katarina
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 22, 2010, 07:32:23 » |
|
Witam proszę o pomoc, akwarium mam od kilku lat lecz ostatnio pojawiły się glony. Są wszędzie na kamieniach szybach roślinach można je w większości usunąć odmulaczem ale są ich tak potężne ilości że nie daję rady. Glony te nie przylepiają się mocno, jak je ściągam to robią się jak śluz. W wodzie wyglądają jak mech proszę o pomoc co to może być ?
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2010, 07:50:55 » |
|
Może to gęsto zarośnięte Glony Nitkowate?? 
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2010, 07:53:39 » |
|
witam właśnie tak wyglądają niestety nie mam testów żeby sprawdzić parametry wody jak sobie z tym świństwem poradzić i co może być przyczyną
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2010, 08:37:43 » |
|
Nawożenie? Światło? Obsada? Filtracja? Podmiany? Karmienie?
Napisz coś więcej o swoim akwarium.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2010, 08:49:55 » |
|
witam nie nawożę jeśli na liściach paprotki pojawiają się niedobory wtedy podaję symfonie złota ale odkąd są glony nie nawożę , akwarium 112l obsada 10 neonek dziś jadę na poszukiwanie kosiarek myślę o 5 szt, światło 2 x18wat karmienie raz dziennie podmiany co 2 tyg 20 % wszystko jest po staremu przez 3 lata nigdy nie było aż takich problemów a teraz 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 08:52:55 wysłane przez katarina »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2010, 11:38:06 » |
|
To jest takie śluzowate, śmierdzi trochę??? Może to są sinice???
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2010, 15:37:55 » |
|
Odmulasz?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2010, 20:48:34 » |
|
tak odmulam przy podmianach po tej pladze jakieś 2 miesiące temu nawet zrobiłam restart i roślinki w kwasku cytrynowym wymoczyłam było pięknie ale tylko przez 3 tyg, czy glony śmierdzą nie jakoś chyba nie za mocno  skoro nie zwróciłam uwagi dziś wygotowałam wkład z filtra mam wewnętrzny aquael chyba dobrze zrobiłam a jeszcze przy powierzchni wody a raczej nad nią skaczą miniaturowe kropeczki białe
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2010, 22:21:08 » |
|
ja slyszalem ze jak sie zmienia swietlowki na nowe jednoczesnie to czesto pojawia sie zakwit glonow. Slyszalem nawet ze kiedy swietlowki sa praktycznie na krancu swojego prawidlowego zywota to takze zaczyna sie zakwit glonow. Moze tutaj tkwi problem? skoro nie bylo przez lata takiego problemu az tutaj to tylko tyle mi sie sensownego nasunelo na mysl
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2010, 20:37:31 » |
|
dziś wygotowałam wkład z filtra mam wewnętrzny aquael chyba dobrze zrobiłam
To akurat bardzo złe posunięcie  .filtr czyścimy tylko w wodzie akwariowej z podmian.Może zacznij robić większe i częstsze podmiany.Kosiarki to dobry pomysł,powinny pomóc.Kup młode bo one najlepiej jedzą glony.Poza tym zmienił bym nawożenie.Trzeba podawać mikro i makro.Polecam linie nawozów Planta Garnier macro i clasik.Poza tym potrzebny jest potas.Kupisz na allegro.Można tez zapodać CO2 np. z bimbrowni  To powinno pomóc w walce z glonem 
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 30, 2010, 22:36:43 » |
|
dziś minęło 7 dni odkąd zrobiłam generalne porządki w akwarium i wygotowałam wkład filtra w ten sam dzień dokupiłam 20 neonków, 4 kosiarki , 4 kirysy albinosy oraz 2 zbrojniki niebieskie. Po 3 dniach resztki glonów zniknęły pewnie za sprawą kosiarek mam nadzieję że tak zostanie 
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2010, 20:40:10 » |
|
Dziś minął miesiąc i nie uwierzycie problem z glonami zniknął po wygotowaniu kamyczków z filtra w końcu mogę odsapnąć 
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2010, 20:41:58 » |
|
dziś minęło 7 dni odkąd zrobiłam generalne porządki w akwarium i wygotowałam wkład filtra w ten sam dzień dokupiłam 20 neonków, 4 kosiarki , 4 kirysy albinosy oraz 2 zbrojniki niebieskie. Po 3 dniach resztki glonów zniknęły pewnie za sprawą kosiarek mam nadzieję że tak zostanie  Dziś minął miesiąc i nie uwierzycie problem z glonami zniknął po wygotowaniu kamyczków z filtra w końcu mogę odsapnąć  Świetny pomysł ... pogratulować 
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 26, 2010, 20:59:52 » |
|
to źle zrobiłam czy dobrze bo teraz to nie wiem 
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2010, 06:55:20 » |
|
Zle. Nie dość że wygotowalas kamyczki (przypuszczam ze chodzi o ceramike), czyli zabilas kompletnie filtr, to jeszcze dokupilas ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|