panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #15 : Maj 27, 2010, 09:57:09 » |
|
wiki? nie kumam
|
|
|
|
Kris
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #16 : Maj 27, 2010, 09:57:26 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 18:43:50 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #17 : Maj 27, 2010, 09:59:32 » |
|
a no tak z tamtad niewiele sie mozna o rybach dowiedziec
|
|
|
|
Kris
|
|
|
Topielec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #18 : Maj 27, 2010, 10:04:37 » |
|
no ja tez nie jestem ichtiologiem, ale ukonczylem rybactwo i ochrone wod - w sumie to jednak jestem
Ciekawy tekst Akurat Wikipedia nie jest najbardziej wiarygodnym źródłem na świecie, więc wolę się posiłkować bardziej pewnymi i na bieżąco aktualizowanymi. Karpieńcowate = Cyprinodontidaehttp://www.fishbase.org/identification/specieslist.cfm?famcode=212&areacode=A co do samego wątku to bardzo fajny temat, bo rzeczywiście rybki te (karpieńcokształtne) nie są zbyt popularne, a przecież mało które mogą dorównywać im ubarwieniem.
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Maj 27, 2010, 10:15:23 » |
|
a czemuż to ciekawy???
|
|
|
|
Kris
|
|
|
Topielec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #20 : Maj 27, 2010, 10:28:05 » |
|
Po prostu mnie rozbawił - przeczytaj go sobie - zabrzmiało jakbyś nie wiedział, czy jesteś ichtiologiem, czy nie Zrozum, ja nie chcę się spierać, czy wymądrzać. Po prostu uważam, że temat został źle zatytułowany i chciałem zwrócić na to uwagę. Poprawne nazewnictwo jest dla naszego hobby bardzo istotną kwestią. Nadal uważam, że mam rację i na dowód podałem źródło - uważam, że wiarodajne, ale mogę się oczywiście mylić. Dobrze byłoby to w takim razie ustalić, więc jak masz jakieś lepsze źródło to chętnie poczytam i się dokształcę
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #21 : Maj 27, 2010, 10:52:10 » |
|
Po prostu mnie rozbawił - przeczytaj go sobie - zabrzmiało jakbyś nie wiedział, czy jesteś ichtiologiem, czy nie Zrozum, ja nie chcę się spierać, czy wymądrzać. Po prostu uważam, że temat został źle zatytułowany i chciałem zwrócić na to uwagę. Poprawne nazewnictwo jest dla naszego hobby bardzo istotną kwestią. Nadal uważam, że mam rację i na dowód podałem źródło - uważam, że wiarodajne, ale mogę się oczywiście mylić. Dobrze byłoby to w takim razie ustalić, więc jak masz jakieś lepsze źródło to chętnie poczytam i się dokształcę Musze się podpisać pod tym postem choć miałem nie zwracać na to uwagi, lecz omawiane ryby są karpieńcokształtne, wiem że każdemu się mogło walnąć dlatego prosiłbym o poprawienie w celu nie wprowadzania w błąd potencjalnych odbiorców;) nie pytajcie o źródła bo wszystkie książki w mym domu i 80 % internetu twierdzi że to Karpieńcokształtne. Do Karpieńcowatych należy np Jordanelka Florydzka http://fishbase.org/summary/speciessummary.php?id=4756Fishbase jest najbardziej wiarygodnym źródłem w necie ponieważ jest stale odświeżany nowinkami ichtiologicznymi
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2010, 11:08:34 » |
|
po prostu nie mam jako takiego tytlu ichtiologa, choć mam takie kwalifikacje. nie mam, bo kończyłem nie uniwerek ale akademie rolnicza, a w Krakowie nie ma wydziału ichtiologii( i takowych nie dają)tylko rybactwo i ochrona wód - a napisałem tak, żeby co dociekliwsi mnie nie męczyli hehe a co do systematyki .... to ona się zmienia jak w kalejdoskopie - jeszcze niedawno wszystkie propory należały do jednego rodzaju Aphyosemion + Roloffa. Teraz jest Aphyosemion, Archiaphyosemion , Scriptaphyosemion, Chromaphyosemion , Fundulosoma, Fundulopanchax , Callopanchax , Diapteron, Adamas + może inne najważniejsze jest, ze każdy wie o co chodzi - ale dzięki za wychwycenie błędu
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 08:28:00 wysłane przez panchax »
|
|
Kris
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #23 : Maj 27, 2010, 11:13:47 » |
|
juz zmienilem
|
|
|
|
Kris
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #24 : Maj 27, 2010, 17:07:44 » |
|
panchax zgadzam się że te ryby nadają się do małych akwariów, ale jako jedyni mieszkańcy większość ryb z rodziny Nothobranchiidae i Rivulidae to agresory. Mam podobne doświadczenia jak Seboos z trzymania Proporczykowca Gardnera. Miałem je dosyć dawno jednak po wpuszczeniu do ogólniaka po zaledwie dwóch dniach, ryby zostały bez ogonów. Dlatego oddałem je za darmo kumplowi i uważam że nie nadają się do trzymania z innymi rybami, no chyba że z innymi proporcami. To samo tyczy się podobno spokojnego Proporczykowca z Kap Lopez, którego jakiś czas temu kupiła moja znajoma. Po zaledwie 3 dniach znaczna część ryb nie miała ogonów i nastąpił jeden zgon, oprócz nich miała podstawówkę w tym akwarium dania, modrooki, platki. Jeżeli chcesz rozpowszechniać te ryby to życzę powodzenia i szczęścia będzie Ci potrzebne. Ludzie nie mają dość moli gupoli i neonów, a inne bardziej ciekawe ryby interesują jedynie jednostki jak Ciebie, mnie i zaledwie kilu innych. Lepiej byś założył temat hodowla i ciąża u molinezji, a na pewno miałbyś z kim wymieniać informację . Dziwi mnie tez że nie masz miejsca na te ryby bo nie potrzebują dużych akwariów. Jeszcze pytanko masz lub miałeś Cynolebias leptocephalus lub Megalebias elongatus.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 19:11:17 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #25 : Maj 27, 2010, 23:16:26 » |
|
kiedyś dawno miałem wachlarki brazylijskie (jedyne jakie miałem), ale wtedy to jeszcze nie wiedziałem co to jest diapauza - z 10 lat wtedy miałem wiadomo - gro proporczykowcow nie nadaje sie do akwarium ogólnego , zwłaszcza z gupikami heh nie namawiałem by wpuszczać je do ogólnego (u mnie teraz 4 podrostki proporow błękitnych 9-10cm, plywaja z tertami cesarskimi, kosiarami agasizem i ramirezami i nic się nie dzieje) chodziło mi o to , ze jeśli ktoś posiada nieduże akwarium, to warto pokosić sie o te ryby kolejny raz powtórzę, ze BIOTOPOWY ZBIORNICZEK z tymi rybami wygląda znakomicie, zresztą w małym akwarium takim 45l dwa, trzy gatunki (zależy jeszcze jakie) to max "Dziwi mnie tez że nie masz miejsca na te ryby bo nie potrzebują dużych akwariów." - trochę się pogubiłem co do nowego tematu o molinezjach np nie ..... odpowiedzi w tych klimatach są tutaj tysiące - nie to nie dla mnie
|
|
|
|
Kris
|
|
|
Topielec
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #26 : Maj 28, 2010, 06:58:36 » |
|
Do jednogatunkowych niewielkich akwariów to super sprawa. Jestem przekonany, że kiedyś spróbuję tych rybek:) Wiesz może jaki jest największy gatunek z proporczykowców i szczupieńczyków? A jeśli nie konkretny gatunek, to do jakich rozmiarów dorastają te największe?
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #27 : Maj 28, 2010, 08:19:41 » |
|
najwiekszy( fotka na poprzedniej stronie) to proporczykowiec błękitny , który rośnie do 12 cm Fundulopanchax deltaensis niewiele mu ustępuje -9 cm Fundulopanchax fallax przekracza 10cm
szczupienczyki najwiekszy jest pręgowany(liniowy)- możne przekroczyć dyszkę, podobnie szesciopregi - hodowca od którego je wziąłem mówił , ze do 12 cm - moje jak narazie maja kolo 9cm
|
|
|
|
Kris
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #28 : Maj 28, 2010, 08:22:48 » |
|
A najmniejsze?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #29 : Maj 28, 2010, 08:39:19 » |
|
A najmniejsze?
jeden z najmniejszych szczupienczykow dostępnych w sklepach to szczupienczyk karłowaty - ten z pierwszej strony 3,5 cm max 4 podobnie niektore z lśniącooczek - niektore gat. ok 2,5 - 3cm z proporczykowcow to diapterony 3,5 - 4 cm
|
|
|
|
Kris
|
|
|
|