Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « K2SO4 łopatologicznie, ile?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: K2SO4 łopatologicznie, ile?  (Przeczytany 15045 razy)
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 14, 2010, 18:47:52 »

Najtaniej chyba w ogrodniczym albo chemicznym sklepie. Albo allegro.

Ale to nie bedzie zanieczyszczone KNO3?

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 14, 2010, 18:51:34 »

Tylko że w ogrodniczym bedzie trzeba kupic 1kg a to starczy na pare lat Smiley i zwróć uwage żeby KNO3 było w miare czyste tzn minimum 95%
edit uprzedziłeś mnie w chemicznym kupisz KNO3 do odczynników ( do laboratorium ) ono ma ponad 99% czystosci

shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 15, 2010, 16:05:26 »

Ok, mam saletre potasowa pakowaną po 50g, kupiłem w spożywczym.Mam tez wode destylowaną w opakowaniu 1L, jak i ile tego wszystkiego dac?

Według tego kalkulatora http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_pmdd#%287%29 :
-woda w akwa 220L netto
-dawka KNO3 w g to 100
-nawóz rozpuścić w 1000ml
-1 mililitr(ów) roztworu daje steżenie ppm w akwarium: 0.1757727
Czyli by uzyskać sugerowane powiedzmy 10ppm to musze wlać 57ml?I teraz taka dwka ma byc podawana codziennie czy raz na tydzien?

EDIT@Coś mi nie gra w tych obliczeniach, korzystałem z dwóch i każdy podaje inny wynik

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2010, 20:17:20 wysłane przez shalashaska » Zapisane

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 16, 2010, 09:41:12 »

Wartości są prawidłowe dla pierwszej wartości i tak jak wyliczyłeś musisz podać około 60ml na tydzień ale lepiej rozbij to na dawki dzienne lub np. co drugi dzień. Jak chcesz wyśle ci kalkulator który jest sprawdzony dla dozowania suchych soli.

shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 16, 2010, 11:58:29 »

Podbiłem dziś prawie do 20ppm a dokładniej już określić się nie da bo takie są testy.Będę mierzył NO3 i jak coś to podbije ppm.Kalkulator znalazłem lepszy w googlach na akwahobby.Thx za pomoc papa

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 16, 2010, 12:11:40 »

Czegoś tutaj Panowie nie rozumiem. Co ma wspólnego poziom NO3 do K. W jaki sposób mierząc NO3 określasz K?
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 16, 2010, 12:43:41 »

Czegoś tutaj Panowie nie rozumiem. Co ma wspólnego poziom NO3 do K. W jaki sposób mierząc NO3 określasz K?

Zeszliśmy z tematu o K2SO4 na KNO3 stwierdzając że NO3 w moim zbiorniku wynosi zero.A gdzieś wyczytałem że podając KNO3 zaopatrujemy zbiornik w wystarczającą ilośc K i można spokojnie odstawic podawanie K2SO4.

EDIT@
znalazłem tą informację na holenderskie.pl forum, cytuje:

W oryginalnym eksperymencie EI użyto K2SO4, jako dodatkowego źródła potasu, jednak po czasie okazało się, że ilość potasu zawarta w KNO3 jest wystarczająca by pokryć potrzeby roślin i K2SO4 zostało usunięte, aby uprościć nawożenie. Obecnie akceptowalny poziom potasu wynosi 10-30ppm K.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2010, 12:46:44 wysłane przez shalashaska » Zapisane

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 16, 2010, 13:00:48 »

Znam ten tekst ale nie możesz opierać się na tym w 100%. Każdy zbiornik jest inny. Weź pod uwagę to, że twój ekosystem tylko pobiera K, natomiast NO3 pobiera i wytwarza. Ja np. wogóle nie podaję KNO3 bo poziom NO3 bez ingerencji utrzymije się pomiędzy 20mg/l a 30mg/l/. Idąc dalej tym tokiem nie powinienem też wcale podawać K? Jeżeli będziesz miał powiedzmy dużą obsadę to automatycznie będzie wyższe NO3, K jednak zostanie na tym samym poziomie. Dlatego niezbyt przekonuje mnie ten mechanizm.
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 16, 2010, 13:15:33 »

Na razie odstawiłem K2SO4 i podaję KNO3 bo nie miałem wcale NO3.Jeżeli moja obsada zacznie produkować NO3 to odstawię KNO3 na rzecz K2SO4.Czegoś na pewno brakuje w moim zbiorniku bo część roślin mi kuleje pomimo ze jest to wszystko na ziemi ogrodowej to np. rtotala sp.green wypuszcza korzenie w wodzie oraz kładzię się, strzałka wodna lubi mieć przeźroczyste liście.Więc narazie podniosłem NO3 i bedziemy dalej obserwować i dziś podjadę po jakiś ph minus z tropicala (podobno nie jest on na kwasie fosforanowym) i zbije PH bo mam trochę za wysokie (7.4).A wczoraj do mojej obsady trochę doszło bo samych tęczanek neonowych to chyba kupiłem z 35 szt oraz neonów inesa teraz powinienem mieć też cos koło 35 szt.

PS.Dziś doszedł do mnie fajny korzeń japoński, już został zaszczepiony phoenix moosem i wylądaował w akwarium Good !

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 16, 2010, 13:18:16 »

Kup od razu test na PO4 bo to też ważne.
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 17, 2010, 09:58:11 »

Kup od razu test na PO4 bo to też ważne.

Test Po4 JBL
 Mam PO4 w granicach od 0.05 do 0.1ppm, napisalem tak wynik gdyż kolor odczynnika waha się pomiędzy tymi dwoma wynikami.Mam zooleka ph minus i nim moge podniesc PO4 i przy okazji troche zbic PH bo mam jeszcze za wyskoie.Zrobic tak czy lepiej zostawic to PO4 i zbije wtedy PH produktem tropicala ph minus który nie jest na kwasie fosforowo-coś-tam.

Dziś mierzyłem NO3 i wyszło mi że mam 10ppm,aż tak sapdło?  Huh
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2010, 11:08:21 wysłane przez shalashaska » Zapisane

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 17, 2010, 12:27:38 »

shalashaska co do wypowiedzi o EI zgadza sie że nie podawali K2SO4 ale należy wziąć pod uwage fakt że podawane jest KH2PO4 i dlatego stężenie potasu jest wystarczające. Chociaż sprawdzając obliczenia to i tak będzie go wystarczająco z samego KNO3. Pilnuj poziomu PO4 żeby nie spadł do zera ponieważ jego brak powoduje glony.

czapka tylko należy pod uwage brać kilka czynników z poziomem NO3- ilość ryb w zbiorniku i to jak są karmione , jak częste są podmiany wody i w jakiej ilości i jakości (kranówka ma to do siebie że dopuszczalny poziom NO3 w kranie może wynieść 50ppm ) poza tym nasze testy są tylko poglądowe ( a z ich precyzja to już różnie bywa Smiley ) żeby dokładnie znać wyniki wody trzeba by ja dać do laboratorium

shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 17, 2010, 13:07:41 »

Pilnuj poziomu PO4 żeby nie spadł do zera ponieważ jego brak powoduje glony.

No co ty?!Według tego poradnika http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/podstawowe-w322a347ciwo347ci-chemiczne-wody/ PO4 powyżej 3ppm powoduje wysyp glonów ale żeby zerowe ilości spowodowały wysyp glonów to nigdzie czegoś podobnego nie wyczytałem.

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 17, 2010, 13:19:26 »

Sama wartość NO3 i PO4 nie ma znaczenia (oczywiście w granicach rozsądku), ważne jest zachowanie odpowiedniego stosunku.
Niedawno miałem w krewetkarium PO4 7mg/l a glona ani pół.
Zerknij tutaj:
http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield_eng.htm
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 17, 2010, 13:28:54 »

Sama wartość NO3 i PO4 nie ma znaczenia (oczywiście w granicach rozsądku), ważne jest zachowanie odpowiedniego stosunku.
Niedawno miałem w krewetkarium PO4 7mg/l a glona ani pół.
Zerknij tutaj:
http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield_eng.htm

Aj dont spik inglisz

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: