Nabuch
Nowy
|
|
« : Kwiecień 26, 2010, 23:44:06 » |
|
Witajcie, Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie odgrzebanie mojego starego akwarium. Baniaczek ma tylko 25l ale na początek nowej przygody powinien wystarczyć. Poprzednio popełniłem masę błędów , ale teraz podjąłem postanowienie poprawy ;)Pierwsze założenie to nic na szybko , najpierw teoria później przemyślane decyzje. W związku z tym mam 3 pytanka na początek. 1. Akwarium jest zabrudzone kamieniem . Czy są jakieś sposoby na odczyszczenie tego ustrojstwa ? Próbowałem to skrobać ale oczywiście rysuje się szkło... Da radę użyć jakiegoś specyfiku który nie pomorduje później rybek/roślinek ? 2. Ze starego akwarium pozostał mi żwirek . Czy muszę go jakoś przygotowywać przed ponownym startem? Pamiętam że poprzednio miałem piękne glony i pewnie choroby też były ... Można go niby wyparzyć ale co w takim wypadku zrobić z samym akwarium ? Dodam że wszystko stało jakieś 12 lat nieużywane . 3. W planach mam mcharium /krewety rc/1 x bojownik / przynajmniej takie obsady są proponowane do tej pojemności na większości forów akwarystycznych . W związku z tym mam pytanie czy jest to w miarę łatwe do utrzymania dla początkującego akwarysty ? Przepraszam jeżeli moje pytania może są błahe i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam serdecznie Wojtek
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2010, 05:20:59 » |
|
1.Zaschnięty kamień na szybach możesz zdrapać bardzo drobnym papierem ściernym, nie wiem jak o jest z tą gradacją, ja używałem kiedyś o ziarnistości 2000? Niech ktoś mi pomoże...
Taki papier ściera kamień nie rysując szyb, także jest to bezpieczne
2. Żwirek to nie wiem, jak były jakieś choroby to wygotować, albo kupić nowy ... Po za tym nie byłbym pewien tego akwarium, 12letni sylikon, hmmm.
3. Wszystko co wymieniłeś, jest raczej łatwe do utrzymania, nie powinno być większych problemów z mchem, a bojownik jest bardzo wytrzymałą rybą.
Napisz coś więcej o sprzęcie, świetle, nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
Nabuch
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 27, 2010, 06:14:09 » |
|
Dziękuje za porady. Zaleje dzisiaj akwarium do testu czy nic nie przecieka. Plany : -zrobić pokrywę do akwarium bo niestety akwarium jest niestandardowe -42x24x25 -na razie zrobiłem podstawę ramki z klepek boazeri które planuje polakierować kilkakrotnie i dorobić do niej metalową pokrywę z blachy inox -oświetleniem ma być jedna żarówka energooszczędna na e14 11 W 6500k +ew jakieś doświetlanie na diodach ? Na razie będzie na start sama żarówka . -Całe oświetlenie chcę zamknąć w kawałku rurki kanalizacyjnej fi 50 tak żeby to było w miarę bryzgoszczelne -filtr na razie w planach mam chińszczyznę HBL 501 chociaż nie jestem jeszcze do końca zdecydowany .Później jeżeli wszystko będzie dobrze kupię aqua szuta 300 lub fzn1 (prędzej fzn-a jako plany na przyszłość)Tak się jeszcze zastanawiam czy od razu nie wziąć tego aqua szuta i mieć spokój .. ? -ogrzewanie stara grzałka 25 W do której muszę dokupić jeszcze regulator RT2 . Będzie to mniej zajmować niż grzałka z termostatem w jednym Tyle na razie -resztę muszę doczytać/dopytać
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2010, 07:38:37 » |
|
1.Zaschnięty kamień na szybach możesz zdrapać bardzo drobnym papierem ściernym, nie wiem jak o jest z tą gradacją, ja używałem kiedyś o ziarnistości 2000? Niech ktoś mi pomoże... Najprościej to gąbka do naczyń i ocet ... schodzi jak ta lala ... Taki papier ściera kamień nie rysując szyb, także jest to bezpieczne Jakos w ten brak zarysowan nie wierze ... poza tym namęczysz się z tym czyszczeniem okrutnie 2. Żwirek zdecydowanie nowy. W tym starym poza tym co było w akwarium mogło się znaleźć jeszcze pare innych ciekawych rzeczy przez ten czas 3. Z doświadczeń wiem, że bojownik + krewetki nie idą w parze ... chyba że jako pokarm dla bojka
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2010, 17:15:27 » |
|
Jeżeli chodzi o silikon to zależy w jakich warunkach trzymany był zbiorniczek jak stał sobie w piwnicy lub jakimś chłodnym miejscu powinien wytrzymac ja mam 17 letnie akwa 66l i silikon wygląda dobrze stało ostatnio 3 lata bez wody ale teraz jest zalane i od 4 miechów spisuje się jak nówka.
|
|
|
|
|
|
|
Nabuch
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 27, 2010, 20:55:12 » |
|
U mnie niestety nie było trzymane w za dobrych warunkach-strych czyli gorąco i sucho... a 12 lat to tak z przybliżeniem bo dokładnie nie pamiętam kiedy to było. Wydaje mi się że akwarium jest jeszcze starsze ...No ale do rzeczy zalałem akwarium i po ok 4 godzinach susza, wszystkie ranty suche więc wygląda że prace można kontynuować. Kamień dzisiaj odpuszczę bo pewnie z nim trochę zejdzie.. Za to wezmę się może za zabezpieczenie zrobionej pokrywy. Trochę dzisiaj rozmawiałem z kolegami z pracy na temat potrzebnych rzeczy do startu akwarium. Chciałbym kupić wsio za jednym zamachem -tj to co będzie możliwe No więc tak. Akwarium -25 L moje obecne Pokrywa z oświetleniem 11 W wykonana samodzielnie Grzałka 25 W moja obecna Regulator RT2 Filtr -temat otwarty HBL 501 Aqua szut 300 aquel fzn 1 zakładam napowietrzanie z filtru Odmulacz Czyścik /skrobak Siatka do odławiania rybek testy do wody(tu pytanie do was czy dam radę jako początkujący obejść się bez nich bo cena za kpl jest niestety wysoka )Jeżeli już muszę kupić to jakie parametry muszę sprawdzać Nawozy do roślinek (tu drugie pytanie do was jakie nawozy opłaca się kupić do mchów ) Roślinki (pewnie będą od innego sprzedawcy niż sprzęt więc na razie do pominięcia) Zwierz (kupiony bezpośrednio w sklepie akwarystycznym)
Czy coś jeszcze powinienem kupić? Na co zwrócić uwagę ? Z góry dziękuję za opinie i pozdrawiam wszystkich. Wojtek
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 28, 2010, 10:14:29 » |
|
Ja osobiście bym nie skrobał akwa papierom sciernym tylko to co napisał seboos jest bardzo dobrym sposobem na kamień Nawet papier 2000 zostawia rysy które powodują że szyba zrobi sie matowa a nie o to przeciez chodzi
A akwarium przeleć od środka slikonem nowym i napewno wytrzyma 25l wody
|
|
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 28, 2010, 10:21:23 » |
|
nie polecam filtra HBL, bo chociaż tani, ale warczy jak traktor, lepszy będzie aqua szut lub aqua clear
|
|
|
|
250l towarzyskie 60l krewetki RC
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 29, 2010, 22:51:32 » |
|
Nawet papier 2000 zostawia rysy które powodują że szyba zrobi sie matowa a nie o to przeciez chodzi
Gdybym miał aparat to bym wam pokazał zdjęcia moich matowych, porysowanych szyb, w których normalnie są dziury od tego papieru ściernego. Nie wiesz człowieku co piszesz. Papier o tej granulacji jest tak drobny, że w dotyku przypomina banknot 10zł, lub czystą kartkę papieru. Oczywiście, trzeba się trochę namachać, ale co to za problem. Teraz gdy akwarium jest zalane to lepszym sposobem będzie ten drugi z octem, bo tym moim trzeba ścierać na sucho.
|
|
|
|
|
|
|
Nabuch
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 29, 2010, 23:00:27 » |
|
nie polecam filtra HBL, bo chociaż tani, ale warczy jak traktor, lepszy będzie aqua szut lub aqua clear
Ok to dorzucę parę groszy na Aqua szuta 300 N. Trochę mnie tylko rozczarowało że ma metalową ośkę ..no ale za tą kasę nie ma co się spodziewać rewelacji. I tak 250 l/h to chyba dużo jak na 25 l . Tak się zastanawiam czy będzie konieczna ciągła filtracja przy przewymiarowanym filtrze. A tak dodatkowo zapytam czy zamawiać od razu jakieś dodatki do tego filtru żeby zrobić mu tuning-tj wyrzucić pół gąbki z koszyczka i włożyć np ceramikę? Czy ta kaskada ma gąbkę czy biogąbkę ? Jest jakaś różnica ? Powoli kończę pokrywę -część drewnianą. Dzisiaj pokryłem ją kolejną warstwą lakieru i zamówiłem sobie wygięcie blachy na samą pokrywę wierzchnią. Dodatkowo robię obudowy to żarówki energooszczędnej bo jakoś nie wierzę że długo wytrzyma w akwarium taka żarówka poza tym zawsze będzie to bezpieczniejsze dla dzieci jaki i rybki/ek. Jak będzie gotowa to wrzucę fotki .Co do zabrudzeń z kamienia to jeszcze nie miałem czasu się nim zająć..a właściwie żona nie miała ale wygląda że ładnie będzie schodził bo normalnie paznokciem się go zdrapuje. Ponawiam pytanie o testy do wody. Czy przy założeniu -bojownik /mchy będą one niezbędne czy dać sobie spokój ?Jeżeli będą potrzebne to ewentualnie jakie kupić te najistotniejsze .Cena kpl trochę mnie przygnębia bo testy będą kosztować tyle co pół wyposażenia akwarium. Poza tym mam dylemat bo mam dostęp do 2 źródeł wody :wodociąg chlorowana woda ale nie wiem czy gdzieś uzyskam informacje na temat jej parametrów,oraz studnia z której używam wody na co dzień- woda nierewelacyjna na pewno twarda ... Tak jeszcze szukałem jakiejś alternatywy dla tego bojownika na różnych forach ...no właśnie czy jest jeszcze coś poza krewetkami/gupikami/bojownikiem co można by trzymać w 25l. Gdzieś czytałem o kiryskach i neonkach zielonych ,razborach ? Jeżeli to prawda to w jakich ilościach. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Wojtek
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 23:04:29 wysłane przez Nabuch »
|
|
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 30, 2010, 03:05:38 » |
|
Co do filtra to polecam zastanowić się nad kaskadą (np. aquael fzn-1) dużo lepsza powierzchnia filtracyjna, co za tym idzie konfiguracja wkładów, i zarazem zabiera mniej mniejsca w akwarium.
Woda lepiej wodociągową, odstaną 2 tygodnie, chlor wyleci.
Z innych rybek zobacz microrasbory (erythromicron, galaxy).
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 30, 2010, 10:24:43 » |
|
Wode wystarczy odstać 24 godziny jeśli jest chlorowana. Po dwóch tygodniach "odstania" to ta woda to już niezły ekosystem i zdecydowanie bym czegoś takiego do akwarium nie wlał. Poza tym przy zalewaniu zbiornika na świeżo odstawać nie trzeba (bo i po co skoro zadnych ryb tam nie ma)
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 30, 2010, 13:45:05 » |
|
2 tygodnie to zieloną wodę wlejesz Do wody warto dodać aquasafe i nalewać słuchawką prysznica (szybciej paruje chlor). Postoi tak noc i można wlewać z rana
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
Nabuch
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 01, 2010, 08:05:15 » |
|
Co do filtra to polecam zastanowić się nad kaskadą (np. aquael fzn-1) dużo lepsza powierzchnia filtracyjna, co za tym idzie konfiguracja wkładów, i zarazem zabiera mniej mniejsca w akwarium.
Woda lepiej wodociągową, odstaną 2 tygodnie, chlor wyleci.
Z innych rybek zobacz microrasbory (erythromicron, galaxy).
Też zastanawiałem się nad ta kaskadą ale trochę więcej kosztuje a nie wiem czy będzie aż taka duża różnica w 25 l bo i tak przewymiarowanie w aqua szucie jest spore .Wczoraj trochę czytałem o tym filtrze w 25 l i kilka osób się wypowiadało że nie warto bo i tak nie wykorzysta się jego wszystkich zalet a akwarium nie będzie i tak stabilne z powodu małego litrażu.Na plus dla fzn -a lepsza wydajność, wykonanie, dostępność części możliwość wrzucenia np ceramiki zamiast jednej z gąbek. No ale czy jest sens ... za aqua szutem przemawia lepsza cena i dużo niższe zużycie energii .Poza tym na 25 l nie powinno chyba być jakichś rewelacji . Jak myślicie ? Tak jeszcze mnie zastanawia ile wystaje ten fzn ponad akwarium -tj jaką dziurę w pokrywie muszę wyciąć . 300 wystaje 33 mm a więc dałbym radę naciąć moją pokrywę..Ma ktoś może FZN-1 i mógłby sprawdzić ile on wystaje ? Z dodatkowych przemyśleń. Robiłem wczoraj przeliczenie kosztów i wyszło mi z FZN-1 trochę ponad 200 zł . Kurcze to sporo jak na takie małe akwa. Gdybym doliczył jeszcze akwarium pokrywę + grzałkę to pewnie ok 300 ...Przy czym nie liczyłem jeszcze pokarmów/nawozów/testów. Jak na taki litraż to wydaje mi się dużo. Przejrzałem aukcje na allegro i np 30 km ode mnie jest takie akwa... http://www.allegro.pl/item1020178714_akwarium_200l_z_calym_wyposazeniem.htmlPorównania do 25 l nie ma żadnego ale nie mam za bardzo warunków na tak duże akwarium. Domyślam się że akwarium nie będzie sprzedane za taką sumę ale za 300 zł z powodzeniem mógłbym wyszukać jakąś 100 ...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 09:19:23 wysłane przez Nabuch »
|
|
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 04, 2010, 19:10:36 » |
|
Tą wode to mi chodziło że już w akwarium 2 tygodnie (dojrzewanie). Co do oświetlenia to ja mam w 25l takie moduły Aquael Econoline 11W (na allegro 37zł za sztuke) fajna sprawa jak dla mnie, chyba że koniecznie chcesz pokrywe.
|
|
|
|
|
|
|
|