Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Eheim 2073  (Przeczytany 7862 razy)
Koli
Nowy
*

« : Marzec 30, 2010, 08:08:26 »

Witam serdecznie.

W końcu po miesiącach myślenia, planowania i straconych nadziei przyszedł do mnie wczoraj świeżutko zakupiony Eheim 2073, mercedes wśród filterków, caceńko, jakiego drugiego próżno szukać. Acha ach... Jakże szczęśliwym posiadaczem jestem, należąc do elity Smiley

A teraz konkrety moi Państwo:
1) Nad pozytywami nie będę się tu rozwodził, bo znam je tylko ze słyszenia i znamy je wszyscy: precyzja, niezawodność, tralalala itp.
2) A teraz wady:
- brak możliwości regulacji rurki z deszczownią, przez co albo trzeba ją w jednym miejscu przyciąć i zrobić kolanko z rurki, albo trzeba wyciąć otwór w pokrywie akwarium - partanina, krótko mówiąc,
- deszczownia i rurka zasysająca ostemplowane napisami "Eheim", przez co akwarium wygląda jak panel reklamowy.

Wnioski: Rury do wymiany!

I teraz najgorsze: ten filtr, w którym rzekomo producent postawił na cichość, chodzi IMHO jak siłownia na radzieckim okręcie atomowym. W żaden sposób nie dało się przy nim zasnąć. W porównaniu do Tetry 700, której się pozbyłem, filtr po prostu wyje. Jeśli to jest cicho, to nie chciałbym wiedzieć co znaczy głośno. Jestem wybrednym klientem i dla mnie to jest dyskwalifikacja. Jeśli Chiniole z Tetry potrafią zrobić cichutką głowicę, to dlaczego nie potrafią tego rzetelni Niemcy?

Acha, zapomniałbym dodać: z obiecanych 1050 l/h przepływu przy wypełnionym kubełku zostaje tak naprawdę 750 l/h. I tak lepiej niż w przypadku Tetry, w której z obiecywanych 700 zostaje 350...

Mam załamkę, nie wiem już co zrobić Sad

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 10:31:34 wysłane przez Koli » Zapisane
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2010, 16:47:02 »

ja mam eheima i chodzil na poczatku troske glosno ale po 2 tygoniach nawet go nie slychac jak by nie deszczownica to bym myslal ze nie dziala
Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2010, 06:58:44 »

Powaga? Czyli mówisz, że po pewnym czasie się uciszy? To byłoby super, tym bardziej, że właśnie jestem zmuszony dokupić jakiś zastępczy wewnętrzny mały filtr to pracy w nocy, bo pomimo, że zbudowałem eheimowi specjalną szafkę i szczelniutko wewnątrz go wytłumiłem ręcznikami, to i tak zasnąć przy nim z żoną nie potrafimy.

Ale farsa: kupić eheima na dwa razy większe akwarium i musieć dokupywać drugi filtr Sad

A może mam po prostu wadliwy egzemplarz...? Jeśli ktoś ma jakiegoś eheima proffesional 3 i mieszka w okolicach Katowic to proszę o info - chętnie bym sobie przyszedł zobaczyć jak działa, żeby wiedzieć, czy może mam go reklamować...

Eeeech.

Pozdróweczka!
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2010, 14:25:39 »

Ja mam eheima 2128 i coś go tam trochę słychać, owszem sprzęt już ma trochę latek ale śmiga.Pojutrze ma dojść do mnie nowiutki komplecik ośka + wirnik, więc dam znać papa

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2010, 22:49:59 »

Witam serdecznie.

W końcu po miesiącach myślenia, planowania i straconych nadziei przyszedł do mnie wczoraj świeżutko zakupiony Eheim 2073, mercedes wśród filterków, caceńko, jakiego drugiego próżno szukać. Acha ach... Jakże szczęśliwym posiadaczem jestem, należąc do elity Smiley

A teraz konkrety moi Państwo:
1) Nad pozytywami nie będę się tu rozwodził, bo znam je tylko ze słyszenia i znamy je wszyscy: precyzja, niezawodność, tralalala itp.
2) A teraz wady:
- brak możliwości regulacji rurki z deszczownią, przez co albo trzeba ją w jednym miejscu przyciąć i zrobić kolanko z rurki, albo trzeba wyciąć otwór w pokrywie akwarium - partanina, krótko mówiąc,
- deszczownia i rurka zasysająca ostemplowane napisami "Eheim", przez co akwarium wygląda jak panel reklamowy.

Wnioski: Rury do wymiany!

I teraz najgorsze: ten filtr, w którym rzekomo producent postawił na cichość, chodzi IMHO jak siłownia na radzieckim okręcie atomowym. W żaden sposób nie dało się przy nim zasnąć. W porównaniu do Tetry 700, której się pozbyłem, filtr po prostu wyje. Jeśli to jest cicho, to nie chciałbym wiedzieć co znaczy głośno. Jestem wybrednym klientem i dla mnie to jest dyskwalifikacja. Jeśli Chiniole z Tetry potrafią zrobić cichutką głowicę, to dlaczego nie potrafią tego rzetelni Niemcy?

Acha, zapomniałbym dodać: z obiecanych 1050 l/h przepływu przy wypełnionym kubełku zostaje tak naprawdę 750 l/h. I tak lepiej niż w przypadku Tetry, w której z obiecywanych 700 zostaje 350...

Mam załamkę, nie wiem już co zrobić Sad

Pozdrawiam.
Trzeba bylo zostać przy Tetrze u mnie w  Ex700 jest 500l/h
Nie wszystkie Eihemy jak widać to mercedesy lub raczej jak słychać.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2010, 09:55:36 »

Eheim to dobra marka nawet bardzo ale może trafiłeś na jakiś wadliwy model ja mam 2236 i 2213 i bardzo cicho działają.
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2010, 11:00:06 »

u mnie w Ecco Pro300 jest cicho jedynie przy odległości 10-20cm słyszę przepływającą w nim wodę, wirnika praktycznie nie słyszę chyba ,że całkiem ucho przyłożę a z odległości 0,5-1 m już nic nie słychać a filterek stoi na podłodze obok akwarium nie w żadnej szafce może gdzieś łapie powietrze i tworzy się poduszka koło wirnika jeśli nim poruszasz albo przechylisz w różne strony delikatnie w czasie pracy lecą bąbelki powietrza z wylotu? sprawdź uszczelkę pod głowicą możesz ją delikatnie przesmarować smarem silikonowym sprawdź też czy wirnik nie ma luzów na ośce oraz gumki na niej to nowy filtr ale możesz sprawdzić jeśli wszystkie w/w rzeczy są ok to po 3 tyg jak się nie poprawi OUT do producenta jeśli jest naprawdę taki głośny jak piszesz pzdr

picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2010, 17:01:45 »

A no właśnie poruszaj filtrem aż przestanie powietrze lecieć .
rolex10
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2010, 00:07:09 »

Ja kilka dni temu zainwestowałem w Eheima ale model większy 2075. Aqwa jeszcze nie skompletowane ale nie wytrzymałem i musiałem sprawdzić jak to chodzi. Test wykonany w wannie i muszę powiedzieć ze rewelacja porostu nie spodziewałem sie ze tak wielki kubeł nie wydaje z siebie żadnych dźwięków. Ja jestem zadowolony z zakupu
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2010, 06:00:57 »

Każdy inaczej interpretuje co ma oznaczać "cicho".Przyszła do mnie nowa ośka z wirnikiem i jednak nadal coś tam słychać jak pracuje filter.Chyba będę musiał wygłuszyć szafkę w której jest schowany.

Tal
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 18, 2010, 08:37:10 »

przy wygłuszaniu szafki nie rozpoczynaj nowego wątku tu masz wszystko napisane ew podepnij się pod tamten pozdrawiam Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/wyciszenie-kubelka/msg280948/#new

XGrzesX
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 30, 2010, 07:13:54 »

Czy w sprzedawanym komplecie z Eheim 2073 jest deszczownia ? Nigdzie w specyfikacji tego filtra nie znalazłem takiej informacji. Znalazłem na allegro sprzedawce który ma ten filtr w bardzo atrakcyjnej cenie 549 PLN. Czy może tu być jakiś chaczyk w rodzaju niekompletnego zestawu ? Oto ta aukcja http://allegro.pl/eheim-2073-professionel-3-media-i1241172249.html
Zakupiony towar chce osobiście odebrać więc powmijam sporą liczbę jego negatywnych komentarzy dotyczących długich terminów wysyłki.
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 30, 2010, 10:10:36 »

eheim raczej jest sprzedawany bez deszczowni chyba, że sprzedawca zrobi sam od siebie promocje i dorzuci deszczownię w co wątpię w skład tego filtra co wyczytałem wchodzą: : "Wyposażenie dodatkowe: niecki na uchwyty, 4 stabilne klipsy, wielofunkcyjny adapter"
a oferta no cóż kusząca w tej cenie jeśli jest wszystko nowe gwarancja producenta to nic ino brać Wink

jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 30, 2010, 14:28:08 »

Nie wiem, jak inne ale seria prof 3 ma deszczownię w komplecie. Filtry te wyposażone są we wszystko co potrzebne - trzeba tylko podłączyć i gotowe do użycia Cheesy.
Czy w sprzedawanym komplecie z Eheim 2073 jest deszczownia ? Nigdzie w specyfikacji tego filtra nie znalazłem takiej informacji. Znalazłem na allegro sprzedawce który ma ten filtr w bardzo atrakcyjnej cenie 549 PLN. Czy może tu być jakiś chaczyk w rodzaju niekompletnego zestawu ? Oto ta aukcja http://allegro.pl/eheim-2073-professionel-3-media-i1241172249.html
Zakupiony towar chce osobiście odebrać więc powmijam sporą liczbę jego negatywnych komentarzy dotyczących długich terminów wysyłki.

Możesz brać śmiało - sam kupiłem u niego tydzień temu  prof3 2071, i nie było żadnego problemu - jak zadzwonisz na podany numer to utargujesz jeszcze trochę (tak było w moim przypadku Grin). W ogóle sprzęt Eheim, JAEGER czy mp ma najtaniej w Polsce. Ponadto, jako zawodowy akwarysta udzielił mi kilka przydatnych porad.
XGrzesX
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 24, 2010, 19:28:23 »

Kupiłem tego Eheim 2073 i działa już kilka dni. Miałem nadzieje, że będzie cichszy. Słychać jak buczy. Czy po jakimś czasie powinien pracować ciszej ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: