gamic1
Nowy
|
|
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 07, 2010, 20:51:47 » |
|
Witam. Mam problemy... 1) Moje roślinki zaczęły "brązowieć"... i to tylko te największe ... Dodatkowo Moczarka , którą dosadziłem zaczęła gubić listki... Pozostałe mają się dobrze i rosną jak na drożdżach. O co "kaman" Parametry wody b. dobre, podmianka 20% / tydz.... a) b) c) 2) czy to możliwe żeby neony podgryzały płetwy innym rybom (bojownik , ramirezy, skalary) Zauważyłem , że neony zaczęły ganiać bojownika, a on ucieka lub "stawia się" i ściga neony... i ma jakieś takie "podniszczone" płetwy . Do tego jeden ze skalarów ma płetwę ogonową podgryzioną... podobnie jedna z Ramirezek... Nie wiem czy to możliwe - przecierz to taki spokojne rybki... Jeśli ktoś coś może pomóc to będę wdzięczny. Pozdrawiam Michał
|
|
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec
Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
|
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 07, 2010, 21:04:16 » |
|
to neonki podgryzają, a co do roślin, nie jestem specem. Stawiam na niedobór światła lub makroelementów.
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
gamic1
Nowy
|
|
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 07, 2010, 21:15:33 » |
|
hej., Jakieś sugestie co do neonów? mam 40 szt - może to za dużo i rozrabiają ? (bo w bandzie każdy jest odważny ) A co do roślin - zaczęły prawie wszystkie "brązowieć"... Może faktycznie za mało światła ? - mam standardową obudowę i 2x30W świetlówki - czy mogę wstawić mocniejsze świetlówki w taką obudowę???
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2010, 20:26:02 wysłane przez gamic1 »
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 13, 2010, 17:18:03 » |
|
Tak, jest to nawet wskazane. Najlepiej dodać drugie tyle co masz plus jak Cię stać jeszcze drugie tyle. Ile godzin dziennie masz włączone światło? Przy 0,3W/L właczonym przez 12 godzin rośliny powinny już raczej rosnąć i nie gnić. Mam kolegę, który włącza światło w akwarium "roślinnym", 0,3W/L, na 3 godziny dziennie. Nieźle mogę zarobić na sprzedaży jemu roślinek, bowiem wszystkie mu gniją, a on mnie nie słucha No, to tak na marginesie.
|
|
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 13, 2010, 21:34:05 » |
|
Witam. Mam problemy... 1) Moje roślinki zaczęły "brązowieć"... i to tylko te największe ... Być może pojawiły się u Ciebie okrzemki. Może faktycznie za mało światła ? - mam standardową obudowę i 2x30W świetlówki - czy mogę wstawić mocniejsze świetlówki w taką obudowę??? Oczywiście, jak najbardziej . 60W światła na 200L akwarium to nie jest wcale dużo. A tak poza tym, to czym mierzyłeś wartości GH i KH i w jakich jednostkach je podałeś ? W stopniach niemieckich ? Jeżeli tak to masz ekstremalnie wysokie wartości tych parametrów. Co do roślin, to wystarczy w wyszukiwarkę wpisać łacińska nazwę i bez problemu odnajdziesz polską. Sagittaria subulata - Strzałka skrzydlasta Echindorus ovalis - Żabienica owalna Echindorus fluitans - Żabienica pływająca PS. Całkiem niezła aranżacja , ciekawe jaj będzie wyglądało za jakiś czas.
|
|
|
|
|
|
|
gamic1
Nowy
|
|
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 14, 2010, 19:37:04 » |
|
... prawdopodobnie to OKRZEMKI - bo pojawiły się plamki na korzeniu i na szybie... Parametry wody sprawdzam testem JBL Easy Test 5 in 1 - wiem , kropelkowe lepsze, ale ja dopiero zaczynam - nie weim w jakiej skali są wyniki,ale wg wzornika wszystko w normie... Co do światła - czy w tej mojej standardowej obudowie mogę zamontować mocniejsze świetlówki ? Nie dodatkowe - bo na to miejsca nie ma,ale mocniejsze ? Nie wiem jak osprzęt się zachowa... Jak sobie poradzić z Okrzemkami ? (Kosiarki czy zbrojniki ? ) pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
gamic1
Nowy
|
|
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 14, 2010, 21:20:28 » |
|
przepraszam za dwa posty jeden po drugim... jakoś mi tak wyszło...
Co do światła - świecę 11/24 h...
|
|
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec
Jah Rastafari Haile Selassie
|
|
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 15, 2010, 17:06:29 » |
|
skalary i neonki wymagają innej wody - nie piszę tutaj bzdur - sam sobie poczytaj np. Hans Frey "Akwarium słodkowodne" albo Stefan Kornobis "Słodkowodne ryby akwariowe": jak nie masz książek to poszukaj w internecie tu masz cytat"... skalary: woda regularnie znacznie odświeżana, pH około 7.... ; ... neonki: woda lekko kwaśna (ph 6-6,5) niezbędny dodatek garbników, stara, regularnie nieznacznie odświeżana ...."
Te książki mają prawie 20 lat skalar toleruje ph 6,5 do 7,5 a neon od 5 do 7 wiec można je trzymać razem i nawet występuję w tym samym biotopie
|
|
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 20, 2010, 08:15:53 » |
|
skalary i neonki wymagają innej wody - nie piszę tutaj bzdur - sam sobie poczytaj np. Hans Frey "Akwarium słodkowodne" albo Stefan Kornobis "Słodkowodne ryby akwariowe": jak nie masz książek to poszukaj w internecie tu masz cytat"... skalary: woda regularnie znacznie odświeżana, pH około 7.... ; ... neonki: woda lekko kwaśna (ph 6-6,5) niezbędny dodatek garbników, stara, regularnie nieznacznie odświeżana ...."
Te książki mają prawie 20 lat skalar toleruje ph 6,5 do 7,5 a neon od 5 do 7 wiec można je trzymać razem i nawet występuję w tym samym biotopie i myślisz że przez te 20 lat ryby zmutowały w akwariach i teraz są inne?
|
|
|
|
250l towarzyskie 60l krewetki RC
|
|
|
pietach
|
|
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 21, 2010, 08:48:40 » |
|
Jak sobie poradzić z Okrzemkami ? (Kosiarki czy zbrojniki ? )
Cierpliwością. Podmiana 10-20% wody raz na tydzień i cierpliwość - same znikną. A światło faktycznie - 0,3W/l troszke tak ledwo na styk - przydałoby się choć do 0,5 W/l
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
kikoo83
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 21, 2010, 20:50:46 » |
|
spoko akwarium a jak sie ta prawa strona rozrosnie to dopiero bedzie widok
|
|
|
|
|
|
|
|
gamic1
Nowy
|
|
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 23, 2010, 20:39:28 » |
|
...znawcą nie jestem, ale to raczej nie okrzemki tylko jakieś inne glony...
U mnie okrzemki są bardzo brązowe i tworzą jednolitą powierzchnię... - notabene wystarczyła gąbeczka i delikatne przetarcie liści i zniknęły :-)
|
|
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec
Jah Rastafari Haile Selassie
|
|
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 28, 2010, 12:00:16 » |
|
Te książki mają prawie 20 lat skalar toleruje ph 6,5 do 7,5 a neon od 5 do 7 wiec można je trzymać razem i nawet występuję w tym samym biotopie i myślisz że przez te 20 lat ryby zmutowały w akwariach i teraz są inne? Te ryby są z tego samego biotopu i jak w przyrodzie żyją razem to myślę że te starodawne książki to jedna wielka kupa
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
|
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 28, 2010, 16:29:08 » |
|
Co do tych brązowiejących roślin to jeśli pochodzą one ze sklepu to większość liści Ci w ten sposób odpadnie a na ich miejsce wyrosną nowe z reguły nieco inne niż obecne . Co do oświetlenia to dołożenie 1x39W wskazane Roślinom zalecane podawanie potasu powodzenia
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|