a czy CO2 z bimbrowni ma być podłączony cały czas?czy zależne to jest od ilości rybek i roślinek, w końcu rybki nie oddychają co2
CO2 nie ma najmniejszego sensu jeżeli nie masz co najmniej 0,5W/l oświetlenia. Oczywiście mile widziane żyzne podłoże (ziemia, biogrunt, kulki etc.)
I duża ilość roślin (nie opłaca się się stawiać nawet bimbrowni dla 2 roślinek).
A co sądzicie o tym nawozie co podałem w linku? Może ktoś korzystał i ma jakieś zdanie na ten temat ;P.
To są kulki gliniano-torfowe. Ja uważam że lepiej dać ziemię bądź jakieś specjalne podłoże akwarystyczne. Ale jeżeli masz dać jałowy żwir bądź piasek roślinom to daj chociaż te kulki (Zn, Mg, Mn, K oraz torf i żelazo). Roślinki na pewno się ucieszą. Ważne też aby nie przesadzić z ilością kulek, bo można zwyczajnie popalić korzenie roślinom. Aha i jeszcze żeby nie kłaść kulki bezpośrednio w korzeń rośliny lecz obok.
tak szczerze mówiąc nie wiedziałem że na podłoże do akwarium można dać ziemię ogrodową
domyślam się że jest bardzo dobra dla rozwoju roślinek i chyba tak zrobię tylko czy przy przesadzaniu roślinek albo jakichś renowacjach w akwarium ziemia mi całego akwarium nie zabrudzi.
imho ziemia to jeden z najlepszych nawozów dla roślin, trzeba tylko odpowiednio przygotować zbiornik do tego typu podłoża ( odpowiednie warstwy nie za grubo ziemi, żeby nie zabrudzić wody, chociaż w takim zbiorniku woda będzie zawsze lekko herbaciana).
Akwarium na ziemi jest bardzo łatwe i tanie w utrzymaniu (brak chemii).
Wsadzając kupione roślinki skracacie korzenie?
co Ty
co to ma w ogóle znaczyć? No chyba, że kupujesz w koszyczkach i jest w nich wata to jak najbardziej wyjmujesz delikatnie roślinkę i oczyszczasz korzenie z waty i tak wkładasz do podłoża. Można przyciąć łodygę rośliny gdy np. jest za długa ( ale to też w odpowiedni sposób dla rośliny). Także, korzeni się nie przycina.
co do rybek to chciałbym Danio/neonki/gupiki/2 glonojady/ew brzanki titeja/dwie albo 3 kosiarki
Gupiki odradzam, chyba że samych samczyków, ale słyszałem, że długo nie wytrzymują bez samic. Danio, zależy o jakie Ci chodziło. Neonki owszem 10-15 sztuk jak najbardziej. Co do brzanek.. rozumiem, że chodzi Ci o brzanki wysmukłe, hmm rosną do 7cm , nie pomogę Ci tutaj, ale według mnie za duże ryby do 75l (brutto 55l) . Zamiast kosiarek np. 6 otosków.