Witam! Jestem początkującym akwarystą więc pewnie mie wyśmiejecie, ale mam kilka pytań czy masz jakiś przyrząd do automatyczne podmiany wody jeśli tak to jaki? Jaki w przybliżeniu był koszt całego osprzętowania? I czy montowała ci to jakaś firma czy sam to robiłeś?
Najważniejsze do dociągnięcie do zbiornika kanalizacji oraz dopływu świeżej wody, jak już to masz to nie jest wielki problem. Osprzęt kosztował chyba 800zł, wszystko zaprojektowałem i zmontowałem sam, niewiele roboty. Jak byś chciał wiedzieć więcej to pisz.
subek, a jak u Ciebie wygląda połączenie akary + zielenina ? Czy akary wykopują i niszczą rośliny, czy też możliwe jest utrzymanie z nimi w baniaku mocno zakorzenionych roślin, takich jak duże zwartki, żabienice lub też korzenie obsadzone epifitami, takimi jak microzoria i anubiasy ?
Nie ma większych problemów, nie wykopują i nie niszczą ale to pewnie dlatego, że mają dość sporo miejsca do składania ikry i zawsze sobie znajdą coś dogodnego bez karczowania
Spory baniaczek! Dobre warunki dla pupilków! I przy okazji przyjemnie zaaranżowane. Szkoda ze nie ma zdjęcia całości , filmów nie oglądam.
U mnie w 500l jedynymi które odchowały młode przy Pawiookich i Synspilus - były zebry. Tak samo waleczne jak Akary tyle że "ciut' mniejsze...
Akar w swoim maleństwie bałem się trzymać.
Postaram się jakieś zrobić bo nie jesteś pierwszy który by takie chciał widzieć
rybki ładne ale ogólny wygląd akwarium nie rzuca na kolana średnio mi się podoba ta zagloniona roslinnosc i puste łachy żwirku
O roślinność nie dbam jak sam zauważyłeś. Mają pobierać związki azotowe ze zbiornika, a w przyszłości służyć za pokarm dla płaskich
No i mi takie urozmaicenie w zielonym się podoba
Nie ma lekko, albo biotop albo bukiet
Coś w tym jest, bo w tej chwili tak do końca nie jest to biotop a bukiet z tego nie będzie i gdym miał takie akwarium bym raczej poszedł w pełny biotop, wymienił ten żwir na piach, zmniejszył światło itp.
Wiesz 250kg podłoża... Nie ma szans
Pierwotnie podłoże to miał być biały piasek, miał być biotop, ale Pan który zakładał akwarium się pomylił i wziął czarny żwirek. Mnie akurat nie było i takiego nasypał, jak zauważyłem to chciał go zmieniać ale mi się już nie chciało i tak zostało. Przez to wyszła taka mieszanka jak jest teraz. Mi się podoba bo robię to dla siebie, jest coś nowego, bez roślin akwarium zrobiłoby się dość puste. Te HQI to tylko do zdjęć zapalam, normalnie świeci się 4 x T5 i jest kilkakrotnie mniej światła.
PS. Ostatnie parametry wody, NO2 - 0, NO3 - 0, PH - 7,5.
Pozdrawiam.