Ok, możecie mieć rację, że z tym Rio Negro chodzi o Chixoy River. Niestety, jeśli nawet, to błąd Sieniawskiego polega tu na tym, że nie doprecyzował.
to była tylko kontra twojej wypowiedzi, nic osobistego. choć widzę że niektórzy odebrali to inaczej. pozdrawiam.
Heheh, nie, jeśli chodzi o mnie, to ja tak nie zrozumiałem, i w osobiste kwestie też się nie mieszam
chodzi mi tylko o konkretne informacje. Skoro już poucza się kogoś, a ten ktoś prosi o wskazanie źródeł gdzie może się douczyć, a podaje się mu Sieniawskiego, który twierdzi znowu inaczej, to robi się śmiesznie
Pisałeś, że gdzieś tu był temat/dyskusja o błędach u Sienaiwaskiego - moge zapytać gdzie się ta dyskusja toczyła. Będe wdzięczny za linka.
Informacje do których dotarłemElectric Blue - generalnie różnie się mówi, jedni podają że jest to mutacja, którą wyodrębniono w akwariach, inni wskazują że może to być krzyżówka (octofasciatum z H. carpintis). W następnym poście przedstawię najbardziej dokładne dane jakie do tej pory znalazłem - będzie to opinie Artigasa Azasa.
Natomiast jak ktoś zainteresowany to tu jest temat w którym gość opisuje jak prowadzi hodowle Electric Blue. Wcale nie jest to prosta sprawa, trzeba krzyżować te ryby ze zwykłymi Dempseyami, potem selekcjonować itd., z tarła Electric Blue rodzi się wiele zwykłych Dempseyów - z racji tych problemów ryby te osiągają bardzo duże ceny.
http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=8479 Są tu też zdjęcia oraz filmiki.
Gold Dempsey - złota mutacja Rocio octofasciata uzyskana i opracowana na Florydzie (Demason, 1997), a potem wprowadzona na rynek i produkowana do celów komercyjnych.
Albino Dempsey - jest jeszcze odmiana albinotyczna. Niektórzy myślą że gdy mowa o odmianie złotej to chodzi właśnie o nią. Ale albino występuje w naturze, w pojedyńczych egzemplarzach, ale są łatwym łupem dla drapieżników. Obserwuje się je rzadko.
Ale odmiany Blue, Gold i Albino to jeszcze nie wszystko! W rodzaju Rocio oprócz octofasciatum są bowiem także: Rocio ocotal i Rocio gemmata. Nie różnią się za bardzo od octofasciatum, są to raczej warianty lokalne.
Rocio ocotal to ryby poławiane w Ocotal Laguna (ponoć mozna je znaleźć też w innych miejscach), różnią się tym że mają znacznie więcej koloru czerwonego i różowego na głowie i są ciemniejsze niż normalny octofasciatum, są ponoć też mniej agresywne. Z kolei jak wygląda R. gemmata i gdzie występuje - nie wiem. Brak dostępnych info o tym.
Na zdjęciu pierwszym Rocio ocotal z Laugny Ocotal, fota pochodzi z Cichlid Room, ryba pływa w akwarium uzytkownika michael z Holandii.
Drugie zdjęcie, Rocio octofasciata populacja z Cenote-Huchil ha w Meksyku.
(* nie wiem co to "cenote" ale to chyba to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cenote )