Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o krytykę i pomoc:)  (Przeczytany 946 razy)
ginger
Nowy
*

« : Maj 08, 2010, 17:50:49 »

Planuję zakup akwa 112 L (80x35x40) i następującą obsadę:
- pielęgniczki kakadu 1+3,
-otoski x6,
-drobnoustek obrzeżony x10,
-kirysek pandax5,
-zbrojnik niebieski x1
Przyłożyłam się do obsady, więc mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie:).
 Mam za to problem z całą resztą, tzn sprzętem , podłożem i roślinami. Wstępnie wymyśliłam co następuje:
GRZAŁKA ELITE 100W Z TERMOREGULATOREM DO AKW.100L,
FILTR ZEWN. AQUA CLEAR 200-50 250-757L/H DO AKW.76-190L
 i podłoże ŻWIR CZARNY 2,5kg GRANULACJA 2,0-3,5 mm.
Z roślinami się poddałam- łacina mnie przeraża:) Będę wdzięczna za wszelkie wasze konstruktywne uwagi i pomoc przy podłożu i roślinach. Za to będę wdzięczna najbardziej.
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2010, 09:38:00 »

żwiru znacznie więcej potrzebujesz, jakieś 15kg, a nawet więcej.
Z roślinami wszystko jest zależne od oświetlenia.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2010, 10:02:58 »

Jaki dokładnie żwir planujesz dać? Bo czarny to jest zwykle z tymi dość ostrymi krawędziami i dla kirysków się nie nadaje, a także nie jest moim zdaniem odpowiedni dla zbrojnika który również lubi szperać w piasku...i pielęgniczek kakadu zdaje się też.
Zadbaj w każdym razie o nie ostre podłoże i najlepiej o mniejszej granulacji , do 1mm.

ginger
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2010, 11:21:13 »

Dzisiaj byłam na giełdzie i ... straszna kiszka:/ Udało mi się zakupić akwarium a cała reszta została przełożona na za tydzień. Chyba, że zrobię zakupy w necie.
 Oświetlenie na razie standardowe- 2x 18W.

Żwirek faktycznie był ostry więc odpuściłam- tym niemniej zależy mi na ciemnym podłożu i tu trochę głupieję- były żwirki na giełdzie przeróżne ale czarnego/ciemnego o nieostrych kantach nie:/ Pielęgniczki podobno lubią kopać i tu trochę się boję o rośliny. Jeśli kupię drobny żwir, to obłożenie kamieniami roślin pomoże??

Filtr został mi odradzony przez sprzedawcę, nakłaniał mnie do wewnętrznego Aquael 500 z lampą UV. Brak konieczności cięcia pokrywy i oszczędność miejsca niemal mnie przekonały. Chyba się zdecyduję.

Rośliny.. katastrofa! Zrobiłam listę tych jakie bym chciała ale sprzedawca mnie wyśmiał zanim zobaczył co na niej jest. Drugi nie znał łacińskich nazw- jakiś kosmos. Jest to problem z którym sobie nie radzę na chwilę obecną. Najrozsądniej chyba będzie kupić jakiś zestaw na allegro. Tylko się zastanawiam czy mogę sobie wsadzić dowolne rośliny czy też powinnam dobierać konkretne do biotopu?

Dostępność rybek  niemal zerowa- tylko zbrojniki były. Zaczynam się zniechęcać. Ale nie poddam się:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: