Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Akwarium 102L - wywalanie pokrywy. Co w zamian?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 102L - wywalanie pokrywy. Co w zamian?  (Przeczytany 5212 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« : Maj 17, 2010, 05:07:48 »

Witam
Po dłuższej przerwie na forum spowodowanej po pierwsze traumą po wymarciu połowy populacji zbiornika a następnie czynnikami zewnętrznymi.

Czas przyszedł na pozbycie sie mojej czarnej, plastikowej pokrywy. Co prawda swojego czasu zainwestowałem w nią trochę pieniędzy modernizując standardowe 2x18W na światło 0,8W/L ale po czasie okazuje się że zdejmowanie jej za każdym razem,. gdy chcę czyścić zbiornik lub przycinać rośliny jest mocno irytujące, tym bardziej że "nie ma pokrywy = ciemno w zbiorniku" a wtedy ciężko cokolwiek zobaczyć, tym bardziej kupki w ziemii.

Mam dylemat. Myślę nad:

1) Dwiema belkami np. Hagen Glo 2 raz po 2x24W, co da mi sumarycznie prawie 1W/L (mam butlę i easycarbo, spokojnie Smiley )i możliwość włączania ich parami przez timer.. Zainstalowałbym dwa Groluxy i dwa Aquarelle.

http://allegro.pl/item1009965724_belka_oswietleniowa_glo_2x24w_swietlowki_6500k.html

2) Lub lampą HQI 150W plus 2x24W (Grolux/Aquarelle). Np takiej:

http://allegro.pl/item1029544380_boyu_hqi_1x150_t5_2x24w_led_wentylator.html

Plus belek jest taki że nei muszę nic wiercić w suficie a przy cotygodniowym kombinowaniu w zbiorniku wystarczy że zdejmę przednią belkę lub przesunę i mam jako taki dostęp do zbiornika. Dla HQI będę musiał wiercic w suficie i podwiesić ją nad akwarium.
Niemniej jednak zaczytałem że jednak HQI ma lepszą "penetrację" świetlną zbiornika i generalnie daje lepsze efekty. Nie da się ukryć że jakbym zaświecił pełną mocą razem ze świetlówkami to watów byłoby sporo.

Co radzicie? Dodam że HQI wyniesie mnie około 100-150zł więcej, co jest do przełknięcia.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2010, 21:44:58 »

HQi do takiego akwarium bym sobie darował za bardzo by ci podgrzewało wodę lepsze rozwiązanie to te belki 24W z tym że ja na twoim miejscu dał bym też świetlówki białe o barwie 6000-6500K bo przy tych aquastarach i groluxach to baniak będzię wyglądał sztucznie kolorowy jak pudełko z landrynkami.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2010, 21:51:28 »

Mnie osobiście byłoby szkoda wydawać pieniądze na te belki. Uważam, że są za drogie. Nie lepiej zrobić coś samemu?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2010, 22:22:01 »

@baniakmaniak
Groluxy tak ale na tyle zbiornika, a z przodu nie Aquastary a Aquarelle. No jeszcze nie jestem pewien, Aktualnie mam lekką ciepłą poświatę w zbiorniku i efekt przyjemny.
A co do HQI to owszem podgrzewa wodę ale w przypadku zintegrowanego z lampą systemu "zapłonowego". Jeśli jest wywalony na zewnątrz a w większości aktualnie jest - to nie ma problemu podgrzewania wody a przynajmniej tak wynika z lektury internetu.

@CyFer
Już mam za sobą własnoręczne przerabianie pokrywy. Nie mam dość umiejętności, narzędzi na zrobienie naprawdę ładnej i estetycznej belki samemu. A może bardziej chodzi o czas i pracę Smiley No fakt.. drogie są. Wyszło mi jakieś 620zł jakbym chciał dwie i z wymianą na Groluxy i Aquarelle.

« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2010, 22:32:36 wysłane przez Agnus » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2010, 22:37:54 »

Skoro pasuje ci taka barwa czemu nie a co do aquastarów to są znacznie tańsze od philipsów aqareelle w technologii T5 więc przez to ma pomyłka.
Testowałem obie świetlówki świecą praktycznie tak samo sylvania podaje że światło jest nieco jaśniejsze ja tam tego nie zauważyłem na oko oczywiście.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2010, 11:22:32 »

Podjałem decyzję i wybór padł na:

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-swietlowki/80-dlugosci/lampa-weipro-lc90-4x39w-p-7149.html

Spełnia wszystkie moje wymagania jak podwójny przewód zasilający, odchylana  do tyłu, regulowane nóżki do położenia na akwarium, no i 4x39W co da konkretną ilość światła.

Myślę nad takim kompletem świetlówek, licząc od przodu:
1. 865
2. 865
3. Sylvania Aquastar
4. Sylvania Grolux

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2010, 12:28:44 »

Ja na twoim miejscu dal bym tak
1.Aquastar
2.865
3.Grolux
4.865
lub
1.Aquastar
2.865
3.865
4.Grolux
te 865 swieca jasniej (wiecej lumenow) wiec logiczne jest umieszczenie w srodku baniaka
U mnie w baniaku jest
1.Aquastar
2.865
3.Narva Nature 8000K prawie jak Grolux bardziej pomaranczowa
I jest fajnie
Ps Ale to kwestia gustu zawsze mozesz sobie poprzekladac i zobaczyc ktora opcja ci sie podoba.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2010, 12:37:14 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2010, 13:06:34 »

Chcę włączać najpierw "czerwone" światło w akwarium symulując świt (Grolux+Aquastar) a następnie w południe dołączać 865 i następnie symulując zachód - wyłączać je późnym popołudniem. Jako że lampa ma dwa przewody podpięte do pary świetlówek - Aquastar i Grolux muszą być koło siebie, tak samo jako 865. Choć Twoja druga propozycja jest bardzo sensowna i masz rację z tymi 865 w środku. Na pewno będę kombinował z ułożeniem, dzięki za poradę.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2010, 21:09:50 »

Podjałem decyzję i wybór padł na:

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-swietlowki/80-dlugosci/lampa-weipro-lc90-4x39w-p-7149.html

Spełnia wszystkie moje wymagania jak podwójny przewód zasilający, odchylana  do tyłu, regulowane nóżki do położenia na akwarium, no i 4x39W co da konkretną ilość światła.

Myślę nad takim kompletem świetlówek, licząc od przodu:
1. 865
2. 865
3. Sylvania Aquastar
4. Sylvania Grolux

Ta lampa nie jest odchylana, jak myślisz o jej zawieszeniu to jest całkiem fajna, ale IMHO nóżki ma tragiczne i na akwarium bym jej nie stawiał. Oglądałem ją "na żywo", bo byłem zainteresowany.

Nie wiem jakie wymiary ma Twój zbiornik, ale zapewne 80x35. Ja mam taki i finalnie mam 2 belki Hagena, jedną 2x24W (szeroka na 12 cm) i jedną 1x24 (szeroka na 9 cm).

Mam światła akurat, dokładnie 0,7 W/L a belki pozostawiają prawie15 cm z przodu na obsługę, więc nie muszę nic zdejmować, odchylać itp.

Świetlówki mam od przodu, Aquastar, 865, Gro-Lux. Gro-Luxa teoretycznie lepiej dać z przodu, ale z tyłu mam aromaticę i gro-lux ją ładnie wybarwia.

Pozdrawiam,
Tomek
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2010, 23:08:11 »

Jest odchylana Smiley Rozmawiałem z gościem od roslinyakwariowe.pl - zapewnił mnie że jest odchylana do tyłu i można wtedy pluskać się w akwa do woli a potem lampę "zamknąć" z powrotem. Może oglądałeś jakiś wcześniejszy model?

http://sklep.roslinyakwariowe.pl//thumbnails.php?sizeX=500&sizeY=500&img=images/weipro/lampa-t5/lampa-weipro-7.jpg

Mógłbyś rozwinąć odnośnie nóżek? Lampy nie mam jak podwiesić, wchodzi w grę tylko położenie na zewn. krawędziach zbiornika. Nóżki są przezroczyste więc chyba ok. Nie są stabilne? Chwiejne? Bo nie zrozumiałem co miałeś na myśli.

Także myślałem o Dwóch Hagen Glo - 2x2 lub podwójna i pojedyncza. I właśnie ilość wolnego miejsca z przodu byłaby dla mnie problemem. 15cm? To i tak trzeba choć jedną  lampę zdejmować na czas odkurzania w akwa lub przesadzania roślin, prawda?

Co do tego ułożenia świetlówek to zaczynam się przekonywać by dać 865 do środka. Grolux nawet teoretycznie lepiej dać na tył Smiley To typowo roślinne światło, z przodu stworzyłaby za bardzo bajkowy krajobraz, no chyba że takie ktoś ma zamierzenie ale taka czerwona poświata za bardzo dominuje naturalny kolor ryb i roślin by spłycać sobie w ten sposób front zbiornika.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2010, 07:34:00 »

Jest odchylana Smiley Rozmawiałem z gościem od roslinyakwariowe.pl - zapewnił mnie że jest odchylana do tyłu i można wtedy pluskać się w akwa do woli a potem lampę "zamknąć" z powrotem. Może oglądałeś jakiś wcześniejszy model?

Oglądałem model na dwie świetlówki i IMHO nie był odchylany, po prostu nóżki wsuwało sie w swojego rodzaju "szyny".

Mógłbyś rozwinąć odnośnie nóżek? Lampy nie mam jak podwiesić, wchodzi w grę tylko położenie na zewn. krawędziach zbiornika. Nóżki są przezroczyste więc chyba ok. Nie są stabilne? Chwiejne? Bo nie zrozumiałem co miałeś na myśli.

Nóżki wyglądały na chwiejne, ale to akurat mogło byc złudzenie. To co je zdeklasowało w moich oczach, to sposób mocowania: plastikową rynienkę dużo szerszą od szyby nakłada się na szybę i wkręca normalnymi metalowymi śrubami. Nie mam ochoty rysować OW śrubami... już nie chciałem nawet myśleć ile takie mocowanie wytrzyma. Rozwiązanie w belkach Hagena jest o niebo lepsze, chociaż też ma wady >> najlepiej mieć dostęp z boku do zbiornika.

Także myślałem o Dwóch Hagen Glo - 2x2 lub podwójna i pojedyncza. I właśnie ilość wolnego miejsca z przodu byłaby dla mnie problemem. 15cm? To i tak trzeba choć jedną  lampę zdejmować na czas odkurzania w akwa lub przesadzania roślin, prawda?

Sam się zdziwiłem, że nie Smiley W tym tygodniu zrobiłem rearanżację wycinając wszystkie rośliny z tyłu nie ruszając belek. Naprawdę miejsca mam wystarczająco dużo na wszelkie prace akwaryjne Smiley

Co do tego ułożenia świetlówek to zaczynam się przekonywać by dać 865 do środka. Grolux nawet teoretycznie lepiej dać na tył Smiley To typowo roślinne światło, z przodu stworzyłaby za bardzo bajkowy krajobraz, no chyba że takie ktoś ma zamierzenie ale taka czerwona poświata za bardzo dominuje naturalny kolor ryb i roślin by spłycać sobie w ten sposób front zbiornika.

Szkół umiejscawiania Gro-Luxa jest wiele Smiley Ja wyznaje w tym przypadku szkołę roslinakwariowych i daję raczej z tyłu. 865 ładnie złamało cukierkowość Gro-Luxa i zbiornik prezentuje się teraz lepiej. W szczególności dla moich oczu, 865 emituje więcej widzialnego dla człowieka światła.

Pozdrawiam,
Tomek
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2010, 17:18:42 »

@tmaciak
No to mam zagwozdkę, jeszcze raz napiszę do roslinyakwariowe.pl odnośnie tego odchylania. Bo jeśli to ma polegać na zdejmowaniu lampy i opieraniu jej na akwarium z tyłu - to żadna rewelacja Smiley

A czy te śruby to trzeba przykręcać? Przecież nóżki zdaje się mają przekrój "rynienki" i zamykają się na szybach akwarium, więc nie wkręcając śrub nic się nie porysuje, prawda? Chyba że śruby są koniecznie - to byłaby porażka.

A te swoje Hagen Glo umocowałeś na tych czarnych chwytach czy położyłeś na drucianych wysięgnikach? Rzeczywiście te belki dają sporo miejsca z boku - światło jest wtedy umiejscowione centralnie. Obawiałem się niedoświetlenia boków. Nie ma z tym problemu?

