Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « subek [1100] Moje pierwsze akwarium. Pawiookie.
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: subek [1100] Moje pierwsze akwarium. Pawiookie.  (Przeczytany 61071 razy)
zzzt
Nowy
*

« Odpowiedz #165 : Grudzień 18, 2010, 14:12:23 »

zbiornik fajny to fakt
ale pomysł z umiejscowieniem odczapy, może z innej perspektywy wygląda to lepiej....
ważne, że Tobie pasuje i się podoba  Good !
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #166 : Grudzień 19, 2010, 13:27:25 »

Na zdjęciu wygląda jakby telewizor zasłaniało, ale nie martw się lokalizacja jest w sam raz, i nie wyobrażam sobie lepszego miejsca na ten moment Smiley Jedyny problem jest taki, że nie pamiętam już czy oglądałem ostatnio jakikolwiek film z którego bym cokolwiek wiedział bo oczy mimowolnie uciekają na akwarium Smiley
amiboo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #167 : Grudzień 19, 2010, 13:36:44 »

Bardzo ładnie wygląda to po co ci wogole ten telewizor Huh Ja tam w tym akwarium większą telewizję widzę. A w tych naszych programach to nic ciekawszego nie ma. Chociaż nieraz coś w oko wpadnie Smiley

amiboo
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #168 : Grudzień 19, 2010, 18:10:24 »

No właśnie , chyba TV źle wisi... Wink

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #169 : Styczeń 19, 2011, 22:15:23 »

Bajka!

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #170 : Październik 17, 2011, 22:11:58 »

Aktualizacja Smiley

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #171 : Październik 19, 2011, 20:18:36 »

subek: Wcześniej napisałeś, że masz podpięcie do kanalizacji i świeżej wody, czyli na bieżąco wymienia Ci się woda czy co jakiś czas spuszczasz i dolewasz nowej ? I czy to odstana kranówa, czy inne źródło? Bo ja u siebie w 450L zamierzam coś takiego zrobić, ale nie mam narazie czasu się za to zabrać i tak powoli zbieram pomysły od czego zacząć. Najpierw myślałem o dodatkowych zbiornikach obok akwarium i jakimś systemem automatycznego spuszczania i dolewania wody (wymiena w czasie rzeczywistym) lub ręcznie - ulać i dolać. Sporo roboty jest przy wymianie 100L co powiedzmy 2 tygodnie - wlewanie jej kubełkami lub szlałfem i stawianiem kubełków ponad poziom wody. No i gdzieś zawsze musze trzymać odtaną wode, a 100L to tak jak drugie akwarium, nie mam aż tyle miejsca na to, a żona mi truje nad uchem, że bańki w salonie stoją Cheesy

subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #172 : Październik 20, 2011, 09:26:24 »

Mam to na takiej zasadzie, że codziennie o danej godzinie załącza się pompa która spuszcza wodę z sumpa do kanalizacji, kiedy poziom wody w ostatniej komorze opadnie do zadanej wysokości otwiera się elektrozawór który dolewa kranówkę do odpowiedniego poziomu. Elektrozawór jest podpięty do sterownika i dwóch pływaków, jeden od górnej granicy i jeden od dolnej, poziom wody nie może przekroczyć ani opaść poniżej pływaków. Pompa jest podłączona pod sterownik który ją załącza o danej godzinie i wyłącza po trzech minutach. Leje kranówkę i jest wszystko ok, woda podmienia się codziennie w małych ilościach, a nie raz na jakiś czas w dużych więc nie ma to większego wpływy na zdrowie ryb.
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #173 : Październik 20, 2011, 10:55:41 »

Pieknie ci sie rozrosły ryby miales juz jakies tarło pawic Huh i ciekaw jestem ile cm maja pawice teraz i akary  Smiley
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #174 : Październik 21, 2011, 18:52:16 »

Mam to na takiej zasadzie, że codziennie o danej godzinie załącza się pompa która spuszcza wodę z sumpa do kanalizacji, kiedy poziom wody w ostatniej komorze opadnie do zadanej wysokości otwiera się elektrozawór który dolewa kranówkę do odpowiedniego poziomu. Elektrozawór jest podpięty do sterownika i dwóch pływaków, jeden od górnej granicy i jeden od dolnej, poziom wody nie może przekroczyć ani opaść poniżej pływaków. Pompa jest podłączona pod sterownik który ją załącza o danej godzinie i wyłącza po trzech minutach. Leje kranówkę i jest wszystko ok, woda podmienia się codziennie w małych ilościach, a nie raz na jakiś czas w dużych więc nie ma to większego wpływy na zdrowie ryb.

Dobry pomysł, podoba mi sie, ale bez sumpa chyba będę zmuszony do innego rozwiązania. Myślę bardziej nad wymianą wody w czasie rzeczywistym - non-stop ale pod bardzo niskim cisnieniem, bardzo mały strumyk na wyjściu i wejściu, kwestia tylko poziomu wody w akwarium, bo jednak mowa o różnicy kilku milimetrów. Mam kilka pomysłów, ale to już nie tutaj.

Odnośnie "tałzena" ode mnie masz wielkie BRAWO Smiley

Pozdro
fr0t

pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #175 : Październik 23, 2011, 17:31:22 »

Dokładnie, herbaciany. Zbiornik nie odstawał z tego względu, że wlaliśmy do niego 1000 litrów wody z innego większego akwarium. Kiedy ten kolor zniknie? Chciałbym uzyskać krystalicznie czystą wodę.
Witam,

Również przed restartem miałem taką wodę. Czytałem, że to mogą być pierwotniaki, garbniki itp. Tylko ja po prostu nie wypłukałem żwirku. Wiem straszne zaniedbanie. A widzę, że żwir masz taki jak ja. Po restarcie zbiornika dodałem żwiru drugie tyle tym razem go płucząc i gotując. Problemu z mętną wodą po zalaniu już nie było.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(240)-nature-zone-pawel
http://www.youtube.com/watch?v=LX1-waIyNbo
subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #176 : Grudzień 04, 2011, 13:03:54 »

Filmik z przed miesiąca w sumie ale dawno nic nie wrzucałem do tego tematu.

karkosik87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #177 : Styczeń 20, 2012, 18:50:15 »

Akwa fajne (strasznie mi sie podobaja duze akwaria --> im wieksze tym lepsze). Nie czytalem calego postu ale mam pytania...

Czy nie myslales na zmniejszeniem obsady? Z tego co widze na ostatnim filmiku jest 6-8szt pomaranczopletwnych (troszke duzo) a przeciez caly czas sie rozmnazaja. A teraz drugie pytanie, czy nie myslales zeby zaslonic czyms kominy? akwarium sie swietnie prezentuje ale napewno byl by lepszy efekt jak by nie bylo widac tych kominow i rur.   

Zycze Powodzenia w dalszej Hodowli Smiley
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #178 : Styczeń 20, 2012, 20:11:38 »

akwarium świetne  Grin a i chata też niczego sobie Smiley
jedynie co mi pozostaje to życzyć sukcesów Wink

subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #179 : Styczeń 23, 2012, 10:22:08 »

Akwa fajne (strasznie mi sie podobaja duze akwaria --> im wieksze tym lepsze). Nie czytalem calego postu ale mam pytania...

Czy nie myslales na zmniejszeniem obsady? Z tego co widze na ostatnim filmiku jest 6-8szt pomaranczopletwnych (troszke duzo) a przeciez caly czas sie rozmnazaja. A teraz drugie pytanie, czy nie myslales zeby zaslonic czyms kominy? akwarium sie swietnie prezentuje ale napewno byl by lepszy efekt jak by nie bylo widac tych kominow i rur.   

Zycze Powodzenia w dalszej Hodowli Smiley

Tak obsada jest do zmniejszenia, aktualnie mam coś w rodzaju kontrolowanego przerybienia co się nawet sprawdza ale Akary rosną szybko i trzeba się większości pozbyć. Jakby ktoś chciał to zapraszam, bardzo ładne rybska po pięknie wybarwionym i ogromnym ojcu, jest sporo większy niż sugerują wszystkie opisy w internecie Smiley

Co do kominów, oczywiście że o tym myślałem ale nie mam pomysłu jak je zasłonić, rośliny odpadają bo płaskie je zjedzą.

No i dziękuje za życzenia Smiley 
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: