Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « glony, sinice - zwalczanie - naturalnie, lampa UV czy inne metody ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: glony, sinice - zwalczanie - naturalnie, lampa UV czy inne metody ?  (Przeczytany 17227 razy)
cin
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 26, 2010, 22:21:41 »

Niestety ale jednak glony sa w stanie wykorzystać substancje organiczne i dlatego mają przewage nad roslinami w niedojrzałym akwarium słabo zasiedlonym bakteriami.

Można limitować glony niskimi stężeniami fosforu ale uważam że łatwiej jest zapewnic roslinom wszystkie niezbedne składniki w nadmiarze, w takim przypadku nie trzeba bawic sie testami i stałym monitorowaniem, wystarczy tylko lac odmierzone dawki nawozów które zapewnią odpowiednie stezenie nawozów.

Vitec, zmniejsz ilosc oswietlenia dopóki nie zainstalujesz CO2, glony sie w tedy powinny wycofać. A te które masz usuń mechanicznie.

Zgadzam się. Tyle tylko, że trzeba przy tej taktyce podmieniać 50% wody tygodniowo by mieć pewność że np miedź nie skumuluje się w toksycznym dla krewetek i ososków stężeniu oraz mieć poziom CO2 zagrażający życiu rybek. Jak dla mnie to za duży hardcore, bo kojarzy mi się to z komorą gazową.
Jeżeli kogoś interesuje jak ja pozbyłem się glonów niech przeczyta kilka wątków wcześniej moją receptę.
Pozdrawiam serdecznie
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 26, 2010, 22:34:48 »

co do weglą to przy duzej ilosci swiatła trzeba podawac sporo CO2, ale mimo to zalecany poziom 30mg/l niejest toksyczny ani dla skorupiaków ani dla rybek
 mozna miec mniejsze stezenie CO2 lub podawac zamiast niego easy carbo jesli jest słabe swiatło do 0,5 W/l

jesli boisz sie przedawkowac jakis składnik to wystarczy policzyc sobie ile dodajesz go do akwarium wraz z solą i jakie powoduje on stezenie, przeciez nikt nie kaze ci lać na oslep miedzi do akwarium  Grin

podmiany wody nie musza byc 50% co tydzien, mogą być zadsze trzeba tylko to uwzglednic ustalajac dawki nawozu
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2010, 22:59:35 wysłane przez Pethro » Zapisane
cin
Gość
« Odpowiedz #17 : Marzec 26, 2010, 22:55:27 »

Pewnie masz racje ale: warunkiem koniecznym w tej metodzie jest WYMUSZENIE maksymalnego wzrostu roślin. Przy słabym świetle ta metoda się nie sprawdzi ponieważ glony wykorzystają i zmagazynują z powodzeniem substancje odżywcze.
Oto meritum sprawy o tym jak dwie drogi do wyboru ma akwarysta nie lubiący gloniastych:

http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=16087

O ile dobrze pamiętam to to.
Proszę podłączyć jakoś tego linka na forum bo to moim zdaniem najlepszy sposób na zdrowe akwarium holenderskie.
Drugi sposób to ciągły monitoring parametrów wody, co jest bardziej uciążliwe.
Przy okazji: można wogóle zminimalizować oświetlenie - wtedy glony się raczej nie pojawią, ale co za sens mieć prawie nie rosnące rośliny przez pół roku? hehe
Pozdrawiam  Afro

PS:
Przepraszam że tyle czytania jest w linku ale nie mogłem znaleźć skróconej wersji tego tłumaczenia która pojawiła się w jakimś wątku o glonach. Generalnie chodzi o to co napisano na początku tłumaczenia  papa
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2010, 23:00:03 wysłane przez cin » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 26, 2010, 23:08:29 »

mylisz pojecia  Tongue

nie chodzi mi oto by miec maksymalnie rosnace rosliny tylko oto by im nic nie brakowało

swiatło ma byc jedynym czynnikiem ograniczającym szybkosc fotosyntezy, i wrecz niezaleca sie bardzo silnego swiatła ( powyzej 1w/l) w takim układzie bo wymusza to koniecznosc dozowania duzej ilosci wegla co moze nastreczac kłopotów...

sprawdza sie to w kazdym układzie bo pozwala zdrowo rosnac roslinom. A glony to przedewszystkim wynik pojawienia sie substancji organicznych z chorujacych roslin i/lub słabej filtracji biologicznej, przekarmiania, za duzek obsady itd.

Można miec w akwarium wysokie stezenie azotu fosforu i mikro i nie miec przy tym glonów.

cin
Gość
« Odpowiedz #19 : Marzec 26, 2010, 23:19:26 »

mylisz pojecia  Tongue

nie chodzi mi oto by miec maksymalnie rosnace rosliny tylko oto by im nic nie brakowało

swiatło ma byc jedynym czynnikiem ograniczającym szybkosc fotosyntezy, i wrecz niezaleca sie bardzo silnego swiatła ( powyzej 1w/l) w takim układzie bo wymusza to koniecznosc dozowania duzej ilosci wegla co moze nastreczac kłopotów...

sprawdza sie to w kazdym układzie bo pozwala zdrowo rosnac roslinom. A glony to przedewszystkim wynik pojawienia sie substancji organicznych z chorujacych roslin i/lub słabej filtracji biologicznej, przekarmiania, za duzek obsady itd.

Można miec w akwarium wysokie stezenie azotu fosforu i mikro i nie miec przy tym glonów.

Jezu za jakie grzechy ;-) Przeczytaj proszę najpierw artykuł który jest jednym z dwóch rozwiązań bazując na wielu wielu latach doświadczenia ludzi którzy to napisali a potem pisz czy myle pojęcia czy nie. Ogólniając "by niczego im nie brakowało" to równie dobrze możesz pisać "by jednego było więcej a reszty mniej".
Wkurzyłem się, bo zaczynasz polemizować z takimi szychami jak Amano i inni którzy tą metodę wskazaną w linku testowali.
Co tam jeszcze...aha zawsze można podać antyglon.
Napisz mi proszę na jakiej zasadzie glony pobierają substancje organiczne. Podaj link. Wiem, że rośliny poprzez korzenie pobierają związki organiczne w postaci chelatów (a może nie do końca pobierają, tylko czekają aż bakterie rozłożą te chelaty na związki nieorganiczne które w krótkim czasie są wchłaniane przez rośliny). Ale glony (przecież to nie bakterie żywiące się białkiem)?
Tak więc czekam na jakiś link, bo zdziwiłbym się bardzo mimo wielu odwiedzonych forów że jest jeszcze coś w tej materii (powodów występowania glonów) czego nie wiem.
Generalnie jak już część forumowiczów się przekonała nienawidzę rozmydlania spraw.
Masz glony? Sprawdź poziom azotanów i fosforanów w pierwszej kolejności. Nie masz kasy na testy? Stosuj metodę  ESTIMATIVE INDEX. Masz kasę na testy? Jesteś żałosny gdy w tym przypadku masz glony ;-)
Opiszę teraz pewien przypadek gościa od którego odbierałem roślinki.
"- Bo wie Pan ja 25 lat mam akwarium
Woow, naprawde ładne, a jakie parametry przy tych 4 świetlówkach oślepiających, i stadzie neonków ma woda?
- (Z dumą) Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem"
No comment.
Dodam, że czerpie wodę od tych samych wodociągów co ja i przypomnę że hoduje neonki przy GH 30
Tak czy siak, niech każdy robi co chce i jak chce ja już nie mam sił polemizować, bo by polemizować trzeba najpierw widzieć w tym sens.
 papa
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2010, 23:49:26 wysłane przez cin » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Marzec 26, 2010, 23:48:32 »

Miałem się nie wtrącać ale......
Cin - w jednych wątkach zadajesz bzdurne pytania początkującego akwarysty a w innych pouczasz ludzi, którzy dużo, dużo więcej od Ciebie wiedzą co widać już po kilku zdaniach.
Po za tym referat Toma Barr'a jest ogólnie znany a na naszym forum już jakiś czas temu Spider wstawił swoje polskie tłumaczenie. Tak na marginesie to polecam Ci przeczytać go dokładnie ze zrozumieniem bo chyba nie do końca zrozumiałeś jego sens.
cin
Gość
« Odpowiedz #21 : Marzec 27, 2010, 00:05:07 »

Miałem się nie wtrącać ale......
Cin - w jednych wątkach zadajesz bzdurne pytania początkującego akwarysty a w innych pouczasz ludzi, którzy dużo, dużo więcej od Ciebie wiedzą co widać już po kilku zdaniach.
Po za tym referat Toma Barr'a jest ogólnie znany a na naszym forum już jakiś czas temu Spider wstawił swoje polskie tłumaczenie. Tak na marginesie to polecam Ci przeczytać go dokładnie ze zrozumieniem bo chyba nie do końca zrozumiałeś jego sens.
O ile wiem kilka moich zdań opisywało idealne parametry wody w akwarium.
Jeżeli dla ciebie to bzdura to nistety ale głęboko współczyję zwierzętom pływającym w tej gnojówce.
Aha ok, od jutra będę zadawał pytania zaawansowanego akwarysty na innym forum. Nie podoba mi się to kółko wzajemnej adoracji. Ja tam nie dzielę ludzi na lepszych i gorszych. Miałem problem z glonami tylko dlatego że gniła mi duuża roślina która wyglądała zdrowo. Pytałem tak naiwnie na forum jak "nowicjusz" bo zgłupiałem (wtedy). Wykazałeś(aś) się głupotą analizując moje wątki w celu wyciągnięcia wniosku czy jestem doświadczony czy nie, bo zadając totalnie abstrakcyjne, często powodowane ciekawośćią pytania wcale nie sugerowałem że mam zamiar tak zrobić.
Sory ale zmieniam forum bo jak już zauważył twórca komputera "Amazon" ludzie gadają tu (forum) o wszystkim tylko nie o konkretach. Mam jeszcze większy uraz do forów akwarystycznych dlatego, bo kiedyś na chemicznym forum przyznałem się że jestem akwarystą i zaczęli traktować mnie lekceważąco bo napisali że awaryśći piszą bajki i często nie mają elementarnego pojęcia o chemii. Ty ani poprzednik nigdy nie będzie dla mnie autorytetem. Ja akwarium mam od mmm 21 lat a mój ojciec całe życie.
Nie będę komentował twojego idiotycznego dla mnie podejścia do ludzi na tym forum. OSTRZEGAM innych ludzi chcących się zapisać na to forum: nie piszcie zapytania typu "jaka woda najlepsza dla ślimaków ampularia" czy "czy gąbka toaletowa jest z toksycznego tworzywa"  bo naczelny czy admin oficjalnie nazwą was idiotami.
Proszę o wskazanie bzdurnych pytań zadanych przeze mnie a na pewno zdążę odpisać jeszcze co miałem na myśli i udowodnić wam że nie są bzdurne.
I teraz totalnie poważnie: bardziej profesjonalne i rzeczowe są spostrzeżenia ludzi z aukcji Allegro niż twoje czy poprzednika wypociny zebrane na tym forum na przestrzeni lat (też sobie oglądnąłem kilka waszych wątków).
Powodzenia (przy takim podejściu będzie wam potrzebne).
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2010, 00:08:29 wysłane przez cin » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Marzec 27, 2010, 00:13:28 »

Widzę, że nie rozumiesz dużo więcej niż tylko EI.
cin
Gość
« Odpowiedz #23 : Marzec 27, 2010, 00:59:10 »

Widzę, że nie rozumiesz dużo więcej niż tylko EI.
Niestety nigdy nie pojmę ludzkiej głupoty. Przepraszam i nie pisz więcej bo znalazłeś się ze swoim "chłopskim rozumem" jak to w jednym ze swoich wątków określiłeś na mojej czarnej liście ludzi których nic ani nikt nie przekona.
Wiesz Książkę Hansa Freya znam na pamięć niemal a twojej nawet tytułu nie znam więc proszę skończ robić na tym forum jako "koleżeńska pomoc domowa" o szacunku godnym T.Amano
Odnośnie EI bo widzę że zaczynasz lepiej ode mnie pojmować co chciałem wam przekazać.
EI polega na takim zbilansowaniu nawozów i CO2 i oświetlenia by wymusić zdrowy wzrost roślin nie badając wody i bez obaw że ryby zdechną z nadmiaru anionów i kationów i boże ratuj twojej interwencji.
Początkowe wysokie dawki oświetlenia są potrzebne do okręślenia poziomu w którym rośliny zaczynają szybko rosnąć w przeciwieństwie do glonów. Później można stopniować i babrać się dalej z dywagacjami na temat czy 0,5 watta jest ok czy może 0,55 watt.
Najważniejsze jest zastymulowanie roślin ro wzrostu.
To wszystko.
Wszystko inne co dodałeś jest twoją interpretacją moich wypowiedzi za co niestety nie ponoszę odpowiedzialności.
Suma sumarum - nie podoba ci się mój sposób na glony, to go Boże drogi nie stosuj a nie "udupiaj" innych w celu zbudowania sobie swojego i tak już kosmicznego "ego".
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2010, 01:10:20 wysłane przez cin » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Marzec 27, 2010, 12:44:02 »

Masz rację, szkoda pisać. Zwłaszcza w sposób tak błyskotliwy, składny i przede wszystkim na temat.
cin
Gość
« Odpowiedz #25 : Marzec 27, 2010, 14:23:25 »

Masz rację, szkoda pisać. Zwłaszcza w sposób tak błyskotliwy, składny i przede wszystkim na temat.

Słuchaj stary. Nie prosiłem cie o zabieranie głosu. Napisałeś że piszę idiotyczne pytania więc jestem idiotą. Nie odpowiedziałęś mi na ani jedno zapytanie odnośnie wskazania gdzie się mylę, co jest idiotycznego w moich wypowiedziach tylko jak mały Kazio w kółko piszesz "głupi głupi".
Dla mnie jesteś totalnym amatorem z którym nie chce po prostu mieć do czynienia. W co drugim poruszanym przez siebie liście na to forum kogoś obrażasz np "odezwij się za rok, bo teraz masz akwarium za krótko i nie będę z tobą gadał" czy jakoś tak napisałeś na konkretne pytanie jakiemuś użytownikowi.
Chciałbym cie POINFORMOWAĆ że każde a to w szczególności forum internetowe nie powstało po to by OBRAŻAĆ innych użytkowników. Skoro do tej pory nie zostałeś zbanowany, to tylko świadczy a jakże niskich lotach tego forum.
To co że czytałeś "tłumaczenie pająka" - ja czytałem oryginał i nadal podtrzymuję swoje zdanie.
Naprawdę nie znam cie ale już cię z całego serca nie lubię, bo nigdy nie dawałem osobom głupim robiącym się za mądrzejszych do zrozumienia że nich w duchu drwię. Z ciebie nie drwię, ciebie i innych twojego pokroju LEKCEWAŻĘ.
To tyle trolu forumowy (żadnego merytorycznego wkładu tylko chodzi i "śmierdzi").
Kasuję konto na tym forum bo gadka o pogodzie mnie nie interesuje a przez cały okres bytności tutaj z wielu zapytań skierowanych do jakże światłych użytkowników dowiedziałem się tylko że posiadana przeze mnie rybka może być tą albo tą i zostałem wyśmiany, bo nie znam autorki jakiejś książeczki o roślkinach mimo że przeczytałem setki artykułów online.
Miarka się przebrała amatorku.
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2010, 14:42:49 wysłane przez cin » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Marzec 27, 2010, 16:33:06 »

No widzę, że kolega omnibus nie toleruje krytyki ani odmiennych poglądów.
Miałem już nie pisać ale jeszcze raz zniżę się do Twojego poziomu (no może bez takich błędów) lecz w przeciwieństwie do Ciebie odniosę cię do tego co piszesz a nie czegoś z powietrza.
Zacznijmy od tego, że to nie ja a Ty obrażasz ludzi i to bez bez żadnego powodu. Zachowujesz się jak rozpieszczone dziecko, któremu upadł lizak i cały świat jest temu winny. Do jednego mojego słowa dorabiasz sobie kilka zdań, interpretując je sobie po swojemu i chyba tylko dla siebie bo później te teorie sam komentujesz. To, że jak twierdzisz masz akwarium od 21 lat to w świetle Twoich słów typu "ratunku glony" albo "czy gąbka to gąbka" działa raczej na twoją niekorzyść. Uczenie się książek na pamięć też ma się nijak do praktycznej wiedzy i doświadczenia ludzi, których tak krytykujesz. Daruj sobie więc dalsze wywody na poziomie zakompleksionego gówniarza, który w ten sposob próbuje się dowartościować bo właśnie to zaśmieca forum. Nie wysilaj się też co do mojej osoby bo na ten temat więcej nie zamierzam zabierać głosu.
Jeżeli wszystko Ci na tym forum nie pasuje to nie obiecuj tylko faktycznie sie wynieś. Myślę, że wielu nie będzie po Tobie rozpaczać bo nikt nie lubi pieniaczy i awanturników.

P.S.
Po wpisaniu na tą Twoją CZARNĄ LISTĘ faktycznie nie mogę się pozbierać.

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 27, 2010, 17:08:29 »

Kolega Cin pożegnał się z nami i chyba będzie tak lepiej dla Niego i dla tego forum.

Czapka - trochę jest w tym Twojej winy, zwrot "zadajesz bzdurne pytania" był w tym momencie prowokujący i mógł być uznany za trochę obraźliwy. Można to było powiedzieć w bardziej dyplomatyczny sposób.

Jednak to co napisał potem Cin wraz z bezpodstawnymi oskarżeniami pod moim i moderatorów adresem wykluczają go z forum. Nie miał prawa napisać "bo naczelny czy admin oficjalnie nazwą was idiotami." - nie przypominam sobie bym nazwał kiedykolwiek na tym forum kogoś idiotą.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: