ziulko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #45 : Maj 11, 2010, 10:02:11 » |
|
Możesz pstryknąć foto jak teraz wygląda baniak??
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #46 : Maj 11, 2010, 10:05:55 » |
|
Oczywiście, zdjęcia wrzucę wieczorem.
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #47 : Maj 11, 2010, 21:17:32 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2010, 06:52:53 wysłane przez subek »
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #48 : Maj 11, 2010, 21:59:12 » |
|
No. Narazie tak bardzo herbaciana ta woda wcale nie jest. Jeszcze nie jest do końca wykrystalizowana, co widać po zawartości okrzemków, ale tak to jest ze świeżymi baniakami. Kiedy będzie naprawdę dużo garbników to zrobi się prawdziwe black water, a narazie to widać, że troszkę zachodzi w żółć, bo jeszcze korzenie nie wypuściły tyle co np. tutaj: PS. Ile cm mają Oskary??
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #49 : Maj 12, 2010, 06:52:34 » |
|
Największy Albino Red Oscar, ten jasny z jednolitym pomarańczowym ubarwieniem ma około 17cm. Najmniejszy jest ten na trzecim zdjęciu pewnie ma koło 12. Za to na pewno najszybciej urośnie ten drugi czarny bo jeśli chodzi o karmienie to studnia bez dna, wpieprza jak prosiak i robi się kwadratowy, w tym wieku trzeba je tak karmić żeby odpowiednio podrosły. Żarcia wołają co dwie godziny średnio Co do wody, woda już się nie zabarwia, robi się coraz jaśniejsza. Widać to szczególnie rano kiedy wstanę, bo obserwując bardzo często zbiornik nie widać różnicy za to po kilku godzinach przerwy woda robi się coraz jaśniejsza.
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
|
« Odpowiedz #50 : Maj 12, 2010, 08:16:08 » |
|
Pozazdrościć wielkości zbiornika . Ustawienie troche dziwne ale każdy robi według własnego uznania. Tylko zastanawia mnie oświetlenie około 400W. Z tego co widziałem w innych przypadkach z pawiookimi to raczej oświetlenie było mniej intensywne i w niektórych przypadkach punktowe - ( przykład KING miał tylko kilka sztuk halogeników takich jak w kuchni)
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #51 : Maj 12, 2010, 10:43:23 » |
|
Oświetlenie jest z myślą o rozwoju tak jak i reszta sprzętu. Może za dwa, trzy lata przejdę na morskie albo jakieś roślinne. Takie lampy już sobie wtedy spokojnie poradzą.
Ustawienie takie, a nie inne bo początkowo miała stać tam ściana działowa która zasłoniłaby te drzwi ale skończyło się na akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #52 : Maj 12, 2010, 12:14:20 » |
|
Żarcia wołają co dwie godziny średnio Ale nie dajesz im chyba tak często??
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #53 : Maj 12, 2010, 12:30:50 » |
|
2-3 razy dziennie maks. Ale wystarczy dwie godziny po karmieniu żeby znowu były głodne. Z kolei właściciele oscarów radzą żeby młode ryby karmić za każdym razem jak wołają, czyli nawet 8 razy dziennie
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #54 : Maj 12, 2010, 12:33:55 » |
|
No młode to tak, ale to są już takie "nastoletnie". Bo moje Pielęgnice też wołają ciągle, ale karmnik podaje 2x dziennie.
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #55 : Maj 12, 2010, 13:15:28 » |
|
Radziłbym ci zabrać trochę oświetlenia z jednej strony zpotęgowałoby to efekt a tak jest za jasno moim zdaniem Ryby staja się nadpobudliwe przy mocnym oświetleniu zwłaszcza że prawie nic niemasz w akwarium.
ps. czy listwa na górze akwarium jest jakoś uszczelniana? Bo jak nie to lipa ja miałem kiedyś pawiookie w 450l to przyznam że jak są juz dorosłe to strasznie rozlewają wodę podczas jedzenia ale moze tylko moje takie były prosiaki
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2010, 13:24:04 wysłane przez szakallo »
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #56 : Maj 12, 2010, 13:36:23 » |
|
Światła nie włączam prawie wcale z obawy przed glonami, świeci się może w sumie 3 godzinki dziennie, chciałbym żeby najpierw się wszystko ustabilizowało. Listwa nie jest uszczelniana ale na całej długości są szyby nakrywkowe z uwagi na chlapanie i moją chęć do hodowli arowan (raczej nie będę wpuszczał) i węgorków
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #57 : Maj 12, 2010, 14:42:06 » |
|
Dobrze robisz. Takie światło bez roślin, może "zaglonować cały baniak". Jak dla mnie wymiary bardzo spoko, sump jest i w ogóle kanalizacja więc bardzo pro. Niestety to światło jest "przestrzelone" jak na czarne wody. I ja w końcu nie wiem czy ty chcesz mieć herbatkę? Bo jak tak to szyszki, liście ketapangu i dębu można wrzucić, jakieś gałęzie odpowiednio przygotowane, patyczki, na wierzch dać pistię rozetkową... Tylko pawiookie mogą pozjadać zielenienę.
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #58 : Maj 12, 2010, 14:55:43 » |
|
2-3 razy dziennie maks. Ale wystarczy dwie godziny po karmieniu żeby znowu były głodne. Z kolei właściciele oscarów radzą żeby młode ryby karmić za każdym razem jak wołają, czyli nawet 8 razy dziennie No młode to tak, ale to są już takie "nastoletnie". Bo moje Pielęgnice też wołają ciągle, ale karmnik podaje 2x dziennie.
To charakterystyczne dla wszystkich pielęgnic oraz ryb zamieszkujących wody w których jest mało pokarmu. Nażreć się do bólu bo nie wiadomo kiedy znów będzie okazja. Światła nie włączam prawie wcale z obawy przed glonami, świeci się może w sumie 3 godzinki dziennie, chciałbym żeby najpierw się wszystko ustabilizowało.
Szkoda, że wydałeś tyle kasy na lampy. Jeśli wiedzialeś, że baniaku nie będzie roślin mogłeś sam zrobić pokrywe np. ze sklejki a do oświetlenia użyć taśmy z diodami led. Zużycie prądu kilkakrotnie mniejsze no i pewnie całość wyszłaby dużo taniej. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #59 : Maj 12, 2010, 15:10:28 » |
|
Lampy swoje kosztowały ale chciałem pójść po bandzie i mieć uniwersalny zestaw. Pawiookie to tak na start bo to bardzo mało wymagająca ryba, a daje masę frajdy. Nie wykluczam w przyszłości zmiany obsady, a może i nawet przejścia na słone i stąd niepotrzebny filtr RO, super lampy, wielki sump i szkło OptiWhite Co do lamp robi się na prawdę fajnie jak zapale sobie z jednej strony T5 i to wszystko, oświetla akurat ten wielki korzeń i woda się stopniowo ściemnia. Co do wody już pisałem wcześniej chce żeby była tak czysta jakby jej nie było, coś jak w krewetkariach itp.
|
|
|
|
|
|
|
|