Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzeń z rzeki  (Przeczytany 13472 razy)
bit32
Nowy
*

« : Kwiecień 08, 2010, 10:17:39 »

Czy korzeń z rzeki nadaje się do akfarium?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2010, 10:18:49 »

Jeśli nie gnije, jest całkowicie martwy i pruchliwy to tak.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2010, 11:11:17 »

Po odpowiedniej obróbce powinien być ok.

Ale ja bym nie zaryzykował korzenia z rzeki. Jakoś bałbym się "czegoś", co można z tym korzeniem przynieść.

Wiem, że Muchomorek z polskimi biotopami ma doświadczenie, to on powie dokładniej co zrobić, żeby spać spokojnie.

I consider myself as a one fish wolf pack
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2010, 13:27:11 »

Też bym się bał że coś przyniosę... ale jak korzeń niewielki - to bym go solidnie w wodzie z solą wygotował a potem w samej wodzie i wrzucił - w końcu niewiele niespodzianek przeżyje kilka godzin w 100 stopniach.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2010, 14:47:18 »

Ja sam preparuje korzenie i to niektóre były jeszcze żywe i jak na razie nie było z żadnym problemu
Jeżeli korzeń nieduży to można tak...
1. upewnić się, że jest martwy w sposób następujący. Bierzesz wsadzasz go do piekarnika na kilka godzin do 80 stopni lub jeśli masz taką możliwość do mikrofalówki na 500-600W na godzinę. czasy są orientacyjne zależy od wielkości korzenia. Po prostu musi być suchy jak wiór.
2. Gotujesz w solance. Ja na 5l wody daje 0,7 kg soli i w takim roztworze gotuje przez 24h
3. dla pewności potem moczę przez dobę w roztworze nadmanganianu potasu
4 ponownie gotuję przez kilka godzin w czystej wodzie

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2010, 18:15:00 »

Ja sam preparuje korzenie i to niektóre były jeszcze żywe i jak na razie nie było z żadnym problemu
1. upewnić się, że jest martwy w sposób następujący. Bierzesz wsadzasz go do piekarnika na kilka godzin do 80 stopni lub jeśli masz taką możliwość do mikrofalówki na 500-600W na godzinę. czasy są orientacyjne zależy od wielkości korzenia. Po prostu musi być suchy jak wiór.
2. Gotujesz w solance. Ja na 5l wody daje 0,7 kg soli i w takim roztworze gotuje przez 24h

I zasmażka Smiley

Z mikrofalą to jest konkretny pomysł.Wtedy masz pewność, że nie będzie bradziagi w korzeniu wilgotnym w środku, wygotujesz oporowo i śmiało można wsadzać.
Zastanawiam się korzeń po takich zabiegach od razu tonie czy trzeba zatapiać...

I consider myself as a one fish wolf pack
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2010, 18:24:53 »

Thedevil - jak Ty to gotujesz przez 24 godziny? Trzymacie wartę na zmiane czy jak  Grin
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2010, 19:33:58 »

Rzeka, jak każdy inny zbiornik, byle był czysty. Obawiam się nie pasożytów czy bakterii, ale zanieczyszczeń.
Jak taki korzeń poleży latami w wodzie i "nałyka się" metali ciężkich, to może być dużym problemem w akwarium.
Po powodzi bardzo poprawiła się woda w Odrze, a obecnie przy każdych badaniach ryby złowione w Odrze nadają się do zjedzenia, więc teraz tych zanieczyszczeń nie jest tak dużo konkretnie w tej rzece, ale znam takie rzeczki nawet w pobliżu, gdzie psa bym nie wykąpał.

Metoda Thedevil'a jest ekstremalna, nawet przy poważnych zakażeniach czy skażeniach radioaktywnych nie postępuje się tak radykalnie  Cheesy 
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2010, 20:28:29 »

Kolega pracuje chyba w NASA
Prośba do któregoś z Modów o przyklejenie tego jak że interesującego tematu.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 08, 2010, 20:56:25 »

Zastanawiam się korzeń po takich zabiegach od razu tonie czy trzeba zatapiać...

Niektóre tak, a niektóre delikatnie wypływały... po tygodniu już o "własnych" siłach leżały na dnie Wink

Thedevil - jak Ty to gotujesz przez 24 godziny? Trzymacie wartę na zmiane czy jak  Grin

wycwaniłem się i dorwałem taki stary prodiż Wink pewnie nie wszyscy wiedzą co to:D ale ma pojemność 25l i spokojnie przykrywam go na minimalnym ogniu... wiem wiem ryzyko, że zgaśnie w nocy, ale włączam wyciąg nad kuchenką i jest ok Wink Całą noc tyle wody wyparuje co nic bo w przykrywce ma 3 mini dziureczki. Mój rekord to 36h Grin

Metoda Thedevil'a jest ekstremalna, nawet przy poważnych zakażeniach czy skażeniach radioaktywnych nie postępuje się tak radykalnie  Cheesy 
Możliwe, że ekstremalna, ale tak drastyczne środki stosuję wyłącznie w przypadku kiedy mam podejrzenie lub pewność, że korzeń jest jeszcze żywy. Zabijam dziada na śmierć Wink zwłaszcza mikrofalami Wink

gotuję przez kilka godzin w czystej wodzie
Kolega pracuje chyba w NASA
Prośba do któregoś z Modów o przyklejenie tego jak że interesującego tematu.
[/quote]

Czy ja wiem Wink każdy ma mikrofale, a tym bardziej piekarnik Wink nie potrzeba wyrafinowanego sprzętu Wink

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 08, 2010, 21:34:43 »

Chodziło mi o metody a nie o sprzęt w tak przygotowanych korzeniach nie ma prawa byc zarasków metoda przednia więc dlatego ta prośba o przylepienie tematu tak aby każdy mógł z niej skorzystac lub zaproponowac swoją może nawet skuteczniejszą chociaż nie wiem czy taka istnieje.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 08, 2010, 21:43:15 »

Z piekarnikiem to nie był mój pomysł, ale nie wiem gdzie czytałem. Jeśli chodzi o mikrofale to wydawało mi się logiczne... Skoro używa się tam fali o długościach pobudzających cząsteczki wody do drgań. to pozbywamy się wszystkiego  co zawiera wodę. Bez wody nie ma życia Wink wszystkie komórki rośliny obumierają i następuje jej śmierć tak jak w przypadku gdy mija czas Wink tyle tylko, że dużo szybciej. Dodatkowo wszystkie inne struktury gdzie nie ma wody są nienaruszone. Oczywiście pasożyty i inne gady mają formy przetrwalnikowe na "suchoty" więc to załatwia gotowanie w soli oraz KMnO4

Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 20, 2010, 08:32:05 »

zajrzyj do mnie na wątek to zobaczysz jak Ja to robiłem. Korzonek był z rzeki, docinany piłą spalinową, oczyszczany myjką ciśnieniową, kołową szczotką drucianą na wiertarce, gotowany itp. W każdym razie stoi do dzisiaj w akwa i nic złego się nie dzieje. Pozdrawiam

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2010, 10:22:17 »

Mikrofale zabijają wszystko co może być na korzeniu bez różnicy czy żywe komórki rośliny czy owadów bakterii itp. jest to jedna z najlepszych metod odkażania
Woda pod wpływem mikrofal ma wiecej niż 100 stopni C.
Prędzej jak nie doczyścisz mechanicznie i chemicznie korzenia po prostu coś na nim się wychowa i może zacząć truć
No chyba że będzie to korzeń skażony chemicznie ale to inna sprawa zależy skąd go przywlokłeś.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 10:25:04 wysłane przez szakallo » Zapisane

Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 12, 2011, 11:10:28 »

Witam, żeby nie zakładać nowego tematu to piszę w pierwszym lepszym z wyszukiwarki Tongue

Temat rzeka^^ a dokładnie Odra. W poprzedni łikend znalazłem na brzegu Odry (tuż przed Wrocławiem) ciekawy korzeń. Wiadomo jaka jest Odra i jej zanieczyszczenia.
Korzeń moczy się 10 dni w roztworze MCF, gotowałem go w solance ok 7h. Nie śmierdzi, lekko barwi wodę, nie gnije, brak próchnicy.
Sam korzeń nie jest duży, 20x10x10cm (na oko).
Czy taki korzeń z Odry może nieść ze sobą jakieś skażenia?

Docelowo korzeń ma wylądować w 112l
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 11:12:26 wysłane przez Trybex » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: