Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania ;) nowicjuszki  (Przeczytany 3215 razy)
DomCciaXx123
Nowy
*

« : Kwiecień 23, 2010, 09:23:36 »

Najpierw się przedstawie a potem kilka pytań Wink. Po pierwsze, nie mam jeszcze akwarium ale zbieram i zamierzam kupić, po drugie nie mam doświadczenia nowicjuszka ze mnie Wink) i po trzecie mam kilka pytań Wink Mogą wydać się wam śmieszne ale i tak zapytam Wink.
 1)Jakiej akwarium jest najlepsze, żeby było nie za małe ale też nie za dużo i nie kłopotliwe, żeby nie zajmowało dużo budżetu ?
 2)Mam też pytanie odnośnie "sprzętów" do akwarium typu: filtr, co jest niezbędne do akwarium jakiej firmy najlepsze, ale niedrogie Wink
 3)rybki jakie mogłabym mieć, kolorowe, nie za duże i łagodne Wink

Czekam na odpowiedzi i z góry dzięki Wink jeszczed raz mówie tylko zeby sie nie smiac bo to dla mnie wazna sprawa Wink acha i co do pyt. 2 to jakby się dało wysłać linki np. ze stroną internetową gdzie można by zakupi takie sprzęty w niskiej cenie Wink Pozdrówka Grin
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2010, 09:30:05 »

To wcale nie śmieszne, przeciwnie. Lepiej, że najpierw pytasz a potem robisz a nie odwrotnie.

Najpierw jednak musisz sama zdecydować się na rozmiar akwarium, bo nikt z nas nie wie ile miejsca możesz na to przeznaczyć. Określ sobie też budżet to nie będzie potem niespodzianek. Później dopiero będzie można dobrać do tego sprzęt i ryby. Osobiście na początek poleciłbym Ci 60 - 100 litrówy zbiornik.
DomCciaXx123
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2010, 09:44:20 »

Czy 200zł to zamałoby było na wszystko? Bo nie wiem Sad // znalazłam coś takiego, niekoniecznie kupiłabym z tej strony ale czy to dobry zestaw byłby?
http://allegro.pl/item1002425694_akwarium_60l_profil_wyposazenie_aquael_warszawa.html
DomCciaXx123
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2010, 09:45:37 »

Z góry dzięki Grin
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2010, 10:03:45 »

Ja proponuję zestaw oczko wyższy. Z akwarium 112l. Trzeba wiedzieć, że im większy zbiornik tym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną. A akwarium 112l jest tylko o 20cm dłuższe i niewiele szersze.
Nie ma co bać się litrażu. Do wanny wchodzi ok. 700 litrów Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
DomCciaXx123
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2010, 10:09:24 »

Dzięki Grin jak uzbieram kase to napisze i sie dowiem jeszcze paru rzeczy Wink
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2010, 11:48:54 »

Ja proponuję zestaw oczko wyższy. Z akwarium 112l. Trzeba wiedzieć, że im większy zbiornik tym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną. A akwarium 112l jest tylko o 20cm dłuższe i niewiele szersze.
Nie ma co bać się litrażu. Do wanny wchodzi ok. 700 litrów Smiley

to zależy kto ma jaką wannę - ja miałam wannę ok. 100l a akwarium 250l  Good !

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2010, 12:02:26 »

Rybki żyworordne - łatwo się rozmnażają i nie są kłopotliwe w hodowli. W akwarium musi być filtr i grzałka za sprzętów, jeżeli filtr nie napowietrza wody to jeszcze napowietrzacz.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2010, 10:55:59 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2010, 12:14:30 »

Chyba dla dziecka Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2010, 16:00:08 »

ja bym jednak nie kupowal zestawow typu aquaela, sa one dobre ale np zestaw z aquaela czy z diversa 112l kosztuja gdzies w granicach 300-350zl a sprzet jest niskiej klasy. Filtr osobiscie uwazam ze w kazdym takim zestawie jest po prostu do pupy (za przeproszeniem), grzalka jak grzalka i termometr

ja bym proponowal poszukac dobrego sklepu akwarystycznego, jakiegos malego gdzies w blokach czy butkach wolnych, w kazdym razie nie w hipermarketach bo tam sa ceny 200% niz normalne
ja 112l szklo + pokrywa z diversa dalem nie cale 200pln, do tego filtr 60-70zl, grzalka 30zl, termometr grosze a potem to juz wystroj wiec zalezy od planow
z czego filtr mam wewnetrzny, jest on dobry, nie zawodzi mnie ale jednak polecam zakup kubelka do takiego litrazu, albo bardzo dobry wewnetrzny filtr

dodam ze niestety ale te oryginalne pokrywy maja zaledwie 2x18(20)W (mowa o 112l) co jest za malo oswietlenia i przod slabo doswietla, wiec trzeba jeszcze moim zdaniem dolozyc kolejna swietlowke. Przy takim jeszcze oswietleniu to sa groszowe sprawy a nawet mozna jeszcze taniej zrobic samemu

a no i im wiekszy litraz tym latwiej jest utrzymac akwarium w dobrym stanie. Wydaje sie to byc nielogiczne ale w praktyce wychodzi na prawde w ten sposob. Wiekszy litaz wybacza wiecej bledow, dla poczatkujacych wiec jest lepiej zaczac od duzego baniaka. A poza tym chcesz miec ladne rybki kolorowe wiec bedziesz miala juz zdecydowanie wieksza mozliwosc w wyborze przy litrazu powyzej 100l

za akwarium dasz 200zl z pokrywa + oswietlenie doliczyc musisz jak chcesz miec roslinne akwarium
filtr to od 60-300zl wydatek
grzalka 30zl
wiec masz mniej wiecej zarys Wink
ale poszukaj tez uzywanych baniakow, czesto sa w bardzo dobrym stanie, niemalze brak sladow uzytkowania a sporo taniej Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
DomCciaXx123
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2010, 16:32:57 »

ooOoo dzięki za przybliżenie do kwoty, którą ok. miałabym wydać Wink poszperam w necie to moze jakies akwa znajde Smiley jak bede miec problem to napisze Grin
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 24, 2010, 12:09:43 »

Chyba dla dziecka Wink

nie, mieszkanie z lat 60, kiedy budowali małe klitki, ale szybko  Wink

250l towarzyskie
60l krewetki RC
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 27, 2010, 05:33:20 »

ooOoo dzięki za przybliżenie do kwoty, którą ok. miałabym wydać Wink poszperam w necie to moze jakies akwa znajde Smiley jak bede miec problem to napisze Grin

Akwarium lepiej kupić w sklepie akwarystycznym, lub u szklarza, bo jeśli trafisz na "dziurawe" akwarium to będziesz musiała je do nich odsyłać, co nie jest tanie i miłe.

Ogólnie to w żeby nazywać się Akwarystą to trzeba mieć Tongue (w kolejności) :

-Chęci
-Akwarium
-Oświetlenie
-Filtr
-Grzałkę
-Substrat (podłoże)
-Rośliny
-Testy
-Ryby
-CO2
-Jeszcze więcej roślin Cheesy

A potem ewentualnie to takie gadżety jak, termometr, czyścik, nożyczki do przycinania roślin, pęseta i co tam jeszcze sobie zapragniesz.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2010, 07:34:19 »

-Substrat (podłoże)
-Rośliny

-CO2
-Jeszcze więcej roślin Cheesy

A potem ewentualnie to takie gadżety jak, termometr, czyścik, nożyczki do przycinania roślin, pęseta i co tam jeszcze sobie zapragniesz.

1. Jeden słuszny kierunek - akwarium roślinne. Howgh ... bzdura ... Chciałem zauważyć że na tym świat akwarystyczny się ani nie zaczyna ani nie kończy. Wobec tego powyższe aż tak konieczne nie są (mam na myśli substraty  - podłoże jako takie ofc musi być)
2. Termometr nie należy do gadżetów
3. Odnośnie punktu 1 - są jeszce akwaria biotopowe (np czarne wody, malawi, tanganika). Najprostsze i najzwyklejsze akwarium nawet z roślinami (tymi mniej wymagającymi) można swobodnie prowadzić bez specjalnych podłoży i CO2 i innych gadżetów.

Proponuję rozeznać troszkę bardziej temat i wybrać sobie to, co Tobie najbardziej odpowiada

DomCciaXx123
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 27, 2010, 12:46:46 »

chcialabym jeszcze dodac ze za duzo kasy nie mam na to wszystko ale bardzo pragne posiadac akwarium, wiec mam problem Sad moze cos wymysle.. nie musze cos wymyslec! xd
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: