Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Bardzo ważne pytanie dotyczace tlenu w akwarium!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Bardzo ważne pytanie dotyczace tlenu w akwarium!  (Przeczytany 7571 razy)
TeQuila
Nowy
*

« : Kwiecień 24, 2010, 22:57:45 »

Witam...zakupiłem dzisiaj nowa pompke i kurtynke do akwarium...wszystko pieknie wyglada i wgl. . tylko moje pytanie jest nastepujace...czy tlen wgl w tej wodzie zwieksza sie dzieki tej pompce i kurtynce..? bo zauwazylem ze rybki sa przy powierzchni wody...i zastanawiam sie czy to z tego wzgl ze moze za malo tlenu maja w wodzie.. ? pompka dziala juz dobre pare godzin.. Licze na Wasza odpowiedz..

zamieszczam filmik...http://tinypic.com/player.php?v=34y5jsk&s=5  , z góry przepraszam za jakość.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2010, 23:18:35 wysłane przez TeQuila » Zapisane
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2010, 23:13:26 »

Zawartość tlenu na pewno jest większa dzięki napowietrzaniu. A jaką masz temperaturę, jakie rybki i jakie duże w ogóle to akwarium?

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2010, 23:17:34 »

temp. wacha sie w granicach 26 stopni do 28..rybki to: gurami,molinezje,danio,glonojady,kiryska,helenki,kardynalki... akwarium 70litrow.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2010, 23:39:25 »

Wraz ze wzrostem temperatury spada ilość tlenu ale to nie jest u Ciebie problem.
Po pierwsze masz za dużo ryb a po drugie masz nieodpowiednie ryby. Na przykład Twoje gurami potrzebują minimum 100 litrów a masz ich ....... i jeszcze kupę innych.
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2010, 23:49:18 »

No rozumiem...takie mi kolega doradzil zeby kupic ryby...bo troszke sie na tym zna...a ja nie powiem..bo bardzo malo.. hmm a co w zwiazku z moim pytaniem.. ? czy wszystko jest nadal dobrze.. ? tlen w akwarium jest ok ? to czemu te rybki tam po gorze nagle teraz plywaja i łapia tak jakby tlen.. ? o co tutaj chodzi .. ?
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 24, 2010, 23:51:42 »

No to widać, że kolega niewiele wie na ten temat.
Kiedy zalałeś akwarium i kiedy wpuścileś ryby? Jak często i ile podmieniasz wody? Ile dokładnie masz tych ryb?
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2010, 23:57:43 »

W sumie to akwarium mam juz od dluzszego czasu..i bylo zalane i mieszkaly w nim glonojad i kiryska...ale we wtorek dokupilem te inne rybki..łacze z tymi glonojadami,kiryska i helenkami to cos kolo 30.. , heh moze to zabrzmi smieszne...ale zbytnio wody nie podmieniam.. ? zmieniam im tylko filtr... co 5dni moze ... , od razu mowie ze akwarysta nie jestem ! ; D wiec dlatego to moze tak smiesznie zabrzmiec wszystko...ale jak juz te rybki mam to chcialbym sie jakos o nie troszczyc wiec dlatego pytam..
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 25, 2010, 00:09:23 »

No to masz trzy wyjścia:
- uwierzyć na słowo, oddać nadmiar ryb i zacząć podmieniać wodę
- przeczytać wątki o zakładaniu akwarium, obsadach i wodzie (szczególnie o przerybieniu) i oddać nadmiar ryb
- za kilka dni pytać dlaczego ryby padają jedna po drugiej
Decyduj szybko bo ryby Ci się trują.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2010, 00:12:19 »

Na filmiku nie widać jakoś, żeby ryby maniakalnie mykały pod powierzchnią. Natomiast: danio one pływają sporo przy powierzchni - taka ich natura. Gurami to ryby labirytnowate - potrafią oddychać powietrzem atmosferycznym czyli pobieranym przez powierzchnię tafli wody. Jesteś pewien, że nie z tych powodów masz wrażenie, że sporo ryb pływa przy powierzchni?

Jeśli jesteś pewien powyższego to pływanie przy powierzchni to zazwyczaj efekt utrudnionego oddychania. Może to być efekt sporych skoków PH - rybom wtedy oddycha się ciężej. Skoki PH mogą być wywołane przez zachwianie równowagi biologicznej w akwarium. Inną opcja jest spory skok zwiazków azotu szkodliwych dla ryb. (powstają w wyniku karmienia ryb i metabolizmu ryb).
 Bez szczegółowych parametrów wody lub osobistej obserwacji zbiornika ciężko podać dokładniejsze diagnozy.

Ty nam piszesz co widzisz, ale doświadczony akwarysta zwróci uwagę na więcej rzeczy niż niedoświadczony. Stąd też opisy na forum jak w pierwszym poście tego wątku nie dają zbyt dużo informacji ludziom, którzy mogliby ci pomóc.

Pozdrawiam, R.
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2010, 00:18:15 »

A w jaki sposob podmieniac ta wode? ile mam wylac a ile wlac ?  hmm mniej karmic rybki ?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 25, 2010, 00:31:53 »

A w jaki sposob podmieniac ta wode? ile mam wylac a ile wlac ?  hmm mniej karmic rybki ?

Standardowo podmienia się 20-30% wody tygodniowo. Karmienie ok. 2 x dziennie. Z karmieniem jest taka sprawa jeszcze, że jeżeli przebiega to tak, że pokarm sie nie rozpuszcza i ostatencznie nie ląduje w filtrze to mozna i 3, 4 razy dziennie - mówie tu o kwesti wody w akwarium a nie zdrowiu ryb. Kluczowa sprawa przy karmieniu to, żeby pokarmu nie zostawało. Wszystko ma być zjedzone w kilka minut. Ja karmię 3 razy dziennie. 1xspirulina lub inne roslinne, 1x mrożonki lub żywe, 1x pokarmy wieloskładnikowe. Oczywiście karmienie ryb zbrojnikowatych ze względu na ich wymagania pokarmów roślinnych i ogólnie podawanie pokarmów opadających na dno to osobna sprawa.

Dziś nie pozdrawiam, R.
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 25, 2010, 09:39:04 »

Okej rozumiem.. a jeszcze jedno pytanko...czy nadal moge włączać ta kurtynke i bedzie dostarczala im tlen? czy moze jednak lepiej KAMIEN zamiast tej kurtynki ? czy nie ma znaczenia ?
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 25, 2010, 10:18:29 »

Okej rozumiem.. a jeszcze jedno pytanko...czy nadal moge włączać ta kurtynke i bedzie dostarczala im tlen? czy moze jednak lepiej KAMIEN zamiast tej kurtynki ? czy nie ma znaczenia ?
Prawdę mówiąc, to napowietrzanie jest zbędne.
Wystarczy, że woda wypływająca z filtra, powoduje falowanie tafli wody.

Kurtyna czy kamień? Co Tobie się wizualnie podoba.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 10:20:38 wysłane przez g_stanislaw » Zapisane
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 25, 2010, 10:28:07 »

Tak tak.. tylko ze najgorsze jest to ze...nawet teraz podmienilem ta wode...umylem filtr.. ; d a filtr nadal za bardzo nie bombluje .. ; d dlatego sie pytam czy ta kurtynka cos pomoze z bomblami ? Tongue jesli ten filtr tak nie chce bomblowac... ;/
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 25, 2010, 11:29:38 »

A czy filtr myleś pod bieżącą wodą?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: