Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z glonami  (Przeczytany 1305 razy)
kris82
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2010, 18:54:16 »

Cześć. To mój pierwszy post na forum i niestety z tej gorszej strony. Wróciłem po kilkunastu latach do akwarystyki i z takim zonkiem.

Litraż: 72L
Obsada: 1+2 Ramirezy, 1+2 Kakadu, 1 Otosek (wiem, że to ryby stadne, jednak jeden padł), 2xRC, 2xAmano
Nie mam dokładnych testów, tylko paskowe, więc mniej więcej:
NO3 między 0-20ppm
NO2 0ppm
GH ok 8'd
KH między 7-10'd
pH ok 7.5
nawożę CO2 w ilościach 1 bąbelek/3sek (nie wiem czy lekko nie zwiększyć), natlenianie z deszczowni

Parametry wody wydają się być ok. Wydaje mi się, że winą może być oświetlenie - po dołożeniu świetlówki mam 2x15W T8, ale nie ukrywam, że świecę ok 14h. Zakupiłem już szyszki olchowe, więc jak dojadą powinny trochę zbić te zielone paskudztwa.

Czy powinienem zmniejszyć świecenie do 9-10h? Podmiany robię co tydzień ok 10%, to na 2-3 dni hamuje rozwój glonów, ale jak widać nie na długo. Nie wiem co to za glony. Ani Otosek ani krewetki nie chcą ich jeść...czyżby jedyny sposób ich usunięcia to tylko mechaniczny? Poradźcie jak z tym diabelstwem walczyć...

fotka

shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2010, 19:47:01 »

Nie jestem zaawansowanym akwarysta ale to twoje NO3 nie dość że podajesz w jakiś dziwnych granicach to chyba jeszcze jest za wysokie.Sugerowane No3 waha się w granicach od 5 do 15ppm, tyle dziś wyczytałem na ten temat i sam mam z nim problem bo u mnie wynosi NO3 zero czyli go nie mam.Może zbij to NO3 tak do min 5ppm lub max 10ppm i kup porządne testy bo dam sobie głowe obciąć że twoje PH jest niższe.Mam akwarium od grudnia ale zielono to ja nie miałem i nie wiem jak wyglądają glony, pojawiły mi się w śladowych ilościach okrzemki ale juz znikły, natomiast występują jeszcze w małych ilościach glony nitkowate.Jednym słowem stosuje sie do zaleceń wyczytanych na tym forum i nie tylko tutaj.Przy akwarium trzeba być pokornym i cierpliwym, a teraz wybacz ale idę kończyć browara w towarzystwie moich nowych tęczanek neonowych  Good !

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2010, 23:19:34 »

NO3 zostaw, jest w porządku.
Tak jak mówi kolega - zmień testy na kropelkowe, na początek NO3 i PO4.
 Światło zostaw a jeżeli już chcesz skracać do do 12 godzin.
 Podmieniaj więcej wody ok. 30%.
Jeżeli wierzyć twoim wynikom pH i KH to CO2 możesz podwoić.
Napisz jeszcze coś czy nawozisz i czy masz dużo roślin.
A najlepiej to daj fotkę całości.
kris82
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2010, 01:01:18 »

Tak wygląda mój baniak

Natomiast oprócz CO2 nic już nie stosuję
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: