Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Skalar - kładzie się na dnie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalar - kładzie się na dnie  (Przeczytany 14510 razy)
Kam1l
Nowy
*

« : Maj 23, 2010, 13:13:22 »

Witam.
Posiadam 3 skalary, kiryśnika, glonojada i kilka mniejszych ryb dennych.

Tydzień temu zauważyłem u jednego ze skalarów dziwne objawy. Ustawiał się przodem do nadmuchu filtra i przebywał tam cały dzien (tak jakby brakowało mu tlenu). Nastepnie płetwy zaczeły się strzępić a łuski tak jakby stroszyć. Potem siedział w rogu cały dzień i się nie ruszał aktualnie leży na boku i wogóle nie pływa. Oczywiście nic nie je przez kilka dni.
Pozostałe skalary są w bdb kondycji. Zero objawów jakiejś choroby.

Co to może być za choroba i jak go uleczyć? Mam go już pare lat i mocno sie przywiązałem do tych rybek. Ostatnio nie kupowałem żadnych nowych ryb ani roślin. Woda była wymieniana około tydzien temu (ok 10 litrów).

Proszę o  pomoc i dziękuje

E: Akwarium ma 60 litrów, daje pokarm płatkowy. Nigdy nie miałem tego typu problemów.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 13:15:28 wysłane przez Kam1l » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2010, 13:19:24 »

Skalary i Kiryśnik w 60L? Daj zdjęcia akwarium.
Jeśli ma parę lat to może już starość - ale nie jestem specem od Skalarów.
Jeśli 1 ryba ma tak poważne objawy to powinieneś ją od razu odizolować ponieważ jeśli to zaraźliwe to spora szansa że padnie Ci reszta na to samo.
Skalary potrzebują również żywego pokarmu, lub choćby mrożonek.

Podaj parametry wody i resztę danych zbiornika.
Stroszenie łusek i strzępienie płetw to objawy np. Puchliny wodnej.
=============================================
Informacje na jej temat z internetu:
Przyczyny:
-Bakterie

Objawy
-Spuchnięty brzuch
- Poszarpane płetwy
-Nastroszone łuski w okolicy brzucha

Leczenie:
Trzeba zastosować gotowe leki na tą chorobę np. Sera Bactopur Direct, Chloromycetyny (40mg/1l przez 10-20 godz.) lub Achromycyna (1g/100l wody przez okres 4 dni)
=============================================

Oczywiście zanim zaczniesz leczyć rybę to ją odizoluj i ponad wszelką wątpliwość zdiagnozuj w/w lub inną chorobę.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 13:23:11 wysłane przez Agnus » Zapisane

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2010, 09:55:18 »

starość go wykańcza daj mu odejść w spokoju Sad

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
Kam1l
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2010, 17:07:22 »

Akwarium mam takie seryjne jak były do kupna z plastikowymi przykrywkami więc 60x30x30 (bodajże).
Nigdy nie badałem jakoś szczególnie parametrów wody bo nie było to potrzebne jakoś szczególnie.
Skalar ma z 5 lat więc chyba nie jest, aż taki stary. Są osobniki dużo starsze i żyją bez problemu z tego co czytałem Smiley

Agnus: Dzięki wielkie. Poczytam jeszcze troche o tej chorobie i jutro zakupuje lekarstwo. Mam nadzieje że pomoże Smiley

Dzisiaj wygląda troche lepiej. Nie leży już w kącie na rogu tylko między roślinkami siedzi na dnie ale nadal nie reaguje nawet na pokarm.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2010, 18:00:36 »

Kam
Nie chciałbym Cię martwić ale choć co prawda na jednej stronce piszą:
http://www.akwarium.neostrada.pl/zycia.htm
że Żaglowce żyją do 8 czy więcej lat, to niemniej na innych spotkałem się z informacjami że do 5-6. Tak więc Twój konkretny żeglarz może już niedomagać, jest dość stary. Z drugiej strony objawy jasno wskazują na chorobę. Być może sędziwy wiek i osłabienie spowodowały stan chorobowy, infekcję itp. Spróbuj leczyć - jeśli to stary kumpel to warto go ratować. Ale nie obiecuj sobie że go uratujesz. C'est la vie.. Powodzenia!

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2010, 18:26:21 »

Myślę jednak, że 5 lat to nie jest tak dużo. Skalary żyją do 15, a więc 5 lat to nie tak źle, poza tym na tej stronie pomiary są mocno zaniżone. Rozwarte skrzela mogą świadczyć o jakiś przywrach, odstające łuski - niestety o posocznicy. Ja bym spróbował leczenie SERA Bactopur Direct, ale nie wiem czy to dużo da.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 18:28:52 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2010, 07:48:15 »

Możesz podać jakie rozmiary osiągnął ten skalar w takim akwarium przez 5 lat?

Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2010, 22:30:39 »

Dzisiaj miałem dokładnie to samo co kolega opisał z jego skalarem. Ryby od 5 dni mi padają codziennie po jedej jak by się zmówiły. Temperatura jest 25 st. C pH Wody 7,5 , ostatnia podmiana była wczoraj. Woda była odstana 3 dni !

Fogpawel
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2010, 21:00:36 »

siema też miałem 3 skalary i tez padl mi żaglowiec jak tobie , za obserwowałem ze inne w dziwny sposób go atakuja i potem tez mial takie obiawy jak u ciebie schowany i bez ruchu ,jak możesz daj go do siadki i zwróć uwage co sie dzieje pozdrawiam
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2010, 22:52:53 »

siema też miałem 3 skalary i tez padl mi żaglowiec jak tobie , za obserwowałem ze inne w dziwny sposób go atakuja i potem tez mial takie obiawy jak u ciebie schowany i bez ruchu ,jak możesz daj go do siadki i zwróć uwage co sie dzieje pozdrawiam

Dał bym go do tego "kojca" bo chyaba tak to się nazywa, ale on już padł Sad, no niestety nie wiem powiedz mi jeżeli się znasz na skalarach, czy te kolory robią jakąś różnice. Miałem tego dużego on był szary w czarne paski, mam dwa małe całe białe malutkie są, i jednego małego całego czarnego, i widziałem jak ten mały skubał mi tego dużego skalara.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: