Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: gamic1 - 200l  (Przeczytany 6025 razy)
gamic1
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 07, 2010, 20:51:47 »

Witam.

Mam problemy...

1)  Moje roślinki zaczęły "brązowieć"... i to tylko te  największe ...  Sad

Dodatkowo Moczarka , którą dosadziłem zaczęła gubić listki...  Sad

Pozostałe mają się dobrze i rosną jak na drożdżach.

O co "kaman" Huh  Parametry wody b. dobre, podmianka 20% / tydz....

a) 
b) 
c) 

2) czy to możliwe żeby neony podgryzały płetwy innym rybom (bojownik , ramirezy, skalary) Huh
Zauważyłem , że neony zaczęły ganiać bojownika, a on ucieka lub "stawia się" i ściga neony...  i ma jakieś takie "podniszczone" płetwy . Do tego jeden ze skalarów ma płetwę ogonową podgryzioną... podobnie jedna z Ramirezek...

Nie wiem czy to możliwe - przecierz to taki spokojne rybki...

Jeśli ktoś coś może pomóc to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Michał
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 07, 2010, 21:04:16 »

to neonki podgryzają, a co do roślin, nie jestem specem. Stawiam na niedobór światła lub makroelementów.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
gamic1
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 07, 2010, 21:15:33 »

hej.,
Jakieś sugestie co do neonów? mam 40 szt - może to za dużo i rozrabiają ? (bo w bandzie każdy jest odważny Wink)

A co do roślin - zaczęły prawie wszystkie "brązowieć"...  Cry

Może faktycznie za mało światła ? - mam standardową obudowę i 2x30W świetlówki - czy mogę wstawić mocniejsze świetlówki w taką obudowę???
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2010, 20:26:02 wysłane przez gamic1 » Zapisane
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 13, 2010, 17:18:03 »

Tak, jest to nawet wskazane. Najlepiej dodać drugie tyle co masz plus jak Cię stać jeszcze drugie tyle.

Ile godzin dziennie masz włączone światło?  Przy 0,3W/L właczonym przez 12 godzin rośliny powinny już raczej rosnąć i nie gnić.

Mam kolegę, który włącza światło w akwarium "roślinnym", 0,3W/L, na 3 godziny dziennie. Nieźle mogę zarobić na sprzedaży jemu roślinek, bowiem wszystkie mu gniją, a on mnie nie słucha Tongue

No, to tak na marginesie.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 13, 2010, 21:34:05 »

Witam.

Mam problemy...

1)  Moje roślinki zaczęły "brązowieć"... i to tylko te  największe ...  Sad
Być może pojawiły się u Ciebie okrzemki.
Może faktycznie za mało światła ? - mam standardową obudowę i 2x30W świetlówki - czy mogę wstawić mocniejsze świetlówki w taką obudowę???

Oczywiście, jak najbardziej Wink. 60W światła na 200L akwarium to nie jest wcale dużo.
A tak poza tym, to czym mierzyłeś wartości GH i KH i w jakich jednostkach je podałeś ? W stopniach niemieckich ? Jeżeli tak to masz ekstremalnie wysokie wartości tych parametrów.
Co do roślin, to wystarczy w wyszukiwarkę wpisać łacińska nazwę i bez problemu odnajdziesz polską.
Sagittaria subulata - Strzałka skrzydlasta
Echindorus ovalis - Żabienica owalna
Echindorus fluitans - Żabienica pływająca
PS. Całkiem niezła aranżacja Good !, ciekawe jaj będzie wyglądało za jakiś czas.

gamic1
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 14, 2010, 19:37:04 »

... prawdopodobnie to OKRZEMKI - bo pojawiły się plamki na korzeniu i na szybie...

Parametry wody sprawdzam testem JBL Easy Test 5 in 1 - wiem , kropelkowe lepsze, ale ja dopiero zaczynam  Wink - nie weim w jakiej skali są wyniki,ale wg wzornika wszystko w normie...

Co do światła - czy w tej mojej standardowej obudowie mogę zamontować mocniejsze świetlówki ? Nie dodatkowe - bo na to miejsca nie ma,ale mocniejsze ? Nie wiem jak osprzęt się zachowa...

Jak sobie poradzić z Okrzemkami ? (Kosiarki czy zbrojniki ? )

pozdrawiam
gamic1
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 14, 2010, 21:20:28 »

przepraszam za dwa posty  jeden po drugim... jakoś mi tak wyszło...

Co do światła - świecę 11/24 h...
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 15, 2010, 17:06:29 »

skalary i neonki wymagają innej wody - nie piszę tutaj bzdur - sam sobie poczytaj np. Hans Frey "Akwarium słodkowodne" albo Stefan Kornobis "Słodkowodne ryby akwariowe": jak nie masz książek to poszukaj w internecie
tu masz cytat"... skalary: woda regularnie znacznie odświeżana, pH około 7.... ; ... neonki: woda lekko kwaśna (ph 6-6,5) niezbędny dodatek garbników, stara, regularnie nieznacznie odświeżana ...."

Te książki mają prawie 20 lat  Grin
skalar toleruje ph 6,5 do 7,5 a neon od 5 do 7 wiec można je trzymać razem i nawet występuję w tym samym biotopie

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 20, 2010, 08:15:53 »

skalary i neonki wymagają innej wody - nie piszę tutaj bzdur - sam sobie poczytaj np. Hans Frey "Akwarium słodkowodne" albo Stefan Kornobis "Słodkowodne ryby akwariowe": jak nie masz książek to poszukaj w internecie
tu masz cytat"... skalary: woda regularnie znacznie odświeżana, pH około 7.... ; ... neonki: woda lekko kwaśna (ph 6-6,5) niezbędny dodatek garbników, stara, regularnie nieznacznie odświeżana ...."

Te książki mają prawie 20 lat  Grin
skalar toleruje ph 6,5 do 7,5 a neon od 5 do 7 wiec można je trzymać razem i nawet występuję w tym samym biotopie

i myślisz że przez te 20 lat ryby zmutowały w akwariach i teraz są inne?   Wink

250l towarzyskie
60l krewetki RC
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 21, 2010, 08:48:40 »

Jak sobie poradzić z Okrzemkami ? (Kosiarki czy zbrojniki ? )

Cierpliwością.
Podmiana 10-20% wody raz na tydzień i cierpliwość - same znikną.

A światło faktycznie - 0,3W/l troszke tak ledwo na styk - przydałoby się choć do 0,5 W/l

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 21, 2010, 20:50:46 »

spoko akwarium a jak sie ta prawa strona rozrosnie to dopiero bedzie widok
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 21, 2010, 20:58:41 »

Podczepię się pod ten wątek. Podejrzewam, że również u mnie pojawiły się okrzemki. A może to niedobór czegoś? Poniżej zdjęcia

(kliknij, aby powiększyć)

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
gamic1
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 23, 2010, 20:39:28 »

...znawcą nie jestem, ale to raczej nie okrzemki tylko jakieś inne glony...

U mnie okrzemki są bardzo brązowe i tworzą jednolitą powierzchnię... - notabene wystarczyła gąbeczka i delikatne przetarcie liści i zniknęły :-)

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 28, 2010, 12:00:16 »

Te książki mają prawie 20 lat  Grin

i myślisz że przez te 20 lat ryby zmutowały w akwariach i teraz są inne?   Wink

Te ryby są z tego samego biotopu i jak w przyrodzie żyją razem to myślę że te starodawne książki to jedna wielka kupa

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 28, 2010, 16:29:08 »

Co do tych brązowiejących roślin to jeśli pochodzą one ze sklepu to większość liści Ci w ten sposób odpadnie a na ich miejsce wyrosną nowe z reguły nieco inne niż obecne . Co do oświetlenia to dołożenie 1x39W wskazane Roślinom zalecane podawanie potasu powodzenia  papa

Młode ampularie oddam
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: