Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY-rośliny słabo rosną :(  (Przeczytany 9426 razy)
kostek20
Zainteresowany
**

« : Maj 25, 2010, 16:05:26 »

Cześć mam akwa 112l oświetlenie 2x18w nawożę PlantaMin firmy TatraPlan podaje z godnie z instrukcją.Co2 mam z najzwyklejszej butli +dyfuzor ta butla firmy Filtus http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtus-butla-1000ml-p-2211.html . Dodać 1 świetlówkę (mam już wszystko przygotowalnie tylko zamontować)  ?? zmienić nawożenie (podajcie czym nawozić )  , podawać w większych dawkach ten plantamin , nie wiem pomożecie mi żeby te roślinki chodź trochę rosły. Z góry DZIĘKUJE za odpowiedz POZDRAWIAM.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2010, 16:27:30 »

Nie rozumiem Twojego problemu. Skoro masz przygotowane do dołożenia światła to po prostu dołóż.
Co do nawożenia, masz wszystko tutaj: http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=24440
Jeszcze jakieś pytania?

kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2010, 16:40:59 »

Dobra spoko ale może ktoś mi pomoże kto ma w tym już doswiadczenie z tym nawozem czy go zmienić czy nie???
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2010, 16:59:23 »

Używaj soli do nawożenia a nie jakichś płynów, w których nie wiesz co jest i w jakich proporcjach.

kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2010, 17:05:28 »

To możesz mi wysłać jakieś te sole co najlepiej będzie kupić?Huh  Żeby wszystko ładnie rosło???
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2010, 17:12:01 »

Najpierw zrób to światło a potem poczytaj o tych "jakichś" solach bo nie wystarczy je mieć, trzeba wiedzieć co z nimi zrobić. Jak przeczytasz choćby to co masz w podanym linku to sam znajdziesz odpowiednie komponenty.
Di_Stefano
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2010, 17:22:35 »

Napisz ile czasu zajmujesz się akwarystyką, bo używanie soli to nie takie proste i nie jeden "doświadczony" akwarysta się na nich sparzył. Najważniejsza jest obserwacja roślin i dopiero wtedy dodawanie odpowiednich składników,a nie lanie do akwarium wszystkiego co popadnie. Każde akwarium jest inne.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2010, 17:27:47 »

kostek
Aż boję się dać Ci linki do soli na Allegro. Czapka ma rację - nie lepiej najpierw poczytać na ten temat, ułożyć plan nawożenia dla swojego zbiornika a dopiero potem wziąć się za kupowanie? Taniej i mądrzej.
Ja swojego czasu z powodzeniem stosowałem do nawożenia PMDD+K2SO4, teraz zainteresowałem się metodą EI (dałem Ci link). Jeśli przeczytasz o co w tym biega to może załapiesz ideę i zaczniesz stosować. Podpowiem Ci tylko że musisz mieć silne światło i dużo CO2. Nie wystarczy roślinom "psiknąć" nawozu i czekać. Zazwyczaj w takich wypadkach prędzej doczekamy się inwazji glonów niż roślin. Czytaj, czytaj, czytaj... czytaj...
A światło zrób swoją drogą. Jeśli myślisz o hitech to 0,5W/L to minimum.

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2010, 18:21:12 »

... Podpowiem Ci tylko że musisz mieć silne światło i dużo CO2. Nie wystarczy roślinom "psiknąć" nawozu i czekać. Zazwyczaj w takich wypadkach prędzej doczekamy się inwazji glonów niż roślin. Czytaj, czytaj, czytaj... czytaj...

I bardzo wydajna filtracja, bo właśnie bez dobrej filtracji glony nam w akwarium powstają Cheesy

kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2010, 18:25:09 »

Dużo mówicie a z żadna z waszych odpowiedz mi nie pomogła możne ta Agnus-a jedna czyli najpierw zamontować  oświetlenie na 3x18 co dalej???
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Maj 25, 2010, 18:31:20 »

Kostek
Ponieważ nie ma prostej recepty. Dużo się o tym mówi, ludzie piszą eseje jak to u nich wszystko rośnie ale tak naprawdę wiele zależy od podejścia, skrupulatności i cierpliwości. Nie można pstryknąć i mieć od razu podwodny ogród.
Przebrnij przez tekst, który jest pod linkiem jaki Ci wkleiłem. Jeśli będziesz miał pytania to je tu napisz po lekturze.

Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2010, 13:26:53 »

Cześć mam akwa 112l oświetlenie 2x18w nawożę PlantaMin firmy TatraPlan podaje z godnie z instrukcją.Co2 mam z najzwyklejszej butli +dyfuzor ta butla firmy Filtus http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtus-butla-1000ml-p-2211.html . Dodać 1 świetlówkę (mam już wszystko przygotowalnie tylko zamontować)  ?? zmienić nawożenie (podajcie czym nawozić )  , podawać w większych dawkach ten plantamin , nie wiem pomożecie mi żeby te roślinki chodź trochę rosły. Z góry DZIĘKUJE za odpowiedz POZDRAWIAM.

Miałem identyczne problemy jak Ty. Przez kilkanaście lat męczyłem się ze swoim akwarium. Nic w nim nie chciało rosnąć, szybko się zasyfiało i po kilku miesiącach od założenia było całe w glonach i dno tak zasyfione, że musiałem ponownie robić restart. A też stosowałem wiele nawozów i podawałem CO2 z profesjonalnego zestawu CO2 (butla, reduktor z rotametrem, elektrozawór, precyzyjny zaworek regulacyjny, licznik bąbelków, szklany dyfuzor, czasowy włącznik). Wszystkie problemy zniknęły po przeczytaniu książki "Rośliny w akwarium - Ekologia roślin wodnych dla akwarystów" Diany Walstad i kilkumiesięcznym studiowaniu różnych stron i forum akwarystycznych.

Żeby dobrze rosły Ci roślinki musisz zapewnić im kilku rzeczy:
1. Odpowiednie podłoże aktywne bogate we wszystkie mikro i makroelementy potrzebne do ich wzrostu, w którym różne bakterie będą stale przetwarzały odchody ryb, resztki pokarmu i martwe części roślin na składniki organiczne dla roślin. Aktywne podłoże działa jak gąbka i wchłania nadmiar wszystkich pierwiastków z wody, których rośliny nie są w stanie w danej chwili wykorzystać a które mogą wykorzystać glony.  
Ja odradzam stosowania drogich podłoży aktywnych firm akwarystycznych a polecam stosować pod żwir zwykłą ziemię kwiatową. Sam żwir jako podłoże niestety nie wystarczy!!!
2. Odpowiednie oświetlenie. Standardowe oświetlenie montowane seryjnie w kupionych pokrywach jest niestety niewystarczające dla prawidłowego wzrostu roślin. Nie ma sensu stosować CO2 w akwarium jeśli oświetlenie w pokrywie jest mniejsze niż 0,5 wata na litr wody (u Ciebie jest 2 x 18 W = 36 W / 112 litrów = 0,32 W/l). Ja polecam oświetlenie między 0,6 - 0,75 W/l a więc dołóż jeszcze drugie tyle ( ja w swoim 112 litrowym akwarium mam oświetlenie 3 x 24W typu T5 i jest akurat).
3. Dwutlenek węgla który jest niezbędny roślinom w procesach fotosyntezy i jest ważnym źródłem węgla potrzebnego do wzrostu roślin. Taka butla i dyfuzor jaki stosujesz są raczej kiepskie. Lepszym rozwiązaniem jest taki zestaw jaki ja mam lub jako tania alternatywa zrobić zwykła bimbrownię i podłączyć do tego dyfuzor który będzie puszczał do wody maleńkie pęcherzyki CO2 (w internecie znajdziesz na pewno instrukcje jak to zrobić).

Jeśli nie posiadasz zestawu testów różnych parametrów wody odradzam stosowania jakichkolwiek nawozów akwarystycznych. Niewłaściwe stosowanie nawozów może przynieść zupełnie odwrotne skutki jak. np. zatrucie roślin jakimś metalem ciężkim np. żelazem itp. itd.

Moje rady to:
1. dołożyć drugie tyle oświetlenia
2. zrobić całkowity restart akwarium
3. wsypać na dno warstwę 3cm ziemi kwiatowej (najtańszej z jakiegoś marketu bez dodatków nawozów - do 112l potrzebne będzie około 10kg a koszt 20kg to coś około 3zł). Ziemię musisz ułożyć tak żeby przy samych szybach zostawić z 1-2 cm przestrzeni bez ziemi a wsypać tam żwir aby ziemia nie miała kontaktu ze światłem.
4. przykryć to 4-6 cm warstwo żwiru
5. na dnie położyć płaski talerzyk po którym zalejesz akwarium wodą
6. na starcie akwarium posadzić możliwie jak najwięcej roślin.
7. przez 2 tygodnie nie wpuszczać ryb tylko poczekać aż zbiornik dojrzeje i rośliny pochłoną wszystkie metale ciężkie, amoniak i azotyny. W tym czasie nie stosować żadnych nawozów!!! Ograniczyć oświetlenie do 4 godzin na dobę (pomocny w tym będzie czasowy włącznik prądu - koszt około 25zł)
8. po 2 tygodniach wpuścić rybki i z nawozów stosować tylko potas, CO2 i od czasu do czasu magnez. Żadnych mikro, makro, żelaza!!!

Polecam też zakup jakiegoś kompletu testów parametrów wody żeby wiedzieć co się dzieje w wodzie by w razie czego zapobiegać pojawieniu się glonów.

To moje akwarium zrobione w taki sposób:
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/japco-112l-(15-05-2010-r-)/msg286455/#msg286455

Działa od niedawna ale jak na razie jedynym problemem jest brak czasu na przycinanie roślin  Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 13:31:17 wysłane przez Japco » Zapisane
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 30, 2010, 13:41:07 »

2 tyg to trochę za wcześnie, zwłaszcza że mówisz o akwa na bazie ziemi ogrodowej, które stabilizuje się nieco dłużej. Poczytaj o cyklu azotowym w drugim i trzecim tyg są największe skoki no2,no3.

Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 30, 2010, 14:01:21 »

mam takie akwa na ziemi i właśnie minęło 2 tygodnie. Poziom azotynów i amoniaku mam już 0 mg/l a azotanów było 7 a już spadło do 5 i musiałem wpuścić rybki bo w akwa jest za czysto i przyhamował mi wzrost roślin (chyba przez niskie stężenie azotanów i małego stężenia CO2 w wodzie). Wszystko zależy od początkowych parametrów wody i ilości roślin dlatego radziłem koledze zakup testów do mierzenia parametrów wody.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Maj 30, 2010, 16:49:25 »

http://akwarium.ilkus.pl/stare/thekrib/begin-cycling.html

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: