Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Rośliny prawie wcale nie rosną. Stoją w miejscu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny prawie wcale nie rosną. Stoją w miejscu  (Przeczytany 2154 razy)
P@tryk
Stały użytkownik

« : Kwiecień 26, 2010, 19:02:43 »

Witam, mam problem ze swoimi żabienicami, wcale nie rosną.
Oświetlenie 2x30W z czego jedna to świetlówka roślinna Sylvania Aquastar. Co powiecie na zmianę drugiej świetlówki też na roślinna?

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
240l - Ameryka Południowa - Nowe
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2010, 19:58:01 »

Podaj więcej informacji o akwarium Wink
- Wymiary
- Jakie podłoże
- Parametry
- Czy nawozisz, jeżeli tak to czym

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2010, 20:56:16 »

akwarium zgaduję 240l, bo przy takim standardowe oświetlenie to 2x30W. Zgaduję też, że nie nawozisz niczym, a tym samym musi im czegoś brakować. U mnie przy takim samym oświetleniu, choć nie w zastraszającym tempie, to jednak pomału się rozrastają.

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2010, 22:46:43 »

Jeżeli to 240l to dał bym 2x54W w T5 to już jest wystarczające światło na ten zbiornik u mnie żabienica osyrysa zajmuje połowę zbiornika przy takim oświetleniu. A jeżeli to 200l bo w takim też montowane są 2x30W to dał bym 2x39W lub 3x39W w T5.Świetlówki T8 są kiepskie może i tańsze ale ich żywot też 2xkrótszy od T5.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2010, 22:51:10 »

No tak, tylko to nie koniecznie wina oświetlenia. Nie twierdzę, że jest ono odpowiednie - bo nie jest, ale warto sprawdzić inne opcje zanim zacznie się wymieniać oświetlenie. Mi parę miesięcy temu też żabienice rosły w zastraszającym tempie, a przypominam mam i miałem 2x30W. Potem z jakiś względów wszystkie roślinki zaczęły marnieć. Od niedawna zaczęły się odbijać i mam nadzieję, że znowu będą śmigać. A jedyne co zmieniałem w oświetleniu to wymieniłem świetlówki na nowe. Proponowałbym najpierw sprawdzić co w wodzie siedzi. Porób testy, być może brakuje im jakichś związków, tak było w moim przypadku.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2010, 22:54:26 wysłane przez Radziasss » Zapisane

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2010, 23:09:27 »

Żabienicom to przede wszystkim wsadź coś pod korzenie. Powinny dostać kopa.
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 28, 2010, 15:09:44 »

Dąłem pod korzenie pałeczki. Jedyne co mi rośnie to Bleherka, Amazonka z tyłu zbiornika. A reszta po bokach i z przodu stoi albo marnieje. Z tyłu mam założoną Sylvanie Aquastar. Zbiornik to 240l. Wszystkie specyfikacje macie tutaj http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/ptryk-%28240l%29-ameryka-poludniowa
Chciałem zrobić swoją pokrywę z T5, ale rodzice się nie zgodzili i musiałem zakupić "Gotowca".
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 15:24:36 wysłane przez Emi » Zapisane

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 28, 2010, 15:36:56 »

Z tą Bleherką to uważaj bo jak ci urośnie to akwarium może ci zakryc nawet 240l to spora roślinka i jak ma warunki to rośnie gigantycznie.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2010, 22:42:36 »

Jakieś pomysły? Co powiecie na zmianę drugiej świetlówki też na Sylvania Aquastar?

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 08, 2010, 07:25:53 »

Dąłem pod korzenie pałeczki. Jedyne co mi rośnie to Bleherka, Amazonka z tyłu zbiornika. A reszta po bokach i z przodu stoi albo marnieje.

Rośliny z tyłu rosną Ci dlatego że, świetlówka zamontowana jest praktycznie na końcu pokrywy - światło ma najkrótszą drogę do przebycia.
Z boku nic ci nie rośnie ze względu na to że masz niedoświetlone boki - za krótkie świetlówki - 895 cm t8 30W.
Z przodu najprawdopodobniej z podobnego powodu jak wyżej, tzn z przodu pokrywy masz przerwę około 10-15 cm na "karmik", co powoduje że rośliny z pierwszego planu dostają mniej światła, w dodatku nie jest to najprawdopodobniej światło które wspomaga wzrost - nie podałeś jaka to świetlówka.

PS link mi nie działa Wink

P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2010, 14:27:19 »

Poprawiłem link. Pierwsza świetlówka to standardowa jaka była w pokrywie. Nie wiem jaka to jest.

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: