Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Otoski  (Przeczytany 1124 razy)
kotklakier
Nowy
*

« : Maj 07, 2010, 20:18:21 »

Mam takie pytanie od 2 tygodni mam akwarium  250l na razie bez rybek (czekam na powrót z urlopu bo nie miałby kto ich karmić). Od tygodnia zaczął się mi spory problem z glonami. Obrastają mi szyby i rośliny. Doczytałem na forum, że dobrym sposobem na problemy z glonami są włśnie te rybki. Mam pytanie, czy mogę je wpuścić już teraz, czy wyżywią się sami glonami przez 8 dni, czy poczekać na powrót z urlopu? Być może jest to głupie pytanie , ale zaczynam z akwarystyką więc z góry przepraszam.

Pozdrawiam
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2010, 20:27:40 »

Wyżywią się. Ale żeby miały jakiś wpływ na populację glonów w akwarium tej wielkości to musiałbyś ich wpuścić... pewnie z 1,5 setki Wink Jak masz jeszcze czas przed wyjazdem, to namotaj (np od ludzi z forum tego lub innych lub allegro) ile wlezie roślin łodygowych (np moczarek i rogatków) do tego paprotki i rzęsa albo/i pistia, wrzuć to wszystko do baniaka i zostaw. Światło zostaw na te kilka godzin dziennie i jak wrócisz to przynajmniej nie powinno być gorzej a podejrzewam, że będzie lepiej Smiley

Powodzenia Smiley

kotklakier
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2010, 07:50:04 »

A na ile godzin dziennie ustawić światło?

Mama oświetlenie:
 4xT5  39w
1. philips aquarelle 1000K
2. philips 965
3. philips 865
4. sylvania grolux
Tymon555
Zainteresowany
**

Chciałbym mieć...

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2010, 09:06:06 »

żeby glony się szybko nie rozrastały - ok. 8-10 h.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: