Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wapń a glony  (Przeczytany 1978 razy)
damian1902
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 18, 2010, 12:16:00 »

Witam
CZy wie ktos może jak ma sie liczba glonów do steżenia jonów Ca??
Za odpowiedzi dzieki
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2010, 12:23:31 »

chyba nijak, mam twardą wodę i 0 glonów  Cool
damian1902
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2010, 19:30:52 »

dzieki
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2010, 17:01:17 »

chyba nijak, mam twardą wodę i 0 glonów  Cool

To się nazywa konkret Grin \
a teraz tak poważnie Wink to nie jest tak do końca prawda Wink im twardsza woda tym mniejsze stężenie CO2 i tym gorsze warunki dla roślin. Wiąże się to ze słabym ich wzrostem co przy nieumiejętnym nawożeniu CO2 i W/l gwarantuje glony Wink
ale żeby od razu robić test na Ca Wink Huh toż to droga zabawka i w zupełności nic nie wnosząca do akwarystyki słodkowodnej Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 28, 2010, 09:55:19 »

W akwariach prowadzonych jako high tech ma znaczenie stosunek Mg do Ca. Jednak w większoci wypadków,  jesli posiadamy twardą wodę wystarczy dodać orientacyjnie magnezu do nawozu i powinno być ok. Jednak nie chodzi tu o to że od tego zaczną rosnąć glony, nie jest to ich bezposrednia przyczyna. Od złego stosunku Ca:Mg rosliny mogą chorowac i to jest przyczyna glonów.

Co do trudnosci w rozpuszczaniu CO2 w twardej wodzie to zaczynają się one dopiero jak sie przekroczy ok 0,7W/l, i to tez jeszcze zalezy jakie sie ma gat roslin. Większosc roslin dobrze sobie radzi w twardej wodzie, wiec wystarczy nie przesadzac z oswietleniem i nie dopuszczac do wachan stezenia CO2.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 10:09:48 wysłane przez Pethro » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: