Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « dziwne zachowanie brzanek sumatrzanskich
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne zachowanie brzanek sumatrzanskich  (Przeczytany 1911 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« : Marzec 28, 2010, 19:14:15 »

witam, dzisiaj przez prawie caly dzien moje brzanki sie zachowuja dziwnie... nie wiem czym to moze byc spowodowane bo nie maja oznak choroby, oddychaja tak jak zawsze wiec brak tlenu to nie jest ktory z poczatku domyslalem ze jest powodem.
Sytuacja wyglada tak ze schowaly sie za najwieksza rosline, do cienia. Zawsze plywaly jak szalone a dzisiaj nawet jakas glodowke narzucily lekka... prawie nie jadly

Jedyne co zmienialem ostatnio w akwarium, a dokladnie wczoraj to:
dodalem 2x odblysniki symetryczne na swietlowki
Nocne oswietlenie zamontowalem
ustawilem od dwoch dni programatory czasu ze swieci swiatlo nastepujaco:
1x20W 10:00-10:30
2x20W 10:30-19:30
3x20W 14:00-16:00
1x20W 19:30-20:00
Nocne oswietlenie 20:00-10:00

kupilem takze kostke lipowa i zmienilem z dyfuzora w postaci dzwonu na kostke do dozowania CO2
od wczoraj nowy dyfuzor jest ale na noc wlaczam napowietrzanie, jest ono tak silne ze byc moze na rano jest znaczna czesc CO2 wytracana z wody, wiec tlenu nie brakuje na pewno. Duza ilosc roslin zapewnia tlen zas w ciagu dnia.

rybki troche ozyly jak robilem dzisiaj przycinke roslin ale niedlugo po zakonczeniu znowu sie schowaly.
Mam 4x kirysy albinosy
1x zbrojnika niebieskiego
2x gupiki (o dziwo zyja i maja sie swietnie)
10x brzanek sumatrzanskich
5x otoskow
2x krewetki red cherry

wszystkie pozostale ryby oraz krewetki bardzo aktywne, zywe sa jak zawsze, jedynie brzankom cos "odbilo"
dodam ze teraz zauwazylem ze dwie gdzies sie "plataly" po akwarium ale niedlugo pozniej zniknely

jakies sugestie? rady?

Edit: jest dla nich juz noc i wyszly wszystkie brzanki... eee?

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2010, 19:25:07 »

w żadnym razie nie rób tak, że świecisz całą noc - chodzi o to nocne oświetlenie - od tego bym zaczął, ryby też śpią, ja np. mam u siebie tak że w dzień świecę ok. 10 h a nocne oświetlenie chodzi ok 2 h przed zapaleniem światła dziennego i po jego zgaszeniu.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2010, 19:28:03 »

no ok ale to nie wyjasnia i tak ich zachowania w dzien. Jak widac noca nie ma z nimi "problemu"

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2010, 19:44:55 »

no ok ale to nie wyjasnia i tak ich zachowania w dzien. Jak widac noca nie ma z nimi "problemu"

teoretycznie tak ale skoro w nocy nie mogą odpocząć bo coś  im świeci po oczach to w dzień mogą być najzwyczajniej podmęczone, oczywiście to tylko moje zdanie i od tego bym zaczął na początek.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: