawki nawozów które zapewnią odpowiednie stezenie nawozów.

Vitec, zmniejsz ilosc oswietlenia dopóki nie zainstalujesz CO2, glony sie w tedy powinny wycofać. A te które masz usuń mechanicznie.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: