Cześć mam akwa 112l oświetlenie 2x18w nawożę PlantaMin firmy TatraPlan podaje z godnie z instrukcją.Co2 mam z najzwyklejszej butli +dyfuzor ta butla firmy Filtus
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtus-butla-1000ml-p-2211.html . Dodać 1 świetlówkę (mam już wszystko przygotowalnie tylko zamontować) ?? zmienić nawożenie (podajcie czym nawozić ) , podawać w większych dawkach ten plantamin , nie wiem pomożecie mi żeby te roślinki chodź trochę rosły. Z góry DZIĘKUJE za odpowiedz POZDRAWIAM.
Miałem identyczne problemy jak Ty. Przez kilkanaście lat męczyłem się ze swoim akwarium. Nic w nim nie chciało rosnąć, szybko się zasyfiało i po kilku miesiącach od założenia było całe w glonach i dno tak zasyfione, że musiałem ponownie robić restart. A też stosowałem wiele nawozów i podawałem CO2 z profesjonalnego zestawu CO2 (butla, reduktor z rotametrem, elektrozawór, precyzyjny zaworek regulacyjny, licznik bąbelków, szklany dyfuzor, czasowy włącznik). Wszystkie problemy zniknęły po przeczytaniu książki "Rośliny w akwarium - Ekologia roślin wodnych dla akwarystów" Diany Walstad i kilkumiesięcznym studiowaniu różnych stron i forum akwarystycznych.
Żeby dobrze rosły Ci roślinki musisz zapewnić im kilku rzeczy:
1.
Odpowiednie podłoże aktywne bogate we wszystkie mikro i makroelementy potrzebne do ich wzrostu, w którym różne bakterie będą stale przetwarzały odchody ryb, resztki pokarmu i martwe części roślin na składniki organiczne dla roślin. Aktywne podłoże działa jak gąbka i wchłania nadmiar wszystkich pierwiastków z wody, których rośliny nie są w stanie w danej chwili wykorzystać a które mogą wykorzystać glony.
Ja odradzam stosowania drogich podłoży aktywnych firm akwarystycznych a polecam stosować pod żwir zwykłą ziemię kwiatową. Sam żwir jako podłoże niestety nie wystarczy!!!
2.
Odpowiednie oświetlenie. Standardowe oświetlenie montowane seryjnie w kupionych pokrywach jest niestety niewystarczające dla prawidłowego wzrostu roślin. Nie ma sensu stosować CO2 w akwarium jeśli oświetlenie w pokrywie jest mniejsze niż 0,5 wata na litr wody (u Ciebie jest 2 x 18 W = 36 W / 112 litrów = 0,32 W/l). Ja polecam oświetlenie między 0,6 - 0,75 W/l a więc dołóż jeszcze drugie tyle ( ja w swoim 112 litrowym akwarium mam oświetlenie 3 x 24W typu T5 i jest akurat).
3.
Dwutlenek węgla który jest niezbędny roślinom w procesach fotosyntezy i jest ważnym źródłem węgla potrzebnego do wzrostu roślin. Taka butla i dyfuzor jaki stosujesz są raczej kiepskie. Lepszym rozwiązaniem jest taki zestaw jaki ja mam lub jako tania alternatywa zrobić zwykła bimbrownię i podłączyć do tego dyfuzor który będzie puszczał do wody maleńkie pęcherzyki CO2 (w internecie znajdziesz na pewno instrukcje jak to zrobić).
Jeśli nie posiadasz zestawu testów różnych parametrów wody odradzam stosowania jakichkolwiek nawozów akwarystycznych. Niewłaściwe stosowanie nawozów może przynieść zupełnie odwrotne skutki jak. np. zatrucie roślin jakimś metalem ciężkim np. żelazem itp. itd.
Moje rady to:
1. dołożyć drugie tyle oświetlenia
2. zrobić całkowity restart akwarium
3. wsypać na dno warstwę 3cm ziemi kwiatowej (najtańszej z jakiegoś marketu bez dodatków nawozów - do 112l potrzebne będzie około 10kg a koszt 20kg to coś około 3zł). Ziemię musisz ułożyć tak żeby przy samych szybach zostawić z 1-2 cm przestrzeni bez ziemi a wsypać tam żwir aby ziemia nie miała kontaktu ze światłem.
4. przykryć to 4-6 cm warstwo żwiru
5. na dnie położyć płaski talerzyk po którym zalejesz akwarium wodą
6. na starcie akwarium posadzić możliwie jak najwięcej roślin.
7. przez 2 tygodnie nie wpuszczać ryb tylko poczekać aż zbiornik dojrzeje i rośliny pochłoną wszystkie metale ciężkie, amoniak i azotyny. W tym czasie nie stosować żadnych nawozów!!! Ograniczyć oświetlenie do 4 godzin na dobę (pomocny w tym będzie czasowy włącznik prądu - koszt około 25zł)
8. po 2 tygodniach wpuścić rybki i z nawozów stosować tylko potas, CO2 i od czasu do czasu magnez. Żadnych mikro, makro, żelaza!!!
Polecam też zakup jakiegoś kompletu testów parametrów wody żeby wiedzieć co się dzieje w wodzie by w razie czego zapobiegać pojawieniu się glonów.
To moje akwarium zrobione w taki sposób:
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/japco-112l-(15-05-2010-r-)/msg286455/#msg286455Działa od niedawna ale jak na razie jedynym problemem jest brak czasu na przycinanie roślin