Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Kryjówki groty dla Księżniczek z Burundii
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kryjówki groty dla Księżniczek z Burundii  (Przeczytany 2183 razy)
mm20
Nowy
*

« : Kwiecień 12, 2010, 19:04:39 »

Witam wszystkich jestem nowym na forum więc trochę zielonym

i mam kilka pytań

Poradźcie mi jak i z czego zrobić kryjówki albo groty dla nich? mam niby doniczki ale nie wiem czy to nie za mało. Może macie pomysły jak upiększyć akwarium?
Chciałbym stworzyć w nim fragment Tanganiki. Myślę by tło tworzyło efekt podwodnej głębi , jak myślicie w jaki sposób najlepiej było by to osiągnąć?
 I mam pytanie jeszcze co do księżniczek czym je najlepiej karmić?
 Mam niby szklarkę mrożoną ale zostają po niej na powierzchni drobne zanieczyszczenia. Może macie jakieś sprawdzone pokarmy dla nich?

Liczę na to że postaracie mi się pomóc
Serdecznie pozdrawiam
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2010, 19:14:12 »

Ja bym się rozglądnął w akwarystycznym za jakimś wapieniem w akwarystycznym, piaskowce, ewentualnie lawa, naturalny pumeks. A jakim zbiornikiem dysponujesz. Do Księżniczek z Burundii to polecam ochotkę żywą, ewentualnie jakieś "Cichlid Grany".
mm20
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2010, 19:17:15 »

Zbiornik nie jest za duży bo 60 L i mam w nim 9 księżniczek ale są malutkie i 2 naskalniki wężogłowe.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2010, 19:31:07 »

No niestety, ale zbiornik jest o wiele za mały na Księżniczki, na Naskalniki też. Jeżeli włożysz tam dużo dekoracji to naprawdę nie będzie gdzie pływać i zostanie na czysto około 40l wody, a jeszcze bioroąc pod uwagę, że pewnie twoje akwarium ma 60x30x30 to wychodzi 54l pojemności w akwarium zalanym "pod korek".
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2010, 20:46:11 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
mm20
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2010, 19:27:36 »

Wiem że zbiornik jest za mały ale u znajomego w takim zbiorniku księżniczki się rozmnożyły i bardzo dobrze się czuły więc liczę że nawet u mnie się rozmnożą i będzie im dobrze. Może jakieś ciekawe strony o Tanganice o zakładaniu akwarium właśnie z tym biotopem? W zoologicznym polecono mi szklarkę mrożoną czy to dobry pokarm dla nich?
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2010, 19:40:07 »

To że się rozmnożyły nie znaczy że im dobrze
60l to bardzo mało można trzymać dobraną parkę od 112l a w akwarium nie powinno być innych ryb

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: