Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy nawozić akwa 135l CO2??  (Przeczytany 3427 razy)
paweloo18
Stały użytkownik

« : Maj 18, 2010, 13:22:06 »

Mam akwa 135 l i chce zrobić z niego holenderskie. Akwarium ma wymiary 107x35x36 cm. Planuje dużą obsade roślin i trochę neonków. Oświetlenie w akwa będzie 2x30W T8. Potrzebuje je nawozić CO2? Mam w planach zrobienia bimbrowni. Co do roślin nie jestem jeszcze zdecydowany ale pytam ogólnie czy powinienem nawozic? Podłoże zrobie na bazie ziemi ogrodowej.

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2010, 16:34:56 »

Podobno nie ma sensu nawozić akwarium CO2 jak się ma oświetlenie słabsze niż 0,5W na litr wody a u Ciebie wynosi 0,44 W/l (2 x 30W/135 litrów). No chociaż odliczyć ilość pustej przestrzeni nad lustrem wody oraz całą warstwę podłoża to wyjdzie trochę mniej litrów a więc więcej W/l. Mimo to wielkich wyników się nie spodziewaj. Jeśli chcesz stosować CO2 to najlepiej dodaj jeszcze z jedną świetlówkę do swojej pokrywy.
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2010, 16:53:42 »

Żaden problem, moge dodać jeszcze jedną 30W ale czy to mi pomoże? Czy to będzie miec duzy wpływ na wzrost roślin?

Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2010, 17:52:49 »

No będzie miało ogromny wpływ na wzrost roślin, uwierz mi (oczywiście z jednoczesnym podawaniem CO2). Jak dodasz te 30W to będzie idealnie. Będziesz miał 0,66W/l. Ja mam dokładnie tyle, mam akwarium na bazie ziemi i nawożę rośliny CO2 z butli. Rośliny rosną w oczach po prostu przepięknie i praktycznie każdy gatunek. Wcześniej miałem standardowe oświetlenie z pokrywy (2 x 18W w akwarium 112l) i dozowałem CO2 z butli i praktycznie nic nie dawało. Nie widziałem żadnej różnicy między podawaniem CO2 a jego braku. Wszystkie rośliny mi padały po około miesiącu. Jeśli będziesz dodawał CO2 nie z butli a z bimbrowni polecam jednocześnie wspomagać dodawanie węgla nawozem węglanowych w płynie. Polecam EasyCarbo firmy EasyLife.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2010, 17:54:29 wysłane przez Japco » Zapisane
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2010, 18:16:07 »

Jak jeszcze zrobisz akwarium na bazie ziemi kwiatowej to już w ogóle 90% obsługi akwarium to będzie przycinanie roślin. Ziemię daj jakąś koniecznie bez dodatków nawozów, najlepiej jakąś najtańszą z marketu (ja mam z "Biedronki")
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2010, 19:00:42 »

3x30 do tak niskiego akwarium prosi się o glony, zwłaszcza przy bimbrowni. Zaczęłabym od 2x30 + bimber a jak to będzie niewystarczające to dopiero wtedy dołożyć światełka.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2010, 19:21:21 »

3x30 do tak niskiego akwarium prosi się o glony, zwłaszcza przy bimbrowni. Zaczęłabym od 2x30 + bimber a jak to będzie niewystarczające to dopiero wtedy dołożyć światełka.

o kurczę faktycznie akwarium bardzo niskie. Nie zwróciłem w ogóle na to uwagi  Undecided A faktycznie przez to światło będzie lepiej docierało do roślin i można spróbować z tym standardowym oświetleniem. Ale uważam, że z dodatkowym oświetleniem można spokojnie poradzić sobie z glonami, trzeba tylko mierzyć i dbać o poziomy azotanów i fosforanów. Ja mam o 5 cm wyższe akwarium a oświetlenie 3 x 24W i mógłbym jeszcze spokojnie coś dodać światełka. A jakie masz w ogóle te świetlówki? Może wystarczy tylko je wymienić na jakieś lepsze?
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2010, 19:50:46 wysłane przez Japco » Zapisane
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2010, 20:27:09 »

A ja powiem że co2 zawsze się przydaje tylko trzeba świecić swiatło przez 8-10h dziennie
U mnie przy 0,4w/l widzę dużą różnicę miedzy stosowaniem a nie co2
Z co2 rośliny są ładniej wybarwione itp
Ale nie musisz go dawać dużo wystarczy z 1-2 bąbelki na sekundę

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2010, 20:42:20 »

Jeśli będziesz dodawał CO2 nie z butli a z bimbrowni polecam jednocześnie wspomagać dodawanie węgla nawozem węglanowych w płynie. Polecam EasyCarbo firmy EasyLife.

Jeśli dobrze obliczyłem to nawozu EasyCarbo (25zł) wystarczy mi na niecały miesiąc, niestety szkoda mi na to kasy, myślę że bez tego sie obejdzie.

Co do świetlówek to jeszcze nie kupiłem ale pewnie będą: 1 x Opti Plant 30W, 1x Opti Natural 30W (wybarwiająca), 1x Opti Blue 30W. Znalazłem je na allegro: http://allegro.pl/item1028512036_opti_plant_30w_swiatlo_dla_roslin_doskonala.html
Niewiem czy to dobry pomysł, doradźcie.

A ja powiem że co2 zawsze się przydaje tylko trzeba świecić swiatło przez 8-10h dziennie
U mnie przy 0,4w/l widzę dużą różnicę miedzy stosowaniem a nie co2
Z co2 rośliny są ładniej wybarwione itp
Ale nie musisz go dawać dużo wystarczy z 1-2 bąbelki na sekundę

CO2 dozować tylko przy zaświeconym świetle?

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2010, 21:03:29 »

Grin Bez światła niema poco dawać co2 bo to światło i związki mikro makro powodują że rośliny rosną
Chociaż ja nie bawię się w zamykanie bimbrowni na noc po prostu na noc włączam napowietrzanie i wszystko jest ok.
Tylko oczywiście mówię o podawaniu małej ilości co2 nie jakiś wielkich ilości hi-tech

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2010, 21:05:14 »

Dobry pomysł, tylko musze kupić jakiś napowietrzacz Roll Eyes

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2010, 21:09:31 »

Dobry pomysł, tylko musze kupić jakiś napowietrzacz Roll Eyes
a czym napowietrzasz teraz?

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2010, 21:10:49 »

Filtr z deszczownia..

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2010, 21:18:25 »

Wydaje mi się że jak nie bedziesz dawał dużo co2 to mozesz zostać z tym co masz bez problemu
Wylot z dyfuzora zrób tak żeby woda z deszczownicy zabierała mgiełkę pod wodę i bedzie git

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 19, 2010, 09:36:30 »

1 x Opti Plant 30W, 1x Opti Natural 30W (wybarwiająca), 1x Opti Blue 30W

IMHO Opti Blue sobie daruj. To świetlówka do akwariów morskich.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: