Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium. Co kupic.  (Przeczytany 6331 razy)
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2010, 20:04:16 »

mozesz, nawet tak lepiej

Di_Stefano
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2010, 21:12:11 »

Jeśli statecznik to kup elektroniczny. Nie ma wtedy prawie żadnych strat mocy, wszystko idzie w światło. Polecam: http://www.zoolight.pl/.
Myślę, że grzałkę możesz sobie odpuścić, bo przy silnym oświetleniu woda spokojnie będzie miała 26- 28 st.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2010, 21:19:17 »

Jeśli podaje że chce kupic do T5 to tylko elektroniczny nie ma magnetycznych tylko są do świetlówek 8W i 13W a do tych w nowszej technologii to tylko elektroniczne.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Legons
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2010, 21:26:52 »

Ok zakupilem statecznik i te oprawy bryzgoszczelne bo po co ta z t8 niszczyc i jeszcze by jakies spiecie zrobily.

Jutro teoretycznie bede mial wszystko na start akwarium, chyba ze poczta zawali.
Jednan baniak zaleje albo w piatek albo dopiero we wtorek, zalezy kiedy przyjda roslinki, chce zamowic jutro zeby doszly na piatek, ale jesli nie bede mial pewnosci wtedy zamowie na wtorek.

Czy akwarium BEZ zalania wody ale z piachem mozna przemiszczac w miare bezpiecznie? Tzn przesuwac razem z szafka? Tzn jeszcze nie mam go nawet w pokoju tylko stoi w innym pomieszczeniu ale z racji gabarytow zaczyna przeszkadzac i moze jutro bym zrobil podloze itd...a zalal wode dopiero w piatek albo wtorek, ale wtedy jak mowie bede musial nim jezdzic troche po pokoju z ta ziemia, nie boje sie ze go ja rozbije u siebie bo w miejscu gdzie sie znajduje jest jeszcze wieksze ryzyko niestety :/

edit: tzn ja juz zakupilem swietlowki t5 i mam je w domu.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 21:31:36 wysłane przez Legons » Zapisane
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Maj 28, 2010, 21:30:37 »

Może
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Maj 29, 2010, 06:22:16 »

Z akwa z podłożem na szafce możesz delikatnie manewrować i je przemieszczać. Pamiętaj tylko aby z daleka od przedmiotów by nie uderzyć i nie zbić ścianki zbiorniczka. Proponuję robić to z kimś, bo 120 cm akwarium z podłożem i szafką trochę waży. Ostatnio malowałem ściany w pokoju gdzie na szafce stoi moje 120 litrów z podłożem, skałami, zalane do pełna wodą i bardzo delikatnie odsunąłem je od ściany jakieś 1,5 metra, a po pomalowaniu dosunąłem na miejsce. D E  L I K T N I  E   I   P O W O L I  !!!
Legons
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Maj 29, 2010, 06:59:57 »

Rozumiem.

Teraz pytanko.

Na start zostawic 2x30 w czy przerobic od razu na 2x54...jezeli zostawic 2x30 to na jak dlugo...jesli na 2x54 to czy nie bedzie od razu ogromnej inwazji glonow?
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Maj 29, 2010, 08:02:27 »

Na start zostawic 2x30 w czy przerobic od razu na 2x54...jezeli zostawic 2x30 to na jak dlugo...jesli na 2x54 to czy nie bedzie od razu ogromnej inwazji glonow?

Zawsze na początku jest inwazja glonów:)

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Maj 29, 2010, 08:24:50 »

Zawsze na początku jest inwazja glonów:)

Nie zawsze Wink

Jest wiele "szkół", niektórzy od pierwszego dnia świecą z max mocą przez docelową ilość godzin i mówią że tak jest najlepiej
Inni z kolei mówią że najlepiej jest zacząć od mniejszej ilości światła i po osiągnięciu pełnego czasu świecenia zwiększyć do docelowej ilości światła.
Inni jeszcze świecą z max mocą od początku, ale zaczynają od np 6 godzin dziennie i zwiększają ten czas o jakąś mała jednostkę czasu dziennie np. 15 min - i to jest najpopularniejszy sposób.
Osobiście po miękkim restarcie wykorzystałem opcje nr 1, przy tym nawoziłem pełną dawka i uniknąłem glonów.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2010, 13:58:43 »

Po miękkim restarcie i dojrzałym filtrze to tak ale autor wątku ma nowe więc raczej powinien nawet świecic tym T8 2x30W niż odpalac od razu T5 2x 54W bo glony napewno mu się pojawią.Nawet przy mniejszym świetle proponuje krótszy czas świecenia zacznij od 6godz/na dobę i zwiększaj co tydzień o godzinę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2010, 19:34:25 »

Po miękkim restarcie i dojrzałym filtrze to tak ale autor wątku ma nowe więc raczej powinien nawet świecic tym T8 2x30W niż odpalac od razu T5 2x 54W bo glony napewno mu się pojawią.Nawet przy mniejszym świetle proponuje krótszy czas świecenia zacznij od 6godz/na dobę i zwiększaj co tydzień o godzinę.

Ja napisałem o sobie, że to miękki restart..., wymieniłem opcje które autor wątku może przeanalizować i wykorzystać, ze względu na to że każde akwarium jest inne, nie mogę polecić którejkolwiek z opcji, a przy każdej z tych opcji były porażki jak i sukcesy.

Legons
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 01, 2010, 07:53:39 »

Dzis dojda roslinki, ale swietlowki beda zamontowane dopiero jutro.
Czy zalewac zbiornik bez oswietlenia czy moze lepiej zeby roslinki sobie lezaly zapakowane do jutra? Ok 15 godzin w tym noc.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 01, 2010, 08:08:59 »

Zalewać bez oświetlenia Wink

Legons
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 01, 2010, 08:17:50 »

Nie wyczuwam ironii, a powinienem?
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 01, 2010, 11:39:40 »

bo ironii nie ma, zalewaj dzień bez światła niczego nie zmieni, zwłaszcza że trochę światła będą dostawać z promieni słonecznych Wink

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: