Nie, po to pielęgnice wykształciły taką taktyke wychowu narybku, że przeganiają nawet większe ryby od siebie
W naturze para broniąca terytorium często nie zawaha się nawet by przepędzić drapieżnika (a motywacje rybcie w tym czasie mają wielką
wiele gatunków jest też wtedy mocno wybarwionych, tak że drapieżniki nawet sie nie zbliżają, a nawet jak to szybko się uczą żeby w takich chwilach sie nie zbliżać. Podejrzewam że nancary wychowujące młode bez problemu odganiają skalary w naturze.
U nannacar dziwne jest to, że mama wybarwia się w kolor zbliżony do czarnego.
Zastanawiam się czy jest to po to by ukryć się z młodymi pośród liści i korzeni.
w każdym razie, ubarwienie to wygląda zdumiewająco. Ryba wygląda wtedy naprawdę groźnie.
Jeśli chodzi o odganianie skalarów w naturze to sam nie wiem.
Tu role zaczynają odgrywać rozmiary.
Nannacara osiąga rozmiary ok 5cm (samica), wyobrażasz sobie jak odgania stadko wyglodniałych 20cm skalarów?
A może się mylę i tak właśnie jest jak mówisz.
Muszę jeszcze trochę obserwowac i zobacze jak będzie to wyglądało dalej.
Obecnie czwarta samiczka ma młode.
Ta obrała ciekawszy rewir, bardziej zawalony liściami tak, że młodych prawie nie widać.
Może jej uda się odchować mlode.
Poprzednie samiczki obierały dziwne miejsca.
Przy rurze ssącej
na korzeniu,
przy szybie
Dziwnie opuszczały swoje "gniazda" i wywlekały młode na otwartą przestrzeń.
Ta zachowuje się inaczej. Zobaczymy.
Ciekawa jest opieka nad potomstwem.
Oddalającego się malucha mama łapie do pyska i wypluwa do reszty - ale o tym już chyba kiedyś pisałem.
Jeśli chodzi o neony to będe się dalej upierał, że przy dużych skalarach nie mają one szans.
Tez wiele razy słyszałem, że ludzie hodowali te rybki przy skalarach.
Ja jednak widziałem jak na nie polują.
Jest to imponujące. Szybkość z jaką się poruszają nie daje szans na ucieczke nawet tak zwinnym rybom jak neony. Nawet dorosłym.
A teraz z życia akwarium:
O ciąży czwartej mamy już pisałem.
Stała się też rzecz smutna.
Popsuła się tetra 1200.
W jej miejsce ruszył filtr sunsun hw 1000l/h.
Wiem, ze to kot w worku ale nie znalazłem negatywnych opinii na temat tego filtra. Cena też przemawia na jego korzyść.
Jako ciekawostkę powiem, że sunsun jest cichszy od tetry co było sporym zaskoczeniem.
Dodatkowo, wszystkie części z tetry pasują do sunsun więc z ewentualnymi wymianami zaworów itp. nie powinno być problemów
Z resztą plastiki wyglądają na tyle solidnie, że nie sądze by w najbliższym czasie się ułamały.
Zobaczymy co będzie dalej.
Tetra trafi do serwisu, jest już po gwarancji więc nie jestem pewien czy będzie sens ją naprawiać.
Filtr po prostu stanał.
Kupiłem też 5 otosków.
Szyby zaczeły pokrywać sie glonem. Chyba okrzemki. denerwujące to jest, otoski dają sobie z nimi radę.
Tetra czarna, jak pisałem w poprzednim poscie, wystawiona na listę transferową.
Gdyby ktoś był zainteresowany, link do allegro w dziale "giełda"
Dodaje też nową fotę z widokiem ogólnym allegro.
Doszedł nowy korzeń w miejsce gałęzi po prawej stronie.
Link:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/918789106b8c0a98.htmlJak widać, trochę zmian jest.
Mam nadzieje, że na lepsze.
Pozdrawiam.