Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 112 l profilowane -kolejny watek (tzn co do czego pasuje)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 112 l profilowane -kolejny watek (tzn co do czego pasuje)  (Przeczytany 2735 razy)
Panbudzik
Nowy
*

« : Kwiecień 02, 2010, 21:29:06 »

Witam wszystkicH!
Chcialbym sie zaytac o obase w w/w akwarium , gdyz ostatnie mniejsze akwarium przerybilem i niechce tego powtorzyc.
A mianowicie chodzi o to jakie rybki moglbym dozucic do poponowanej obsady (zeby nie przerybic).
Odgornie chcialbym powiedziec ze lubuje sie w rybach zadko spotykanych:
- danio galaxy 10-12 szt
- otosek 6-8 szt
- Huh

Wlasnie tu pojawia sie problem Smiley
Prosilbym o rady  Smiley
Jesli nawozy do roslin to jakie uzywac??
Z gory mowie ze akwa stoi puste nawet nie zalana woda Smiley
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2010, 21:37:03 »

jak dla mnie fajnie, nawet moglbys sie pokusic o wiecej galaxy tak z 15-20szt do tego te 6-8 otoskow, na dno jesli cos chcesz to prawdopodobnie kiryski, ale sa inne rybki, np piskorki ciekawe stworzonka, lubia ciemnosc co prawda ale jest super na nie popatrzyc (moim zdaniem:P) gdy wychodza i wija sie Wink
112l tez nie tak duzo (sam mam 112l profil) i tez mozna latwo przedobrzyc, lepiej jest do takich malych baniakow dac 3 gora 4 gatunki ryb a w rozsadnej dla nich i baniaka ilosci

ja bym dal te 15-20szt galaxy
otoskow 8 szt (sam mam 5szt i slabo je widac Cheesy)
i kiryski ale lepiej panda lub pstre tak z 6-8 szt i fajnie bedzie to wygladalo
oraz bedzie mialo swoj urok

albo 1 zbrojnik lub 3 (1 samiec i 2 samice)

mozesz dac parke ramirez, tez fajna bardzo ladna ryba, wtedy wystarczylo by zmniejszyc liczbe do proponowanej przez Ciebie liczby galaxy i bylo by imo cacy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 21:38:39 wysłane przez bebikk » Zapisane

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2010, 21:41:19 »

dziekuje bardzo za pomoc Smiley
Niedlugo bedzie zbiornik zalewany i strojony Smiley
A nad rybkami sie caly czas zastanawiam .
Bebikk czytales moj post ostatni wiec wiesz o jakim (sprorymprzerybieniu mowilem).
Rady specjalistow sa mile widziane Wink
Glownie te dwa gatunki chcialbym..
Z tego co wyczytalem tu lawice bedzie widac ale ludzie przewaznie jakis harem dokladaja:(
Dlaczego?
Tez myslalem nad 4 gatunkami:)
Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2010, 21:42:03 »

A wlasnie krewetki nadaja sie do tego akwa ??
Jak tak prosilbym o nazwy i ile ich Smiley
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2010, 21:48:11 »

zapewne dlatego ze lawicowe ryby zwykle sa to neony, danio pregowane czy danio galaxy (microrazbora galaxy) itp a one sa stosunkowo niewielkimi rybami i trzeba by bylo miec ich na prawde ogrom zeby wypelnily fajnie baniak, a jak sie ma optymalna liczbe to fajnie tworza lawice ale nie ma tego centralnego punktu na ktory nie raz sie chce spojrzec wiec doklada sie haremy, zwykle sa to bojowniki czy ramirezy itp ktore wielkoscia sa znacznie wieksze od np neona czy tym bardziej galaxy Smiley wiec pojawia sie ten punkt centralny (jesli mozna to tak nazwac)

co do rady specjalistow to specjalista nie jestem ale dziekuje Tongue po prostu mam pewne doswiadczenie juz i pewna wiedze wiec moge sie nia podzielic Smiley

i fakt, same danio by mogly nie oddawac piekna baniaka, ramirezy by dodaly tego smaczku moim zdaniem, albo harem bojownikow 1+3 ale tutaj slyszalem i czytalem ze podczas tarla lubia (nie jest tak zawsze!) atakowac reszte obsady co by nie bylo przyjemne. p. ramireza zas by walczyla tylko o ochrone swoich podopiecznych ale nie byla by agresywna jesli by nie bylo zagrozenia dla nich. Wiec jak widac roznica jest:)

nie musisz miec moim zdaniem haremu jesli nie potrzebujesz wiekszych ryb ogladac a jedynie duzo drobnicy, drobnica w lawicy takze fajnie wyglada Wink dlatego zaproponowalem 20szt galaxy ;p

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2010, 21:49:30 »

A wlasnie krewetki nadaja sie do tego akwa ??
Jak tak prosilbym o nazwy i ile ich Smiley

red cherry mysle ze spokojnie by sie nadawaly, a gdybys zrezygnowal z kiryskow i wrzucil tak na poczatek z 20 krewetek to bylo by fajnie Wink nie bedziesz miec obsady przy ktorej by sie zle czuly wiec beda widoczne i czesto powinny wychodzic bys je widzial, czyscily by fajnie akwarium z glonow i innych takich zbednych rzeczy Smiley

PS o innych sie nie wypowiadam bo tylko z red cherry mialem doczynienia

Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2010, 21:53:41 »

A to milo to slyszec ...
Azszkoda ze swita i zoologiczne zamkniete...  Undecided  Undecided  Undecided
Po swietach rusze z baniakiem na calosc Wink
A wlasnie czy te red cherry nie mnoza sie jak gupiki??
Bo niechcialbym miec setek krewetek  Cheesy
Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2010, 21:57:07 »

Hm znalazlem w opisie o red fire " Małe stadko Fire Red można hodować już w kilkunastu litrach, ale lepiej przeznaczyć dla nich co najmniej 25 litrów, licząc się z tym, że szybko się rozmnożą" czy to prawda??
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2010, 22:06:00 »

krewecie ogolnie sie latwo i szybko mnoza Smiley jak maja bardzo dobre warunki, zero stresu to jak najbardziej Wink tylko ze przy hodowli krewetek trzeba pamietac o kilku rzeczach ze sa dosc wrazliwe na zmiany NO2 i NO3 a ogolem parametrow wody, mlode krewetki mysle ze tym bardziej sa na to wrazliwe oraz mlode krewecie czesto filtr wsysa jesli sie go nie okryje czyms ;p

a ze conajmniej 25l to zgodze sie ale mozna tez kontrolowac populacje i takie krewetkarium z 25l wystarczy jak najbardziej Smiley

a po swietach mam nadzieje ze ruszysz ze zrobieniem baniaka na zasadzie przygotujesz go do dojrzewania a po minimum 3tygodniach dopiero obsada prawda?;>

Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2010, 22:07:24 »

No to wstepna obsade mam Smiley
-15-20 galaxy
-5-6 otoskow
-4-5 piskorek
- 6-10 red cherry Smiley - zamiast kiryskow, jak nie lawica to one by cieszyly moje oczy Wink

To juz bylaby chyba kompletna obsada co o tym sadzicie??
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2010, 22:11:11 »

dla mnie fajna, poczekaj na opinie innych i zobaczysz co i jak oni proponuja Wink

Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 02, 2010, 22:11:25 »

Przygotowanie baniaczka hm...
Krotko i na temat baniak od wczoraj dopiero stoi pusty (tak byl zalany woda i plywaly w nim rybki zyworodki)
Mam akwa 53 litry z czysciutka woda Wink (odstojona z 36h)- nie ma w nim rybek ale filtr swiatlo i roslinki w nim sa Smiley
I jakbym dolal 50 odstojonej jeszcze to nie moge wpuszczac ryb??
Tez musi swoje odstac??
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 03, 2010, 08:30:59 »

oczywiscie ze nie moze, odstana woda to nie woda ktora dojrzala, w filtrze musza powstac bakterie denitryfikacyjne a woda musi miec sztywne parametry dlatego mowi sie tyle o dojrzewaniu wody. Odstana woda jest tylko pozbawiona chloru - po to sie ten zabieg tylko robi aby zrobic z takiej wody podmiane.
3 tygodnie czekasz az dojrzeje akwarium, wszystko juz przygotuj podloze rosliny oswietlenie filtrowanie ogrzewanie oprocz ryb i tak przez 3 tygodnie, potem dopiero wrzucasz ryby i koniec kropka.

Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 03, 2010, 12:01:07 »

No to teraz jestem swiadom tego ze akwarum musi dojrzewac mimo wszystko:)
wiec wszyscy wracajmy do w/w tematu Smiley
Panbudzik
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 03, 2010, 19:23:47 »

Doradzi ktos cos odnosnie obsady wyzej ps: to nei jest wkolko ten sam temat Wink
Tylko pytanie o rade Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: