Witajcie,
Zamówiłem rzeczy do akwarium i oczekuję na ich dostawę.Jednak wziąłem tą 300 z powodów mniejszych wymiarów i związanym z tym podcinaniem pokrywy Zostało mi jeszcze do kupienia :
Roślinki ,zestaw nawozów
Bojek
W związku z pierwszym mam pytanie ...co by tu wybrać do mojego akwa. Oświetlenie będzie 11W do 25 L czyli wypadnie coś koło 0,5 W/L . Akwa 25L jest małe więc roślinki nie mogą być jakieś super wysokie i ogólnie posiadać dużych rozmiarów gałązki liście bo będzie to przytłaczające i nieproporcjonalne. Podpowiecie coś odnośnie doboru? Tak wstępnie co przeglądałem na allegro spodobały mi się.
Nurzaniec Cabomba -rogatek - to dałbym gdzieś do podmaskowania filtru i grzałki o
Microzorium
Wgłębka
Jakieś mchy którym zamaskowałbym kokos(podobno ulubiona kryjówka bojowników) ewentualnie na jakieś kamyczki /korzeń
Phoenix moss
Flame moss
Jeszcze może jakieś trawki chociaż nie wiem czy to już nie przesada w takim małym akwarium
Co myślicie o tych roślinkach . Jak z wymaganiami co do oświetlenia i parametrów wody .Czy będzie potrzebna bimbrownia i ewentualnie jakie nawozy powinienem kupić. Może coś dołożyć/ ująć. Nie widziałem ich na żywo więc ciężko mi powiedzieć co wizualnie będzie pasować do czego. Gdyby ktoś podał mi jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę to w ogóle byłbym szczęśliwy bo jak patrzyłem po allegro to dużo roślin głównie przycinek które nie wiadomo do czego będą się to nadawać... Tak myślałem żeby na cele roślinno-nawozowe wydać do 35zł? Czy to realne?Pozdrawiam serdecznie Wojtek
A tak na koniec efekt prac przy pokrywie. Wczoraj odebrałem pokrywę z wyginania i okazało się że pomyliłem się w jednym wymiarze
![Embarrassed](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/embarrassed.gif)
Na szczęście dało radę trochę podciąć ją szlifierką tak że weszła w ramkę drewnianą. Teraz jeszcze dziura na kaskadę i przewody + domontować jakoś lampkę i powinno być w miarę przyzwoicie .Oto zdjęcie