W wydmuszce miałeś 2 stateczniki.
Widocznie w tej belce masz jeden statecznik na 2 świetlówki wystarczy wymienic ten 36W na 18W i powinno byc dobrze z 1 świetlówką. Oczywiście dało by się podłączyc pod ten 36W ale świetlówka dostawała by za mocno po tyłku.
Zapewne jest tak jak piszesz i statecznik jest jeden.
Tak jak pisałem wcześniej, nie chce mi się jakoś w tym grzebać.
Sporo innych obowiązków mam ostatnio więc akwarium jest na dalszym planie.
A jaki pokarm podajesz rybciom ? może tu tkwi jakiś problem ?
Nie. Podawałem bardzo dużo różnych pokarmów, nawet tych którymi karmił je sprzedawca. W zasadzie zawsze po zakupie ryb pytam czym były karmione i na początku staram się podawać to samo. Pokarm + odpowiednia temperatura + odpowiednia woda to przecież podstawa.
No i skąd ryba wie, że pokarm jest nieodpowiedni skoro nawet do niego nie podpływa?

Jeśli rybie coś nie leży to żarciem po prostu pluje - bywa, że bardzo daleko

Bo rozumiem, że poza brakiem apetytu zachowują się "normalnie" ? (chowają się podczas ruchu przed zbiornikiem i pływają gdy patrzy się z oddala)
Nie wiem jakie jest normalne zachowanie dla tej odmiany otrogonów, bo nigdy tych ryb nie miałem, a i w sieci informacji o nich jest jak na lekarstwo.
Apatia i brak apetytu jest widoczny od początku, ryb raczej nigdy nie widać pływających w baniaku, albo nastroszone siedzą gdzieś pod filtrem albo wciśnie się za przyssawkę filtra (nie wiem jak ta ryba tam wpływa) albo siedzą pod korzeniem. Ryby nigdy nie pływają razem.
Zastanawiałem się wczoraj czy nie podać żarcia pod nos np. jakiś plankton strzykawką rozpylić obok korzenia w którym siedzą, doszedłem jednak do wniosku, że lepiej by wszystkie ryby padły bo co to za ryby którym trzeba szame pod nos przykładać? To tak jakby mieć psa który nie szczeka.
Może to też woda. Wg sprzedawcy ryby trzymane był w twardej wodzie ph ~8,5, kh/gh ~18, ja zmiękczyłem nieco wode więc może to im nie leży.