eryk@
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #75 : Maj 18, 2010, 18:09:18 » |
|
Piękne akwarium ,wspaniałe ryby , imponujący litraż i profesjonalny sprzęt. Proszę o nowe zdjęcia. Masz zamiar rozmnarzać pawiookie.
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #76 : Maj 25, 2010, 07:20:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #77 : Maj 25, 2010, 09:56:02 » |
|
Trochę dziwne bo pawiookie lubią ciepłą wodę w której ospa nie powinna się rozmnażać. Podnieś temperaturę , daj leki i napowietrzanie Jeśli nie zrobisz jakiegoś schronienia groty itp to jak urosną pielęgnice zatłuka tego gibicepsa prawdopodobnie przynajmniej u mnie tak skończył mimo jaskini. Nie pamiętam dokładnie ale u mnie pływały kilka dni w wodzie o 32 stopniach bo nie patrzyłem na termometr i nic im nie było.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 10:01:53 wysłane przez szakallo »
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #78 : Maj 25, 2010, 13:37:41 » |
|
No cóż. Mówiłem, że grzałka będzie potrzebna o sile dostosowanej do litrażu. Ja z ospą radziłem sobie tzw. solą akwariową. Bo preparaty takie jak MFC z Tropicala były raczej mało skuteczne.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #79 : Maj 25, 2010, 15:38:09 » |
|
Jak dla mnie źle wystartowany zbiornik i teraz wychodzi sprawa...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #80 : Maj 25, 2010, 17:10:03 » |
|
Nie lej chemii. Podnieś temperature do 30-31 C i będzie dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #81 : Maj 25, 2010, 18:46:13 » |
|
Racja. Problem tylko w tym, że ta grzałka nie uciągnie.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #82 : Maj 25, 2010, 20:28:27 » |
|
Racja. Problem tylko w tym, że ta grzałka nie uciągnie. Nic nie uchroni autora od zakupu grzałki. Na leki wyda sporo kasy, troche dołoży i będzie grzałeczka
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #83 : Maj 25, 2010, 20:31:02 » |
|
W mniejszym akwarium też dawałem chemię, ale teraz bym zbankrutował, więc również polecam tylko podniesienie temperatury.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #84 : Maj 28, 2010, 18:51:09 » |
|
Jak tam ryby? Wyszły z ospy? Jak leczysz albo leczyłeś? Chemia czy podniesienie temperatury?
|
|
|
|
|
|
|
Suchyy
Nowy
|
|
« Odpowiedz #85 : Maj 29, 2010, 20:45:15 » |
|
Szacunek za pomysl z dzwigiem akwa ma predyspozycje do jednego z naj na tym forum. Ale zgodze sie z innymi ze troche za wczesnie wpusciles ryby. Wiem ze puste dojrzewajace akwa az sie prosi o ryby ale warto z tym poczekac, pewnie dlatego teraz ten atak ospy.. mam nadzieje ze zwalczysz chorobe a pawikii beda zdrowo rosly. Bede na bierząco sledzil Twoje akwarystyczne poczynania. Pozdro !
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #86 : Maj 29, 2010, 23:00:35 » |
|
jeśli chodzi o założenie bańki to z punktu widzenia tech.-org. to tylko gratulować ale z punktu widzenia akwarystycznego to nie gniewaj się autorze ale niestety porażka, zrobiłeś ogromną pracę aby odpalić ten "basenik" ale sama "dojrzała" woda to nie wszystko, pomimo to wiem, że wyjdziesz na prostą także trzymam kciuki i liczę na dobre nowiny pzdr
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #87 : Maj 29, 2010, 23:08:10 » |
|
Boże broń, skąd taki pomysł? W proponowanej temperaturze pasożyt przechodzi w stan anabiozy tworząc formę przetrwalnikową. Kończy się leczenie, temperatura spada, problem za jakiś czas powraca. Idealna temperatura, to 27 stopni, w takiej pierwotniak ma stosunkowo krótki czas namnażania, a jednocześnie pozostaje niezabezpieczony prze wpływem leków, choćby tych najprostszych, jak sól właśnie. Proponuę zapoznać się z podstawami dotyczącymi tej choroby: http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14:ospa&catid=16:choroby&Itemid=452Marek
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #88 : Maj 29, 2010, 23:18:25 » |
|
Boże broń, skąd taki pomysł? Stąd http://www.superakwarium.pl/ospa-rybia-8211-ichthyophthirius-multifiliis-id638.htmli z wielu innych stron. Link do którego mnie odesłałeś "mówi" o podniesieniu temperatury wody do 34 C. Moim zdaniem to za dużo dla większości ryb akwariowych. Choć może i ja przesadziłem, 30 C to będzie za mało, 31-32 C powinno wystarczyć. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #89 : Maj 30, 2010, 08:07:24 » |
|
Boże broń, skąd taki pomysł? W proponowanej temperaturze pasożyt przechodzi w stan anabiozy tworząc formę przetrwalnikową. Kończy się leczenie, temperatura spada, problem za jakiś czas powraca. Idealna temperatura, to 27 stopni, w takiej pierwotniak ma stosunkowo krótki czas namnażania, a jednocześnie pozostaje niezabezpieczony prze wpływem leków, choćby tych najprostszych, jak sól właśnie. Proponuę zapoznać się z podstawami dotyczącymi tej choroby: http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14:ospa&catid=16:choroby&Itemid=452Marek Tak. Tworzą formy przetrwalnikowe w postaci pływek wydostających się z cyst, które jeśi w ciągu tygodnia nie znajdą żywiciela giną, dlatego po zakończeniu kuracji wystarczającym jest zostawienie temperatury na poziomie 31-32 stopni Celsujusza przez tydzień po zakończeniu się objawów choroby i cysty same zginą.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 18:44:34 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
|