Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Welony(złote rybki)  (Przeczytany 11125 razy)
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« : Kwiecień 02, 2010, 18:54:01 »

Właśnie niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem welonów Smiley Chciałem się was zapytać czy macie jakieś doświadczenie w hodowli tych ryb, jakie byście polecili pokarmy i z jaką obsadą,wyposażeniem(roslinki,korzenie itd) najlepiej się czują. Mam takie pokarmy suche: Tropical --->Wzmacniający pokarm jajeczny(Ovo-vit); Pokarm wysokoproteinowy; Pokarm roslinny i tabletki(brązowe,z mięsem ). Akwarium 112L, 2 jarzeniówki 18W, podłoże: piasek, średniej wielkości kamyczki , elementy ozdobne: korzenie(jeden mały, drugi duży), skałka, kokos ; ok.15 moczarek, 8 gałęzatek, jedna sztuczna roślina, kilkanaście kamieni o wielkości 2-4 cm. Woda ma stałą temperaturę 24-26 stopni(grzałka jest wyłączona), woda ph 7-7,5 , podmianę robię średnio co 7-10 dni 40%wody, filtr Weipro TC-700( przeznaczony do akwarium o poj. 120L). Obsada: 2 piskorki, 4 kiryski pstre,glonojad,ampularia,3 kiryśniki żółtopasiase, 4 welony (2 małe, kolejne dwa 2 razy większe od tych małych). Proszę o jakieś porady.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2010, 23:56:15 »

Po pierwsze z własnego doświadczenia wiem,że welony dogadują się z glonojadami a tak to nie powinny przebywać z żadnymi innymi rybami.
Mam akwarium sporo większe od Twojego a mam tam 3 welony i uważam, że to jest " w świat". 4 welony na 112l. to jest bardzo nie dobry pomysł.. welony, które się dostaje ze sklepu są na prawdę bardzo małe w porównaniu z osobnikami już rozwiniętymi; moje welony są już bardzo duże < mają około 15cm>.
Z pokarmów zdecydowanie polecam pokarm granulowany przeznaczony właśnie dlatego gatunku ryb - ryby są bardziej żywe i robią mniej syfu w wodzie < pokarm w płatkach lubią przerzuć i wypluć>. Welony są roślinożerne a więc nie radzę eksperymentować z mięsem (zdarza im się czasem przez przypadek połknąć jakiegoś tyci glonojadka ale bynajmniej nie robią tego specjalnie;)>.
Temperatura 26 stopni to za dużo, polecałabym 23  a nawet mniej, welony lubią zimną wodę.
Co do filtra mam takie przeświadczenie, że jeżeli masz welona w 100l to filtr powinien być do 200l minimum bo one są bardzo "produktywne" jeżeli chodzi o wydalanie.
 Rośliny najlepsze dla welonów to chyba żabienice... z całą resztą jest problem bo jak welon odkryje, że to da się zjeść to roślina wkrótce potem zostanie ogołocona z liści.
 Jeżeli chodzi o sztuczne rośliny to nie powinno być ich w akwarium, welony na co dzień są trochę ociężałe ale jeżeli dochodzi dotarła to samiec potrafi gonić samicę po całym akwarium i wtedy bardzo łatwo o urazy na przedmiotach tego typu.
 Co do wielkości kamieni ... nie wiem co rozumiesz przez średnie. Jeżeli hodujesz welony to miernik wielkości kamieni jest bardzo łatwy - muszą być takie aby welon mógł je swobodnie przerzuć w pyszczku i wypluć < jeżeli będą za duże a dostaną się do jego pyska to ryba zwyczajnie zdechnie bo będzie, że tak powiem zapchana, jeżeli za małe to może je jeszcze przez przypadek połknąć>. No chyba, że kamienie będą na tyle duże, że welon nie będzie ich mógł "pomucić" w pyszczku...One uwielbiają przekładać kamyki w akwarium, bo te żarłoczki cały czas szukają jedzenia.

Podsumowując: Jeżeli chcesz hodować welona godnie  to nie ma żadnych pół środków. Jeżeli ktoś mówi, że szkoda na nie tracić czasu to chyba nigdy nie widział w pełni dojrzałego, zadbanego,  bardzo dużego welona - wtedy ukazuje się ich całe piękno. Życzę powodzenia
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2010, 00:00:19 wysłane przez Smerfcio » Zapisane
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2010, 19:31:52 »

Co do obsady to żadna rybka nie zagraża welonkom, z kolei welony raczej nie zjedzą innych rybek, bo są dość spore. Jeżeli chodzi o ilość to narazie są to 4 gdyż chcę aby się dobrały w parę, a pozostałe 2 oddam w dobrą opiekę któremuś z członków mojej rodziny (np.cioci). Temperatury w moim aquarium nie zmienię gdyż tak jak wcześniej napisałem grzałka jest wyłączona i nic nie da rady zrobić , a pozatym pan w zoologicznym powiedział mi że jak wyłączył grzałkę ( woda miała ok.15-18 stopni) to welony dostały rybiej ospy, więc raczej przegrzanie w moim zbiorniku im nie grozi. Dziękuje za radę czym je karmić niedługo spróbuje kupić ten specjalny pokarm w granulkach Wink Spróbuje również wyhodować im "trawniczek" z mchu , o ile się mi uda Wink Kamyczki w akwarium są narazie takiej wielkości że welonki  ich nie mogą wziąć do pyszczka. Czy macie może jeszcze jakieś wskazówki dotyczące hodowli ?? Czy jakieś inne warzywa oprócz parzonej sałaty mogą jeść ?? 
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2010, 09:34:41 »

Tylko tak odnośnie tej ospy jeszcze... Każdy kto zna się na rybach wie, że temperatura niższa sprawia,że ospa wolniej się rozwija <ale i trudniej przy niższej temp. ją wyleczyć bo ryby musiałaby być długo w wodzie z lekiem... nie będę się dalej rozwodzić>.. Taka ogólna myśl temperatura niższa nie ma nic do rozpoczęcia choroby to był zwykły zbieg okoliczności. A co do sprzedawców w zoologicznym jakbyś zapytał czy możesz np. trzymać molinezje black moly i welona to powie : oczywiście, że tak.  A prawda jest taka,że molinezje lubią podgryzać welony. Większość sprzedawców w zoologicznym zna się na sprzedaży mało, który zna się dobrze na zwierzętach. Pozdrawiam Smiley
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2010, 10:23:33 »

A od kiedy welony się dobierają w pary?  Shocked

Płeć rozpoznasz za 3lata, póki co akwarium ponad 200litrowe z chłodziarką, piach na dno i twarde rośliny typu cryptocoryne aponogetifolia.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2010, 10:06:07 »

Wiecie może jak rozpoznać u nich płeć w młodym wieku ?? Zauważyłem że dwie pomiędzy dwoma płetwami weloniastymi mają pojedynczą małą, a dwie kolejne podwójną , czy to są cechy płciowe czy tylko gatunkowe ??
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 05, 2010, 11:36:52 »

Wiecie może jak rozpoznać u nich płeć w młodym wieku ?? Zauważyłem że dwie pomiędzy dwoma płetwami weloniastymi mają pojedynczą małą, a dwie kolejne podwójną , czy to są cechy płciowe czy tylko gatunkowe ??
Przeczytaj raz jeszcze co napisał Raffy.
Od siebie dodam, że to co zrobiłeś z tym zbiornikiem to nie akwarystyka.
Masz ryby o odmiennych wymaganiach jeśli chodzi o parametry wody i temperature.
Masz też za mały zbiornik.
Za mało piskorków, to ryby stadne.
Za mało kirysków, to ryby stadne.
Za wysoka temperatura dla "welonów".
Za słaby filtr.
Wg mnie wszystko źle.

Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 05, 2010, 23:59:39 »

Ej Panowie /Panie nie zaczynajmy znów atakować ludzi za ich nie wiedzę. Nikt nie jest idealny, rozmawiamy o welonach to rozmawiamy, doradzamy, pomagamy a nie atakujemy - bo to częste niestety na tym forum a macie ludzie dużą wiedzę a więc zakładam też jesteśmy wszyscy dojrzali a nie denerwujemy się zaraz jak dzieci. Pan pyta to pomagamy a potem zobaczymy co z tą wiedzą będzie robił/ najwyżej wtedy krzyczcie.

Przechodząc do tematu:
Może nie, aż za 3 ale faktycznie gdzieś za 2 lata minimum.. Tak płeć welona rozpoznajemy tylko przy tarle przez wysypkę tarłową lub jej brak. To o czym piszesz to cechy gatunkowe < chodź trochę trudno mówić o gatunkowości bo większość welonów w sklepach to, że tak powiem miksy gatunkowe>.

A od kiedy welony się dobierają w pary?  Shocked
aponogetifolia.

Może chodziło o to, chciał poczekać, aż zobaczy ile ma w tej 4 samic a ile samców żeby sobie parę odłożyć. <Ja mam mały harem>. Faktycznie welony nie dobierają się w pary na całe życie.

Litraż dla 4 welonów to faktycznie minimum 250 l, na jednego welona trzeba liczyć gdzieś z 50 - 80 jak nie więcej ale w żadnym wypadku nie mniej to nie są małe rybki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2010, 20:03:57 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: