Moim zdaniem kryształowe szyby, kryształowa woda, i w ogóle prześliczne i reprezentacyjne akwaria, nie mają nic wspólnego z akwarystą. To po prostu jakiś kryształowy wazon a nie akwarium. Ludzie zapominają że akwarium to pomieszczenie dla ryb i innych organizmów wodnych, które są żywymi istotami powinno być zatem jak najbardziej naturalne.
Gdybyś tylko wiedział jak mnie cieszą takie opinie
Jacy ludzie zdominowali forum, z pewnością widzisz.
Ja mam w zasadzie identyczne podejście, dlatego tylnej szyby nie przecierałem od momentu odpalenia baniaka, bocznych tak samo, zajmowałem się jedynie przednią. Niestety, jest to kłopotliwe podczas robienia zdjęć, a to też bardzo lubęe robić. Statyw, aparat, trochę czasu czekania, "strzał" i rybę przykrywa glon na szybie. Wiesz Drago, fotografowanie zbiorników jest dla mnie też jakąś częścią akwarystyki, stąd chęć jak najlepszego ujęcia.
Zgadzam się że przednia szyba powinna być co jakiś czas przetarta, ale tylne czy boczne, zaglonione są bardziej naturalne. Ale ludzie odbierają to jako syfiaste, moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z syfem. Podoba mi się Twoje akwarium, emperora, i kilka innych gdzie jest mało ingerencji, poza podmianą wody. Bo tak powinno wyglądać akwarium, jestem w tej sprawie konserwatystą, i nikt mnie nie przekona że piękne, sztuczne i przede wszystkim sterylne jak laboratorium akwaria są lepsze dla ryb.
Pewnie Cie nie pociesze, ale sporo osób zaczyna właśnie w taki sposób postrzegać akwarystykę.
Jak najwięcej naturalności. Zauważ też, że Ci sami ludzie którzy mają w zbiorniku rosliny przycięte jak od linijki, krytykują inną formę sztuczności
Jakiś czas robiłem fuchy ze znajomymi hydraulikami, napatrzyłem się jakie łazienki ludzie mają, że wylać się lepiej było iść na dwór. I nie wstydzili się z takim czymś mieszkać, ale akwarium według nich, bo nieraz o tym rozmawiałem musi błyszczeć. Dlaczego ? Dlatego moim zdaniem nie masz się czego wstydzić że na tle zdjęcia są glony na szybach. Jeżeli to komuś przeszkadza niech nie ogląda.
Tak jak mówiłem, wstyd to nieco niefortunny zwrot.
Albo inaczej, nie wstyd mi zbiornika, ale właśnie fotki na której jest ciekawe ujęcie popsute przez zabrudzoną przednią szybe
Bo swojego baniaka nie wstydziłem się nigdy i jakikolwiek on nie był, zawsze go prezentowałem. Dlatego chciałbym zobaczyć wątek z Twoimi zbiornikami. Jakiś czas temu dałeś namiastkę tego co posiadasz w postaci 2-3 fotek w temacie o nożowcach...Z pewnością wiele osób - jak ja, chciałoby zobaczyć perełki które posiadasz.