Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « soda do wody, zwiekszenie PH
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: soda do wody, zwiekszenie PH  (Przeczytany 9557 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Marzec 29, 2010, 10:09:05 »

Witam, Można dodac sody do akwa by zwiekszyc PH? ile dodac na akwa 400 litrow, ph ok 6,2, nie wiem dlaczego tak mi spadło
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2010, 10:56:32 »

Można
A ile ? to trzeba chyba coś policzyć.
W wodzie rozpuścić sode i zmmierzyć Ph.
Potem jakoś proporcjami wody początkowej, tej z sodą i tej końcowej policzyć.
Lub dolewać po troszke i sprawdzać bo jeśli masz ryby to nie możesz od razu zrobić Ph 8 bo za duży szok dla ryb.
Myślę że z Ph 6 do Ph 8 to tak z tydzień czasu stopniowo podnosic żeby rybcie tego nie odczuły szokowo.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2010, 11:37:57 »

Będzie najlepiej np. w osobnym zbiorniku butla 5l i potem wedle proporcji policzyć dla głównego baniaka

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2010, 00:04:52 »

A i jeszcze jedno. Ze wzgledu na kilka innych właściwości wody oprócz PH jak i nieliniowości skali ph, jeżeli np. 1g sody zwiekszy ci ph z 6,1 do 6,2 to nie znaczy, ze ta sama ilość zwiększy ph z 7,1 do 7,2.  Więc również ostrożnie z takimi przeliczeniami. Trzeba trochę wyczucia i doświadczenia. Dlatego obowiazkowo porób testy w osobnym zbiorniku.

Soda oczyszczona ma tę właściwość, że reagując z kwasami wydziela CO2. A wiadomo w wodzie rozpuszczone są m. in. kwasy.
Duży skok ph przy użyciu sody może spowodować szybie i szkodliwe dla ryb zwiększenie ilości CO2 w wodzie. 
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2010, 13:47:45 »

Spokojnie Rodia nie o taką liniowość mi chodziło jak mówiłem proporcjonalnie Wink Proporcję to można zastosować już po odpowiednio ustalonemu pH w wodzie z akwarium w osobnym pojemnkiu Wink
Trzeba uważać, że dochodzi do tzw. gwałtownego skoku pH po dodaniu określonych ilości kwasu lub zasady Wink i po dodaniu 1g węglanu spadnie Ci o 0,5 jednoski pH,a jak dodasz drugie to nawet o 3 pH... najlepiej byłoby to obliczyć chociażby szacunkowo dla roztworu buforowego... chociaż przy takim rozcieńczeniu to nie wiem czy nie można przyjąć obliczeń jak dla mocnego kwasu i zasady...

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: