Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « karpiencoksztaltne do malych akwa....?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: karpiencoksztaltne do malych akwa....?  (Przeczytany 18661 razy)
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Maj 27, 2010, 09:57:09 »

wiki?Huh
nie kumam Roll Eyes

Kris
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 27, 2010, 09:57:26 »

Wikipedia.

Np proporczykowiec: http://pl.wikipedia.org/wiki/Proporczykowiec_Gardnera
A karpieńcowate: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karpie%C5%84cowate
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 18:43:50 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Maj 27, 2010, 09:59:32 »

a no tak
z tamtad niewiele sie mozna o rybach dowiedziec Sad

Kris
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Maj 27, 2010, 10:04:37 »

no ja tez nie jestem ichtiologiem, ale ukonczylem rybactwo i ochrone wod - w sumie to jednak jestem

Ciekawy tekst Cheesy

Akurat Wikipedia nie jest najbardziej wiarygodnym źródłem na świecie, więc wolę się posiłkować bardziej pewnymi i na bieżąco aktualizowanymi.

Karpieńcowate = Cyprinodontidae

http://www.fishbase.org/identification/specieslist.cfm?famcode=212&areacode=

A co do samego wątku to bardzo fajny temat, bo rzeczywiście rybki te (karpieńcokształtne) nie są zbyt popularne, a przecież mało które mogą dorównywać im ubarwieniem.

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Maj 27, 2010, 10:15:23 »

a czemuż to ciekawy???

Kris
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Maj 27, 2010, 10:28:05 »

Po prostu mnie rozbawił - przeczytaj go sobie - zabrzmiało jakbyś nie wiedział, czy jesteś ichtiologiem, czy nie  Smiley

Zrozum, ja nie chcę się spierać, czy wymądrzać. Po prostu uważam, że temat został źle zatytułowany i chciałem zwrócić na to uwagę.
Poprawne nazewnictwo jest dla naszego hobby bardzo istotną kwestią.
Nadal uważam, że mam rację i na dowód podałem źródło - uważam, że wiarodajne, ale mogę się oczywiście mylić.
Dobrze byłoby to w takim razie ustalić, więc jak masz jakieś lepsze źródło to chętnie poczytam i się dokształcę Smiley

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #21 : Maj 27, 2010, 10:52:10 »

Po prostu mnie rozbawił - przeczytaj go sobie - zabrzmiało jakbyś nie wiedział, czy jesteś ichtiologiem, czy nie  Smiley

Zrozum, ja nie chcę się spierać, czy wymądrzać. Po prostu uważam, że temat został źle zatytułowany i chciałem zwrócić na to uwagę.
Poprawne nazewnictwo jest dla naszego hobby bardzo istotną kwestią.
Nadal uważam, że mam rację i na dowód podałem źródło - uważam, że wiarodajne, ale mogę się oczywiście mylić.
Dobrze byłoby to w takim razie ustalić, więc jak masz jakieś lepsze źródło to chętnie poczytam i się dokształcę Smiley

Musze się podpisać pod tym postem choć miałem nie zwracać na to uwagi, lecz omawiane ryby są karpieńcokształtne, wiem że każdemu się mogło walnąć dlatego prosiłbym o poprawienie w celu nie wprowadzania w błąd potencjalnych odbiorców;)
nie pytajcie o źródła bo wszystkie książki w mym domu i 80 % internetu twierdzi że to Karpieńcokształtne.
Do Karpieńcowatych należy np Jordanelka Florydzka

http://fishbase.org/summary/speciessummary.php?id=4756
Fishbase jest najbardziej wiarygodnym źródłem w necie ponieważ jest stale odświeżany nowinkami ichtiologicznymi

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2010, 11:08:34 »

po prostu nie mam jako takiego tytlu ichtiologa, choć mam takie kwalifikacje. nie mam, bo kończyłem nie uniwerek ale akademie rolnicza, a w Krakowie nie ma wydziału ichtiologii( i takowych nie dają)tylko rybactwo i ochrona wód - a napisałem tak, żeby co dociekliwsi mnie nie męczyli hehe
a co do systematyki .... to ona się zmienia jak w kalejdoskopie - jeszcze niedawno wszystkie propory należały do jednego rodzaju Aphyosemion + Roloffa.
Teraz jest Aphyosemion, Archiaphyosemion , Scriptaphyosemion, Chromaphyosemion , Fundulosoma, Fundulopanchax ,  Callopanchax , Diapteron, Adamas + może inne
najważniejsze jest, ze każdy wie o co chodzi - ale dzięki za wychwycenie błędu
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 08:28:00 wysłane przez panchax » Zapisane

Kris
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Maj 27, 2010, 11:13:47 »

juz zmienilem

Kris
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #24 : Maj 27, 2010, 17:07:44 »

panchax zgadzam się że te ryby nadają się do małych akwariów, ale jako jedyni mieszkańcy większość ryb z rodziny Nothobranchiidae i Rivulidae to agresory. Mam podobne doświadczenia jak Seboos z trzymania Proporczykowca Gardnera. Miałem je dosyć dawno jednak po wpuszczeniu do ogólniaka po zaledwie dwóch dniach, ryby zostały bez ogonów. Dlatego oddałem je za darmo kumplowi i uważam że nie nadają się do trzymania z innymi rybami, no chyba że z innymi proporcami. To samo tyczy się podobno spokojnego Proporczykowca z Kap Lopez, którego jakiś czas temu kupiła moja znajoma. Po zaledwie 3 dniach znaczna część ryb nie miała ogonów i nastąpił jeden zgon, oprócz nich miała podstawówkę w tym akwarium dania, modrooki, platki.
Jeżeli chcesz rozpowszechniać te ryby to życzę powodzenia i szczęścia będzie Ci potrzebne. Ludzie nie mają dość moli gupoli i neonów, a inne bardziej ciekawe ryby interesują jedynie jednostki jak Ciebie, mnie i zaledwie kilu innych. Lepiej byś założył temat hodowla i ciąża u molinezji, a na pewno miałbyś z kim wymieniać informację .
Dziwi mnie tez że nie masz miejsca na te ryby bo nie potrzebują dużych akwariów.
Jeszcze pytanko masz lub miałeś Cynolebias leptocephalus lub Megalebias elongatus.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 19:11:17 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Maj 27, 2010, 23:16:26 »

kiedyś dawno miałem wachlarki brazylijskie (jedyne jakie miałem), ale wtedy to jeszcze nie wiedziałem co to jest diapauza - z 10 lat wtedy miałem

wiadomo - gro proporczykowcow nie nadaje sie do akwarium ogólnego , zwłaszcza z gupikami heh
 nie namawiałem by wpuszczać je do ogólnego (u mnie teraz 4 podrostki proporow błękitnych 9-10cm, plywaja z tertami cesarskimi, kosiarami agasizem i ramirezami i nic się nie dzieje)
chodziło mi o to , ze jeśli ktoś posiada nieduże akwarium, to warto pokosić sie o te ryby
kolejny raz powtórzę, ze BIOTOPOWY ZBIORNICZEK z tymi rybami wygląda znakomicie, zresztą w małym akwarium takim 45l dwa, trzy gatunki (zależy jeszcze jakie) to max

"Dziwi mnie tez że nie masz miejsca na te ryby bo nie potrzebują dużych akwariów." - trochę się pogubiłem Roll Eyes

co do nowego tematu o molinezjach np Embarrassed nie ..... odpowiedzi w tych klimatach są tutaj tysiące - nie to nie dla mnie

Kris
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Maj 28, 2010, 06:58:36 »

Do jednogatunkowych niewielkich akwariów to super sprawa. Jestem przekonany, że kiedyś spróbuję tych rybek:)
Wiesz może jaki jest największy gatunek z proporczykowców i szczupieńczyków? A jeśli nie konkretny gatunek, to do jakich rozmiarów dorastają te największe?

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Maj 28, 2010, 08:19:41 »

najwiekszy( fotka na poprzedniej stronie) to proporczykowiec błękitny , który rośnie do 12 cm
Fundulopanchax deltaensis niewiele mu ustępuje -9 cm
Fundulopanchax fallax przekracza 10cm

szczupienczyki
najwiekszy jest pręgowany(liniowy)- możne przekroczyć dyszkę, podobnie szesciopregi - hodowca od którego je wziąłem mówił , ze do 12 cm - moje jak narazie maja kolo 9cm

Kris
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Maj 28, 2010, 08:22:48 »

A najmniejsze?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Maj 28, 2010, 08:39:19 »

A najmniejsze?

jeden z najmniejszych szczupienczykow dostępnych w sklepach to szczupienczyk karłowaty - ten z pierwszej strony 3,5 cm max 4
podobnie niektore z lśniącooczek  - niektore gat. ok 2,5 - 3cm
z proporczykowcow to diapterony 3,5 - 4 cm

Kris
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: