Witam,
Chciałbym przedstawić moje akwarium. Jest to moje pierwsze akwarium (nie licząc krótkiej przygody w młodości). Od dawna o nim marzyłem, tak się złożyło, że na początku roku zacząłem robić remont mieszkania i była to świetna okazja do wstawienia akwa
Wymiary: 270x60x70h Opti White
Filtracja: sump wraz ze zbiornikiem na wode RO, razem około 500l
Oświetlenie: dwie lampy podwieszane do sufitu sterowane mikroprocesorami 2x150 wat HQI +2x54 waty t5 +2x led każda
Aranżacja: czarny żwirek 250kg i kilka korzeni
Ryby: cztery Pawiookie, dwa glonojady albinosy
Do akwarium jest podciągnięta zimna i ciepła woda, kanalizacja oraz osobne zasilanie. Pompa wody jest podłączona pod UPS.
Teraz krótka fotorelacja z montażu i uruchomienia zbiornika.
Na wszelki wypadek postanowiłem wzmocnić strop:
Po wylaniu posadzki i długim oczekiwaniu aż wszystkie brudne prace dobiegną końca przyjechało akwarium
Akwarium i resztę sprzętu wkładaliśmy przez okno 30 tonowym dźwigiem, mniejszego nie udało mi się znaleźć
Wykładamy:
Ale na początek na próbę wjeżdża stelaż:
Następnie sump:
I już na miejscu:
Teraz pełna mobilizacja bo jedziemy na grubo:
I na miejsce:
Szybkie poskładanie sprzętu i zalewamy
No i mamy pierwszych mieszkańców
Tutaj reszta gromadki:
Stan na wczoraj:
Po uporaniu się z podłączaniem prądu, ogarnięciem RO, podwieszeniu lamp, częściowemu zalaniu pokoju, wszystko zrobiłem tak jak chciałem i stan na dzisiaj ma się tak
Woda jest jeszcze bardzo mętna ale od wczoraj w sumie z godziny na godzinę robi się lepiej.
Teraz moi nowi podopieczni:
Parka albino i red oscar, ten maluch na drugim planie ma jakiś problem. Jest mniejszy od innych ryb, nie bardzo umie walczyć o pokarm i błona na jednym oku jest większa niż ta na drugim. Strasznie mi go żal ale pewnie starsi koledzy go zamęczą.
Jedziemy dalej, kolejny oscar:
Ten maluch o którym pisałem wcześniej:
Ta dwójka nie rozstaje się nawet na sekundę:
Duże glonojady koło 30cm
Na gapę z nimi załapał się kirysek
Mały ma przesrane bo pawice nie dają mu żyć
To by było na tyle. Proszę o komentarze, prośby, groźby i uwagi