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2010, 18:18:29 »

@tmaciak
No to mam zagwozdkę, jeszcze raz napiszę do roslinyakwariowe.pl odnośnie tego odchylania. Bo jeśli to ma polegać na zdejmowaniu lampy i opieraniu jej na akwarium z tyłu - to żadna rewelacja Smiley

Być może rzeczywiście to inny model, ale patrząc na zdjęcia na RA to nie bardzo. Zresztą zobacz belki arkadii lub haliei, które na pewno są odchylane. Tak nawiasem, to odchylana belka to dla mnie żadna atrakcja w porównaniu z pokrywą, zaletą belki której nie trzeba odchylać jest to, że wszystko w akwa możesz robić w pełnym świetle.

A czy te śruby to trzeba przykręcać? Przecież nóżki zdaje się mają przekrój "rynienki" i zamykają się na szybach akwarium, więc nie wkręcając śrub nic się nie porysuje, prawda? Chyba że śruby są koniecznie - to byłaby porażka.

IMHO tak, rynienka podchodzi pod 1 cm o ile pamiętam.

A te swoje Hagen Glo umocowałeś na tych czarnych chwytach czy położyłeś na drucianych wysięgnikach? Rzeczywiście te belki dają sporo miejsca z boku - światło jest wtedy umiejscowione centralnie. Obawiałem się niedoświetlenia boków. Nie ma z tym problemu?

Czarne chwyty to podstawa dla drucianych wysięgników na których zawsze opiera się belka, nawet przy założeniu na akwa 60cm Smiley

Tak to wygląda na akwa 80 cm:

A tak na 60 cm:

Nie miałem ostatnio zbyt dużo czasu, zresztą "przebudowuję" akwaria, więc nie mam pod ręką zdjęcia z dwoma belkami...

Pozdrawiam,
Tomek
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Maj 23, 2010, 11:57:02 »

Dzięki za zdjęcia. Hmm. Na akwa 60cm wygląda to fajnie podczas gdy na zbiorniku 80cm już nie do konca. Na hobbystyczne akwarium to czemu nie ale mój zbiornik stoi w głównym pokoju, ma charakter głównie ozdobny. Pomyślę nad HagenGlo gdy będę gotowy wymienić dwie lampki biurkowe w mniejszym zbiorniku Smiley Widzę że idealnie pasuje, nie jest droga i wygląda dobrze.

Co do lampy Weipro - śrubki nie są potrzebne. Lampa "wchodzi" rynienkami podstawek dosyć głęboko i stabilnie. No nic, jeszcze pomyślę.
BTW Ładne masz zbiorniki Smiley Miło popatrzeć!

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2010, 18:00:14 »

Na akwa 60cm wygląda to fajnie podczas gdy na zbiorniku 80cm już nie do konca. Na hobbystyczne akwarium to czemu nie ale mój zbiornik stoi w głównym pokoju, ma charakter głównie ozdobny.

Trochę kwestia gustu, mi się podoba. Niestety 80cm to taki pośredni wymiar i ciężko znaleźć coś ciekawego... Może kiedyś dodam do kompletu 90x45x45 i wtedy znowu Hageny będą pasowały idealnie, ale już na świetlówki 39W Smiley

BTW Ładne masz zbiorniki Smiley Miło popatrzeć!

Dzięki Smiley Ten 60cm to fotka z wczesnego okresu dojrzewania, teraz wygląda inaczej, ale niestety walczę w nim z krótkimi nitkami od paru tygodniu. Zdjęcie 80cm to ze środka rearanżacji, przerabiam je na "zwartkarium", w tej chwili wyleciała ta przerośnięta żabienica i blyxa (cholerstwo rośnie jak dzikie przy EI) i dno zostało zasadzone 6 gatunkami zwartek, muszę z miesiąc poczekać aż się rozrośnie...

I jak już otwierasz akwarium to jeszcze parę uwag poza oświetleniowych:
- z mojego 112L odparowuje 1-1,5L wody dziennie,
- grzałka przestaje być ozdobą Smiley ,
- tych zwinników niestety już prawie nie mam, wędrowniczki są i lubią zwiedzać podłogę... docelowo będą w nim platki, bystrzyki amandy i otoski, z nimi nie mam problemów.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 18:08:30 wysłane przez tmaciak » Zapisane

Pozdrawiam,
Tomek
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: