Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Bardzo ważne pytanie dotyczace tlenu w akwarium!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bardzo ważne pytanie dotyczace tlenu w akwarium!  (Przeczytany 7561 razy)
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 25, 2010, 11:38:59 »

No tak, myłem....
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 25, 2010, 11:50:13 »

No właśnie dlatego pisałem o poczytaniu podstaw. Filtra nie wolno myć pod kranem bo niszczysz pozytywne bakterie, które tam żyją.
Dobrze, że pytasz ale jeszcze raz Ci radzę żebyś poświęcił chwilę i przeczytał kilka wątków. Zaoszczędzi Ci to czasu, pieniędzy a rybom cierpienia.
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 25, 2010, 11:52:04 »

nie widze powodow do zmartwien osobiscie w tym glownym temacie dot. oddychania przez ryby tlenem atmosferycznym
Ja niestety ale w swoim baniaku prawie udusilem przez nadmierne stosowanie CO2 moje rybki. Wiem doskonale juz jak sie zachowuja kiedy brakuje tlenu i wierz mi lub nie ale one doslownie na samej gorze i zazwyczaj w jednej wielkiej kupie plywaja tam gdzie tlenu prawdopodobnie w wodzie rozpuszczonego jest. Dodam ze to na pewno nie jest brak tlenu bo przeciez intensywnie napowietrzasz, rosliny takze oddaja tlen w ciagu dnia.

Moze to jest zwyczajnie problem tkwiacy w przerybieniu, ja bym tutaj szukal powodu

No i nasuwa mi sie na mysl ze panikujesz patrzac na gurami ktore sa labiryntowcami i dla nich to lotto czy jest tlen w wodzie rozpuszczony czy nie. Tak samo kirysy oddychaja (nie w identyczny sposob, ale takze atmosferycznym tlenem)
Twoje ryby nie lubia takiej wysokiej temp. proponuje obnizyc do 25*C i taka utrzymywac

kolejnym powodem ich zachowania to prawdopodobnie wysokie stezenia amoniaku, azotanow i azotynow w wodzie poniewaz nie podmieniasz wody. Filtr w dodatku myjesz bardzo dokladnie wiec podloze moze nie wyrabiac z oczyszczaniem wody z tych zwiazkow. Bez testu trudno powiedziec ale jedno jest pewne, zacznij podmieniac jakies 30% wody co tydzien przez jakis miesiac conajmniej, pozniej mozesz zmniejszyc podmiany do 20 a nawet 10% co tydzien. Filtr myj w wodzie z akwarium - to pozwoli uniknac zaniku bakterii odpowiedzialnych za usuwanie w/w zwiazkow z wody.

Kolejnym powodem moze byc za wysokie/niskie pH dla niektorych ryb, a takze twardosc wody moze im przeszkadzac. Nie znasz parametrow wody a ryby dostosowywuje sie pod wzgledem wlasnie parametrow a nie wygladu. Gdyby kazdy myslal pod katem wygladu ryb to fajne zupy rybne by powstawaly ;]

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 25, 2010, 11:58:22 »

A w jaki sposob mam sprawdzic to pH i twardosc wody ?
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 25, 2010, 12:04:00 »

A w jaki sposob mam sprawdzic to pH i twardosc wody ?

sa do kupienia testy wody w zoologicznych
sa paskowe (one sa malo dokladne)
oraz kropelkowe (te sa bardzo dokladne)
http://www.kubazoo.com/pl/akwarium-slodkowodne-18/chemia-i-preparaty-31/testy-wody-33/zoolek-aquaset-1-zestaw-testow-do-wody-1144.html tutaj masz przyklad juz szczegolowych testow pod szerokim katem

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 25, 2010, 12:18:47 »

A czy cos takiego byłoby dobre ? http://allegro.pl/item1001519959_acti_test_do_wody_5_w_1_all_in_one_50_szt.html
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 25, 2010, 13:53:57 »

sa do kupienia testy wody w zoologicznych
sa paskowe (one sa malo dokladne)
oraz kropelkowe (te sa bardzo dokladne)

Poczytaj o podstawach, to wszystko na forum już było i to nie raz.
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 25, 2010, 14:17:06 »

jeśli dopiero zaczynasz brać akwarystykę na poważnie, to proponuje popytać w sklepach zoologicznych, czy nie ma możliwości, abyś dostarczył im próbkę wody, a oni zrobią testy. Czasem jest taka szansa, a kosztuje to parę złotych.
No chyba, że jesteś zdecydowany na zakup testów. A w takim przypadku radzę kupić jak najdokładniejsze testy (kropelkowe koniecznie).

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
TeQuila
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 25, 2010, 21:59:31 »

A co to znaczy...jak rybki "siedzą" na dnie ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: