Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « subek [1100] Moje pierwsze akwarium. Pawiookie.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16
  Drukuj  
Autor Wątek: subek [1100] Moje pierwsze akwarium. Pawiookie.  (Przeczytany 61027 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #195 : Styczeń 25, 2012, 14:32:33 »

Mam teraz cztery Oscary, cztery Płaskie. Dużo Akar, nie mam pojęcia ile ale docelowo zostanie najładniejsza parka jak zrobię porządki. Jeden duch, mały Polypterus który ma zapobiec inwazji Akar w przyszłości, cztery zbrojniki. To tyle, jak na razie nie mam zamiaru nic więcej dopuszczać, pozbędę się Akar i będzie fajnie Smiley
Podaj rozmiary tych oskarów, zobaczymy jak to się ma do tego co piszesz Wink
I tak jak napisał Ducze, oceniane arowan przez pryzmat najpopularniejszej, srebnej nie jest miarodajne.

Pozdro.

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #196 : Styczeń 25, 2012, 14:37:26 »

Fakt 40 cm zbrojki nie są zbyt chodliwym towarem. Co do polypterusa to myśle, że dobrze by mu zrobiło gdybyś dołożył drugiego do towarzystwa Wink Tak wogole to się zastanawiam, ile żarełka idzie na posiłek dla twojej obsady? Smiley
kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #197 : Styczeń 25, 2012, 15:54:36 »

Super było by obejrzeć film z karmienia twoich potworków!!! pozdrawiam!
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #198 : Styczeń 25, 2012, 16:05:10 »

Ty masz Plecostomusy (a nie zbrojniki) niby rodzina glonojadow ale bardzo odlegla Smiley

Tak na przyszłość http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrojnikowate_(ryby) Wink

MRS, mają koło 30cm tyle, że ja bym ich nie porównywał do Aro, one są jak cielaki na łące co się przez cały dzień przesuwają o dwa metry. Mają swój teren i na nim siedzą, raczej nie wyskakują na dwa metry z wody żeby zjeść jakiegoś ptaka Smiley Arowanę nawet z tych mniejszych bym widział w zbiorniku co najmniej 3x3m, do tego jakieś ładne płaszczki na dno (nie popularne Motoro) i coś do towarzystwa ale to na razie tylko marzenia Smiley

Karkonosz, amator by się pewnie znalazł ale z 60l słoikiem znając życie Smiley Nad żarciem nigdy się nie zastanawiałem, jak się kończy to kupuje następne i tyle Smiley

Kostek, chyba je kiedyś wygłodzę przez dwa dni i nagram, to nie pierwsza taka prośba Wink
karkosik87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #199 : Styczeń 25, 2012, 16:57:14 »

Ja wiem ze wszystkie glonojady to jedna wielka rodzina. Ale napisales "zbrojniki" a zbrojnik to inaczej Zbrojnik niebieski, wąsacz niebieski (Ancistrus dolichopterus), i nie rosna takie duze jak twoje. Pelcostomusy rosna w niewoli nawet do 50cm (a ja sam mialem w 200x40x50 gibicepsa 49cm)      oto moje cielątko http://www.przeklej.pl/plik/dsc02860-jpg-003cfucp3clh2j6
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #200 : Styczeń 25, 2012, 17:46:26 »

Zbrojnik mówi się potocznie na całą rodzinę zbrojnikowatych dlatego używam tego określenia ponieważ jest uniwersalne Wink
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #201 : Styczeń 25, 2012, 19:12:15 »

MRS, mają koło 30cm tyle, że ja bym ich nie porównywał do Aro, one są jak cielaki na łące co się przez cały dzień przesuwają o dwa metry. Mają swój teren i na nim siedzą, raczej nie wyskakują na dwa metry z wody żeby zjeść jakiegoś ptaka Smiley Arowanę nawet z tych mniejszych bym widział w zbiorniku co najmniej 3x3m, do tego jakieś ładne płaszczki na dno (nie popularne Motoro) i coś do towarzystwa ale to na razie tylko marzenia Smiley
Co racja to racja. Arowany i Oskary to zupełnie inny temperament - mimo wszystko ja obstaje przy swoim - wg mnie arowana w Twoim zbiorniku miałaby świetne warunki Smiley
No i tak jak napisałem wcześniej - ja tam nie namawiam Ciebie do kupna arowany - mnie sie Twój zbiornik w obecnej odsłonie podoba Smiley

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #202 : Styczeń 25, 2012, 21:54:40 »

karkosik
Nie no nuż mi się otwiera jak czytam takie brednie. Nie znam się za bardzo na systematyce. Co to za rodzina glonojadów może jakiś opis i jak odległa jest od plecostomusa? Co ty wiesz o systematyce że dyskutujesz? Subek dobrze napisał zbrojniki, tak określa się ryby z rodziny Loricariidae a nie żadne glonojady, bo w tej rodzinie występują ryby które jedzą każdy pokarm. Czyli wyspecjalizowane glonojady, wszystkożercy, oraz mięsożercy.  To co pokazałeś na zdjęciu to Pterygoplichthys multiradiatus. Nie na w tej chwili takiego rodzaju jak plecostomus to synonim a ryby z tego rodzaju zostały rozdzielone na inne rodzaje.
Tak zwane glonojady należą do rodziny Gyrinocheilidae czyli okrągłoprzyssawkowatych a nie do rodziny glonojadów.

A jeszcze co do zbrojnika niebieskiego dlatego nazywa się zbrojnik a nie glonojad bo należy do rodziny zbrojnikowatych  Loricariidae.
Wiesz jak w ogóle wygląda Ancistrus dolichopterus ? Z tego co wypisujesz to widzę że nie.
http://www.scotcat.com/factsheets/ancistrus_dolichopterus.htm

http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=221
Przetłumaczysz już sobie sam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2012, 23:16:06 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
karkosik87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #203 : Styczeń 26, 2012, 01:25:20 »

karkosik
Nie no nuż mi się otwiera jak czytam takie brednie. Nie znam się za bardzo na systematyce. Co to za rodzina glonojadów może jakiś opis i jak odległa jest od plecostomusa? Co ty wiesz o systematyce że dyskutujesz? Subek dobrze napisał zbrojniki, tak określa się ryby z rodziny Loricariidae a nie żadne glonojady, bo w tej rodzinie występują ryby które jedzą każdy pokarm. Czyli wyspecjalizowane glonojady, wszystkożercy, oraz mięsożercy.  To co pokazałeś na zdjęciu to Pterygoplichthys multiradiatus. Nie na w tej chwili takiego rodzaju jak plecostomus to synonim a ryby z tego rodzaju zostały rozdzielone na inne rodzaje.
Tak zwane glonojady należą do rodziny Gyrinocheilidae czyli okrągłoprzyssawkowatych a nie do rodziny glonojadów.

A jeszcze co do zbrojnika niebieskiego dlatego nazywa się zbrojnik a nie glonojad bo należy do rodziny zbrojnikowatych  Loricariidae.
Wiesz jak w ogóle wygląda Ancistrus dolichopterus ? Z tego co wypisujesz to widzę że nie.
http://www.scotcat.com/factsheets/ancistrus_dolichopterus.htm

http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=221
Przetłumaczysz już sobie sam.

Nie mam super duzej wiedzy ale wypowiedzialem co myslalem. a Ty odrazu mnie mieszasz z blotem. To nie miejsce na takie rzeczy.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #204 : Styczeń 26, 2012, 10:32:00 »

Nie mam super duzej wiedzy ale wypowiedzialem co myslalem. a Ty odrazu mnie mieszasz z blotem. To nie miejsce na takie rzeczy.
Masz bardzo oryginalne postrzeganie "mieszania z błotem".

karkosik87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #205 : Styczeń 26, 2012, 12:33:53 »

Czlowiek uczy sie cale zycie. poweidzialem co wiedzialem o glonojadach a tu gosc mi wyklada jakies swoje filozofie. Nie mowie ze zle ale w jaki sposob...
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #206 : Styczeń 26, 2012, 14:25:20 »

Czlowiek uczy sie cale zycie. poweidzialem co wiedzialem o glonojadach a tu gosc mi wyklada jakies swoje filozofie. Nie mowie ze zle ale w jaki sposob...
To jest forum - nikt nikogo nie będzie głaskał po głowie - tym bardziej, że Drago miał racje.

Subek, przepraszam za OT.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #207 : Styczeń 27, 2012, 05:59:19 »

karkosik ja też się uczę całe życie i do tej pory o rybach nie wiem nic, jednak gdy czytam jakieś głupoty a zwłaszcza gdy ktoś mimo iż na dany temat nie wie nic i się kłóci, to nie mogę jakoś przejść obok tego obojętnie. A w jaki sposób mam wykładać swoje filozofie ? W którym miejscu konkretnie zmieszałem Ciebie z błotem ? To jest forum dyskusyjne więc, możemy podyskutować. Jeżeli chcesz z kimś dyskutować to nie wystarczy napisać co się myśli, tylko trzeba sprawdzić czy się ma rację o tym co się myśli i wtedy dyskutować, bo subek sprawdził i miał całkowitą rację.   

subek co do trzymania arowany w takim akwarium posłuchaj tego http://tv.umk.pl/#movie=102.
Nieźle się uśmiałem, swoją drogą ciekaw jestem kto może takie wykłady prowadzić, bo nie powiedział tam nic czego bym nie wiedział, a co mogłbym bez problemu poprowadzić. Nawet błąd popełnił w swojej prelekcji.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #208 : Styczeń 27, 2012, 07:51:22 »

A to dobre, 400L jako min dla Arowany. Nie dziwne, że Ludziska później do takiej kałuży jej ładują.
No co, na  prelekcji  przecież dr inż powiedział, że można!
eeehhhh

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #209 : Styczeń 27, 2012, 09:49:50 »

Panowie, panowie...wpiszcie sobie na YT słowo "arowana" - zobaczycie w jakich zbiornikach pływają...
Bynajmniej ja nie trafiłem na szkło większe niz 500l, a zwykle są to standardowe 375l.
Parafrazując mirmilka - "można, bo ryba i tak skarłowacieje" Wink

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16
  Drukuj  

Skocz do: