Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « subek [1100] Moje pierwsze akwarium. Pawiookie.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: subek [1100] Moje pierwsze akwarium. Pawiookie.  (Przeczytany 61055 razy)
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #30 : Maj 10, 2010, 14:20:04 »

Hubi, to nie garbniki.

To na zdjęciach nie, ale kolega napisał, że woda się wykrystalizowała i zrobiła się herbata, tu cytat:

woda jest już klarowna ale wydaję mi się jakaś brudna

Dokładnie, herbaciany
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Maj 10, 2010, 14:58:29 »

Bo z tą wodą to w sumie jest taki problem, że to białe znikło całkowicie. Teraz ma taki zielonkawy odcień wpadający w lekko brązowy jak się patrzy przez cała długość akwarium. Wydaję mi się, że woda w tamtym zbiorniku taka była, to był 2200l zbiornik z dużą ilością roślin.

Wklejam fotkę, widać dokładnie kolor wody którą zalaliśmy moje akwarium:

I właśnie myślę żeby podmianami wyeliminować ten zielonkawy odcień i uzyskać coś zbliżonego do tego na foto niżej:
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 10, 2010, 15:26:42 »

Możesz spróbować podmieniać wodę, skoro taki przedtem miała kolor, niemniej garbniki z korzeni i tak będą się wydzielać.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 15:28:41 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Maj 10, 2010, 15:32:56 »

Kolor w sumie jest taki sam jak na tym zdjęciu. Taka butelkowa zieleń, a patrząc przez długość akwarium wydaję się też lekko brązowawa. Hubi orientujesz się może po czym poznać czy biologia już wystartowała?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #34 : Maj 10, 2010, 16:07:22 »

Możesz spróbować podmieniać wodę, skoro taki przedtem miała kolor, niemniej garbniki z korzeni i tak będą się wydzielać.
Ale nie w ilości która zabarwi cały zbiornik.
wiem coś o tym, mam kilka korzeni, gałęzi, liści, szyszek i filtruje przez torf a i tak podmienianą wode musze zabarwiać poprzez gotowanie kory bo same te zabiegi nie wystarczają.

A to, że korzeń wydziela garbniki to akurat z pożytkiem dla ryb które maj takie warunki w naturze. Problem będzie gdy autor nie zmiękczy wody. Wydzielające się garbniki będą wytrącane przez twardą wodę i w toni będzie unosić się zawiesinka wyglądająca na "bród".
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 16:09:32 wysłane przez mrs » Zapisane

um
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Maj 10, 2010, 16:12:29 »

Zbiornik nie odstawał z tego względu, że wlaliśmy do niego 1000 litrów wody z innego większego akwarium.

Pozwolę sobie zauważyć, że bakterie przekształcające związki azotu nie żyją w wodzie, tylko są przyczepione do przedmiotów, a więc m. in. do gąbki w filtrze, a przede wszystkim do podłoża. Przelanie samej wody z innego akwarium nie uchroni cię przed rozpoczęciem się cyklu azotowego Sad
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Maj 10, 2010, 18:24:05 »

Kolor w sumie jest taki sam jak na tym zdjęciu. Taka butelkowa zieleń, a patrząc przez długość akwarium wydaję się też lekko brązowawa. Hubi orientujesz się może po czym poznać czy biologia już wystartowała?

podałem Ci link, w którym jest napisane jakie testy kupić aby sprawdzić czy baniak dojrzał, zajrzałeś tam chociaż?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Maj 10, 2010, 18:26:57 »

Tak nawet byłem w dwóch pobliskich zoologicznych w których nie było tych testów. W jednym mają mieć w czwartek, dlatego chciałem spytać czy można jakoś poznać na oko.
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Maj 10, 2010, 19:23:18 »

Na oko można jedynie poznać, że akwarium jest np. niedojrzałe - po ilości okrzemków, ale na oko to wiesz, "jeden w szpitalu umarł Wink".
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 19:25:46 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Maj 10, 2010, 19:55:04 »

Tak nawet byłem w dwóch pobliskich zoologicznych w których nie było tych testów. W jednym mają mieć w czwartek, dlatego chciałem spytać czy można jakoś poznać na oko.

poznasz na oko jak ryby potrują się związkami azotowymi i zaczną padać, ale oby nie,
no to szkoda, że nie masz testów - ale tak czy inaczej kup, proponowałbym wrzucić zeolit do filtra - podobno wyłapuje związki azotowe, które mogą dać się we znaki rybom, rozejrzyj się za pistią, spróbuj pogadać z funflem aby sprezentował Ci jakiś wkład z dojrzałego filtra - no i to na początek byłby dobry krok, na pewno w jakimś stopniu przyspieszyłoby to "procedurę" dojrzewania

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Maj 10, 2010, 20:27:36 »

Pistie już znalazłem zamówię jutro kilka sadzonek i może coś więcej przy okazji. Odwiedzę też kumpla z czteropakiem i pożyczę co nieco z filtra od jego sześćsetki. Czy istnieje możliwość żebym przytargał coś niepożądanego w tym wkładzie?

Zeolit już jest w sumpie przynajmniej tak wygląda.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Maj 10, 2010, 20:44:34 »

Za wcześnie wpuściłeś ryby, sama stara woda nie wystarczy. Musisz zaszczepić filtr bakteriami Wink Np. Nutrafin Cycle.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Maj 10, 2010, 20:54:47 »

Do akwarium był wlany jakiś specyfik z bakteriami tylko niestety nie wiem jak się nazywał.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Maj 10, 2010, 21:15:42 »

To teraz należy już tylko czekać.

No i temperaturę podnieś, pawiookie wolą ciepło - zwłaszcza młode, i na dodatek jak są w nowym środowisku, do tego nieustabilizowanym - choroby mogą jeszcze je złapać.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Maj 10, 2010, 21:20:00 »

Temperatura się utrzymuje teraz na poziomie 24 stopni, grzałka jest ustawiona na 26 i już się wyłączyła Więc chyba jest ok?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: