Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym czyścicie węże od filtra?  (Przeczytany 15653 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Kwiecień 12, 2010, 15:07:52 »

Jak w temacie, używacie chemii czy czegoś co rozpuści ten syf w wężach?
Mój kubeł działa ok miesiąca a już widze, że węże (zarówno wlotowy jak i wylotowy) są obrośnięte od środka glonem.
Przepływ wody na razie jakoś specjalnie nie spadł ale po głowie chodzi mi czyszczenie.
Jak Wy to robicie?

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2010, 15:15:16 »

Ja patyczkami do uszu lub jest też sposób z wykałaczką do szaszłyka, na której nawinięta jest wata namoczona wodą lub octem Wink.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2010, 15:17:52 »

Ja patyczkami do uszu lub jest też sposób z wykałaczką do szaszłyka, na której nawinięta jest wata namoczona wodą lub octem Wink.
Tyle, że wąż jest długi ok 1,5-2m. Wykałaczką tam za daleko nie wjedziesz Smiley

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2010, 15:38:17 »

Ja mam taką szczotkę na długiej żyłce - żyłkę przetykasz przez wąż, a potem ciągniesz Smiley i tak kilka razy..
Coś w tym stylu:

http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p1084,trixie-szczotki-do-czyszczenia-wezy-tx-8870-150-cm

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2010, 15:48:30 »

Ja mam taką szczotkę na długiej żyłce - żyłkę przetykasz przez wąż, a potem ciągniesz Smiley i tak kilka razy..
Coś w tym stylu:

http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p1084,trixie-szczotki-do-czyszczenia-wezy-tx-8870-150-cm

To już jest ciekwy pomysł.
Napisz prosze jak to zdaje egzamin, czy wąż po wyczyszczeniu w taki sposób nosi jeszcze jakieś ślady zabrudzenia glonami?

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2010, 16:14:10 »

szczotki na długim elastycznym przewodzie się najlepiej sprawdzają szybko i skutecznie Smiley

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2010, 17:36:20 »

aby węże nie brudziły się tak szybko to na wlocie mam gąbkę - łatwiej ją wyczyścić niż cały filtr z wężami

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2010, 17:43:09 »

magda78 masz założony prefiltr dużo ludzi to stosuje ja nie używam wole zwykła końcówkę dostarczoną z filtrem i wole wyczyścić prefiltr który mam w filtrze Wink

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2010, 19:56:30 »

Zaloz prefiltr na rure ssaca i bedzie po problemie. Ja zalozylem i niedlugo bedzie rok jak do kubla nie zagladalem.

pozdrawiam
asmi
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 12, 2010, 20:10:39 »

szczotka na żyłce sprawdza się całkiem nieźle. Jak wąż jest mocno zabrudzony, to spróbuj go wypłukać podtykając pod kran i odkręcając na maxa Wink no a potem zostaje szczota

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 12, 2010, 20:38:50 »

Zaloz prefiltr na rure ssaca i bedzie po problemie. Ja zalozylem i niedlugo bedzie rok jak do kubla nie zagladalem.
Tak też chyba zrobie.
Najpierw zastosuje się do rad kolegów i wyczyszcze porządnie węże, później pomyślę nad prefiltrem.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2010, 06:41:28 »

Ja stosuję inną metodę - używam do czyszczenia sznura do wieszania prania takiego plastikowego porowatego zawiązuje supełki i przewlekam przez wąż i przesuwam sznur. Supełki na takim wężu bardzo dobrze czyszczą.
Z moich doświadczeń to najczęściej glony pojawiają się w dużej ilości tylko po restarcie baniaka w ustabilizowanym już tak nie glonieją u mnie tylko w środku pokrywy tam gdzie światło jest intensywne pojawiają się glony ale tam można owinąć taśmą czarną tak aby światło nie oświetlało zbytnio węży.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2010, 07:33:39 »

u mnie tylko w środku pokrywy tam gdzie światło jest intensywne pojawiają się glony
U mnie podobnie. W miejsu gdzie wąż wchodzi pod pokrywę (a konkretnie już plastikowe elementy filtra) jest granica, jakby ktoś markerem namalował Smiley tam gdzie światło nie dochodzi wąż czysty, a gdzie naświetlone ciągle zarasta glonami.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2010, 08:22:38 »

Tak właśnie myślałem, że to kwestia światła.
Co prawda węże które są w szafce też są oblepione ale nie w takim stopniu jak węże, które wychodzą z szafki.
Dobry pomysł z tym zaklejeniem węży taśmą.
Myślałem też nad zmianą węży, te standardowe, dodawane do zestawów są najczęściej przezroczysto zielone - jak moje. Tego typu wąż szybko "zajdzie" glonem.
Czy ktoś z was zmieniał węże? Jeśli tak to jakie polecacie?
Podobno dobrze sprawdzają się przewody paliwowe z tira - gdzieś o tym czytałem.
Co o tym sądzicie?

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 13, 2010, 08:33:57 »

Co do przewodów to nie wiem, ale faktycznie są czarne, więc powinno być lepiej. Generalnie wszelkiego rodzaju węże i wężyki polecam kupować w motoryzacyjnych sklepach, bo wychodzi taniej.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: